Malé a chutné popraskané sušienky obalené v cukre – to sú crinkles. Na povrchu chrumkavé a vnútri mäkučké. Ich príprava je rýchla a jednoduchá, počas vianočných sviatkov si ich môžete pripraviť napríklad aj spolu s deťmi. Ak ste ich ešte neskúšali, teraz prišiel ten správny čas. Inšpirujte sa naším receptom.
Ingrediencie
- 70g masla
- 200g 54 % belgickej čokolády
- 100g kryštálového cukru
- 1KL kypriaceho prášku
- 2 vajcia
- 220g hladkej múky
- 10g kakaa
- štipka soli
- 100g práškového cukru
Postup:
- Vajcia s cukrom vyšľaháme do peny.
- Pridáme rozpustené maslo a čokoládu.
- K zmesi nakoniec pridáme všetky sypké suroviny, ktoré predtým zmiešame v miske.
- Cesto dáme zachladiť na 45 minút.
- Z vychladnutého cesta následne tvarujeme guľky, ktoré obalíme v práškovom cukre.
- Uložíme na plech s dostatočnými medzerami a pečieme pri 160 °C 12 minút.
- Crinkles po upečení musia byť mäkké.
Buchtová sladká dielňa radí: Dáme pozor, aby sme cesto príliš nevychladili, potom by mohlo byť príliš tuhé a zle by sa s ním pracovalo.
Dobré rady na záver:
- Crinkles s vôňou pripomínajúcou Vianoce si pripravíte, ak do cesta pridáte napríklad škoricu či klinčeky.
- Predtým ako crinkles obalíte v práškovom cukre, môžete ich obaliť aj v kryštálovom – ten zabezpečí lepšie popraskanie.
- Pozor na množstvo práškového cukru na obaľovanie! Príliš veľa cukru spôsobí, že crinkles budú príliš roztečené, a málo cukru zasa to, že nenadobudnú správny objem.
- V prípade, že nebudete mať k dispozícii belgickú čokoládu, môžete použiť aj klasickú horkú s vyšším percentom kakaa.