Toto mäkké a vláčne pečivo má korene vo Francúzsku. Francúzi dodnes zvyknú madlenky, ako ich nazývame my, podávať na raňajky. Obľúbené sa stali aj u nás a radi si ich pripravujeme najmä počas vianočných sviatkov. Vďaka jednoduchej príprave a dostupným surovinám ich zvládne naozaj každý. Inšpirujte sa naším receptom na madlenky, ktoré váš domov prevoňajú pomarančom.
Ingrediencie
Suroviny:
- 3 vajcia
- 130g hladkej múky
- 30g masla
- kôra z polovice biopomaranča
- 140g kryštálového cukru
- štipka vanilky
- štipka soli
- ½ČL kypriaceho prášku do pečiva
Poleva:
- 150g tmavej čokolády
- 150g ruby čokolády
* Z uvedeného množstva pripravíte približne 30 ks pri použití formičiek s rozmermi 7 x 4 x 1 cm.
Postup:
- Vajcia s cukrom vymiešame do svetlej peny.
- Pridáme preosiatu múku, soľ, kypriaci prášok, vanilku a kôru z pomaranča.
- Zľahka dôkladne premiešame a nakoniec primiešame roztopené maslo.
- Cesto nanášame na silikónový plech až po vrch formičky. Ak používame kovové formičky, každú vymastíme maslom a vysypeme múkou, až potom do nich dávkujeme cesto.
- Pečieme pri 180 °C približne 20 minút.
- Po dopečení madlenky necháme vychladnúť.
- Vychladnuté ich vyklopíme z foriem a silikónový plech umyjeme.
- Jednotlivo do silikónových formičiek nanesieme na dno roztopenú čokoládu a madlenky ukladáme tou istou stranou dole, ako keď sa piekli.
- Takto pripravené madlenky dáme poriadne zachladiť a následne ich vyklopíme.
Buchtová sladká dielňa radí: Nadávkované cesto vo formičkách môžeme nechať 3 minúty pred pečením „oddýchnuť“. Pri pečení narastie ešte viac.
Dobré rady na záver:
- Madlenky budú chutiť lepšie, ak cesto necháte cez noc odležať v chladničke.
- Ak používate formičky a nie silikónovú formu, dbajte na naozaj dobré vymastenie maslom a vysypanie múkou, inak madlenky po upečení nevyklopíte alebo sa polámu.
- Nenechávajte ich v rúre príliš dlho, môže sa stať, že ich prepečiete a budú vysušené. Madlenky by mali byť vláčne a mäkké.
- Namiesto masla môžete použiť aj prepustené maslo ghee, ktoré im dodá trochu inú chuť.
- Madlenky nemusíte namáčať do čokolády, postačí posypať ich práškovým cukrom. Budú chutiť rovnako skvelo.
Milí čitatelia, chystáte sa upiecť si madlenky počas vianočných sviatkov? Ako ich máte radi vy – s čokoládovou polevou či posypané cukrom?
Zdieľať