Ikonická Red Velvet torta s jemnou zamatovou textúrou je ideálnou voľbou na oslavu alebo menšie posedenie v kruhu blízkych. Zaujme nielen nápadným kontrastným vzhľadom, ale aj lahodnou chuťou vláčneho cesta v kombinácii s krémovou plnkou. Čítajte ďalej a vyskúšajte náš recept.
Ingrediencie
Suroviny na korpus:
- 4 veľké vajcia
- 425g hladkej múky
- 1ČL sódy bikarbóny
- 2PL kakaa
- 1ČL octu
- 75g masla
- 300g práškového cukru
- 150ml oleja
- 1ČL vanilkového extraktu
- 150ml acidofilného mlieka
- 2ČL červeného tekutého farbiva
* Odporúčame použiť tortovú formu s priemerom 19 cm.
Suroviny na krém:
- 400g krémového syra (odporúčame napríklad syr Philadelphia)
- 200g práškového cukru
- 1ČL vanilkového extraktu
- 500g mascarpone
- 70ml smotany na šľahanie
- 125g masla
* Z uvedeného množstva pripravíte cca 14 porcií.
Postup
- Maslo s cukrom vyšľaháme do peny, potom pridáme olej a vajcia a ďalej šľaháme.
- Prisypeme všetky sypké ingrediencie spolu s acidofilným mliekom a tekutým červeným farbivom.
- Zvlášť si v miske zmiešame ocot so sódou bikarbónou a napenenú zmes ihneď pridáme do pripraveného cesta.
- Hotové, dobre vyšľahané cesto presunieme do formy s priemerom 19 cm vystlanej papierom na pečenie a pečieme cca 50 minút pri teplote 180 °C. Uistiť sa o správne upečenom korpuse môžeme skúškou, kedy doň pichneme špajdľu. Cesto by malo byť vláčne, ale nie mokré.
- Po upečení korpus necháme úplne vychladnúť. Následne ho pozdĺžne prerežeme na tri rovnako hrubé diely.
- Krém si pripravíme tak, že zmäknuté maslo vyšľaháme s cukrom do peny a prišľaháme k nemu všetky ostatné suroviny, kým nebude úplne hladký.
- Hotový krém rovnomerne nanesieme na tri diely korpusu a poukladáme ich na seba. Následne odporúčame dať tortu ešte aspoň na 2 hodiny do chladničky, aby sa prepojili chute a krém vhodne stuhol.
- Dozdobíme čerstvými jahodami alebo iným ovocím podľa vlastného výberu.
Dobré rady na záver
- Pri príprave korpusu určite použite ocot a acidofilné mlieko, práve tieto suroviny docielia špecifickú textúru pripravovaného cesta. Torta Red Velvet, v preklade červený zamat, je práve týmito surovinami špecifická. Octu sa nemusíte báť, vo výslednej chuti dezertu ho nebudete cítiť.
- Po upečení nechajte korpus dobre vychladnúť, aby bol pevnejší. Tento krok uľahčí následné nanesenie krému – čerstvé cesto je totiž veľmi krehké a má tendenciu sa trhať a drobiť. Ak by ste krém chceli nanášať na teplý korpus, je takmer isté, že by sa vám roztiekol, a výsledok by vás vôbec nepotešil. Preto nepodceňte krok úplného vychladenia korpusu.
- Pri krájaní korpusu si pokojne pomôžte pravítkom, aby ste jednotlivé časti mali aspoň približne rovnaké. Zvoľte si najlepší nožík, ktorý v kuchyni máte, a uistite sa, že je dostatočne ostrý. Krájajte pomaly, premyslene a predovšetkým opatrne.
- Plnenie korpusov krémom si uľahčite pomocou cukrárenského vrecka. Dnes už je dostupné napríklad aj v potravinách. Ideálne je, ak máte k dispozícii cukrárenské vrecko aj cukrárenskú špičku. Takto sa vám s krémom bude pracovať ľahko a prakticky. Jeho množstvo zároveň budete vedieť aj správne rozdeliť na všetky vrstvy korpusu.
- Dozdobenie torty je výlučne na vás, preto sa nebojte použiť iné druhy ozdobného materiálu alebo ovocia ako na ilustračnom recepte. Alternatívou môže byť aj ponechanie torty „bez doplnkov“, keďže je sama o sebe výrazná a neprehliadnuteľná.
- Torta je najchutnejšia deň po upečení a naplnení. Prekvapí vás jej lahodná, jemná chuť, ktorá sa odlišuje od iných koláčikov. Pozor, môže to byť aj závislosť. 🙂
Máte iné overené tipy na prípravu Red Velvet torty? Budeme radi, ak sa s nami podelíte alebo vylepšíte aspoň svoju verziu receptu. Prajeme príjemné pečenie!
Zdieľať