Kávové zrná patria k obľúbeným nepečeným zákuskom. Určite ste si na nich pochutnali na oslave či svadbe, často sa však pripravujú aj počas sviatkov. Spojenie marcipánu, kávy a čokolády ulahodí aj tým náročnejším. Ide o jednoduchý recept, ktorý podľa nášho postupu zvládnu pripraviť aj úplní začiatočníci.
Ingrediencie
Suroviny:
- 250g masla
- 50g kakaa
- 450g belgickej čokolády
- 3PL instantnej kávy
- 400g maslových sušienok
- 280g salka
- 250g práškového cukru
- 1PL kokosového oleja
- 100ml vody
- 800g marcipánu alebo bieleho fondánu
* Z uvedeného množstva surovín pripravíte približne 30 ks kávových zŕn.
Postup:
- Maslové sušienky zomelieme na jemno a zmiešame s kakaom a cukrom.
- Vo vodnom kúpeli rozpustíme 50 g čokolády s maslom.
- Instantnú kávu zalejeme horúcou vodou a následne pridáme k rozpustenej čokoláde a maslu.
- Túto zmes primiešame k sušienkovej zmesi a nakoniec pridáme salko.
- Takto pripravenú zmes dáme vychladiť do chladničky na 1 hodinu.
- Kým zmes chladne, naporciujeme marcipán na 30 g kúsky. Každý kúsok vyvaľkáme tak, aby mal približne 1 mm hrúbku. Takto pripravený marcipán dáme do formy na kávové zrno a následne naň položíme kávovú hmotu.
- Formičku podľa uvedeného návodu správne pritlačíme a vyklopíme.
- Ak zostane marcipán po okrajoch formy, zrežeme ho.
- Pripravené zrná namáčame vo zvyšnej roztopenej čokoláde zmiešanej s kokosovým olejom.
Buchtová sladká dielňa radí: Dáme pozor, aby nám kávová zmes v chladničke príliš nestuhla. Potom by sa s ňou ťažšie pracovalo.
Dobré rady na záver:
- Na vytvarovanie kávového zrna môžeme použiť aj varechu. Z kávovej hmoty vytvarujeme valček, ktorý obalíme vyvaľkaným marcipánom. Pomocou varešky pritlačením v strede spravíme typickú kávovú priehlbinu.
- Namiesto marcipánu môžete použiť jeho náhradu pripravenú zo sušeného plnotučného mlieka, z práškového cukru a tuku na pečenie.
- Do kávovej zmesi môžete pridať pre chuť aj trochu rumu, prípadne rumovej arómy.
Milí čitatelia, vyskúšate si náš recept na kávové zrná pripraviť doma? Budeme radi, ak sa s nami podelíte o výsledok.
Zdieľať