Niektorí si naň v kuchyni spomenú málokedy, iní si zas bez tvarohu nevedia predstaviť žiadnu nátierku či zákusok. Tak či onak, pri príprave sladkých jedál je pre mnohé cukrárky a pekárky nenahraditeľnou surovinou.
Využitie tvarohu je širokospektrálne, a tak jeho pozitíva poznajú gazdinky v kuchyni odnepamäti. Mať tvaroh doma vám tak pridá nielen na kráse, ale aj na chuti.
Iný druh, iné použitie
S tvarohom pri pečení určite nič nepokazíte. Cesto je s použitím tvarohu vláčnejšie, a to najmä vďaka obsahu tuku v tvarohu. Ak sa teda rozhodnete piecť s tvarohom, do cesta zvoľte radšej tučnejší tvaroh. V obchode si máte z čoho vyberať, je však dôležité, ktorý druh tvarohu kedy zvolíte.
Ak sa vrátime naspäť k príprave sladkých jedál, zistíme, že tvaroh má rôznorodé využitie. V kuchyni s ním môžeme pripraviť nielen tvarohové koláče, ale aj dezerty či torty. Tvarohové zákusky sú u mnohých obľúbené a ich chuť či konzistenciu oceníme tak pri pečených, ako aj pri nepečených druhoch.
Čoraz viac je v dnešnej dobe obľúbený cheesecake, ktorý je tradične vyrobený z mascarpone, no môžete si ho upiecť aj z tvarohu. Rôzne druhy nájdeme takmer v každej cukrárni, no pripraviť si ich dokážete aj doma, keďže ich príprava nie je zložitá, akurát nás môžu časovo viac zamestnať. Výsledok však stojí zato. Ako tip na zaujímavú alternatívu dávame náš recept na delikátny hruškový cheesecake.
Tvarohové zákusky môžu nielen kvalitne zasýtiť, ale v lete aj poriadne osviežiť, napríklad v spojení s ovocím a želatínou. Osviežujúce tvarohové zákusky skrátka zlepšia deň kedykoľvek.
Ak vám teda v chladničke zostal nejaký tvaroh, inšpirujte sa našimi tipmi na rôzne tvarohové koláče či zákusky.
Pre tých, ktorých neláka predstava tvarohového zákusku alebo torty, máme tiež dobrú správu. S tvarohom si totiž môžete pripraviť aj rôzne múčniky, s ktorými potešíte nielen deti na raňajky či na desiatu.
Receptov na tvarohové zákusky existuje mnoho. Naše staré mamy by nám o nich vedeli rozprávať veľa. V ich tradičných receptoch nájdeme hlavne hrudkovitý tvaroh. Dôvod je jednoduchý, kedysi iný tvaroh ani nepoznali, ani obsah tuku nikoho netrápil. A tak výsledkom boli rôzne tradičné jedlá, ktoré nemôžu chýbať na sviatočnom stole, medzi typické patrí napríklad štedrák.
Zaujímavosťou je, že tvaroh si naše staré mamy vedeli vyrobiť aj doma, a to z domáceho kysnutého mlieka. Samozrejme, vyrobiť tvaroh si doma môžete dnes aj vy.
Okúste s nami 3 TOP tvarohové recepty
Obľúbený nanuk Míša a jeho zákusková verzia
Tvaroh môžeme zapracovať do cesta, ale môže byť aj súčasťou plnky alebo krému, ktorý koláč pekne ozvláštni. Takýmto zákuskom sú aj tvarohové Míša rezy.
Ak sa nechcete v kuchyni príliš dlho „zdržať“, toto je recept šitý pre vás. Nie je totiž náročný ani na čas, ani na suroviny. Cesto si pripravíme vyšľahaním bielkov so štipkou soli a postupným pridávaním cukru. Potom pridáme žĺtky, olej, primiešame múku s kakaom a cesto dáme zapiecť. Krém si pripravíme z tvarohu, mascarpone, cukru a vanilkového extraktu. Cesto potrieme krémom a polejeme ganache, ktoré si pripravíme zmiešaním smotany a čokolády.
Nepečený tvarohový zákusok
Ako sme už spomínali, medzi gazdinkami sa čoraz väčšej obľube tešia nepečené zákusky. Nepečený tvarohový zákusok si môžete už dnes pripraviť aj vy doma, a tak do vašej pozornosti dávame rýchly a jednoduchý nepečený tvarohový zákusok, s ktorým vás žiadna návšteva neprekvapí.
Do pohárov si kladieme po lyžičkách drvené sušienky, ktoré sme predtým zmiešali s maslom. Sušienky posypeme čučoriedkami. Na čučoriedky nanesieme krém, ktorý si pripravíme vyšľahaním tvarohu s cukrom a nastrúhanou citrónovou kôrou.
Poháre vložíme na pár hodín do chladničky. Navrch si tyčovým mixérom vymiešame čučoriedky do hladka. Túto šťavu zahrievame s 2 lyžicami cukru až do rozpustenia a následne nalejeme na tvarohový krém.
Dezert môžeme ozdobiť zvyšnými čučoriedkami.
Tvarohový zákusok s ovocím alebo štrúdľa trochu inak
Medzi naše 3 top recepty na tvarohové zákusky zaradíme aj štrúdľu. Tá je takmer vo všetkých kuchyniach známym zákuskom, veď jej história siaha do dávnej minulosti. Použiť tvaroh aj do štrúdle nebude pre vás problém, a keď pridáte jahody podľa nášho receptu, vašim chuťovým pohárikom určite ulahodíte.
Cesto si vymiesime rukami a necháme odpočívať, nekysne. Jahody si nakrájame na kúsky a tvaroh vymiešame s cukrom, krupicou a vajíčkom. Oddýchnuté cesto vytvarujeme do obdĺžnika, potrieme olejom, následne tvarohovým krémom a posypeme jahodami. Zrolovanú štrúdľu dáme do rúry.
A výsledok? Ako sa hovorí, nebíčko v papuľke.
Zdieľať