Obľúbené ovocie posypané chrumkavou mrveničkou z cesta – to je crumble. Tento rýchly recept je možné variovať podľa vlastnej chuti a fantázie, pričom si ho môžete dopriať ako sladkú bodku po výdatnom obede, ale padne vhod pokojne aj na raňajky. Vyskúšajte prípravu spolu s nami, postup je skutočne jednoduchý.
Ingrediencie
- 8ks nektáriniek
- 250g čerstvých malín
- 1PL kukuričného škrobu
- 2PL krupicového cukru
Mrvenička:
- 60g hladkej múky
- 60g ovsených vločiek
- 60g studeného masla
- 60g trstinového cukru
- štipka soli
* Z uvedeného množstva pripravíte približne 6 – 8 porcií.
Postup:
- Nektárinky umyjeme, zbavíme kôstky a nakrájame na mesiačiky.
- Pridáme k nim umyté maliny, škrob, cukor a premiešame.
- Presunieme do okrúhlej zapekacej formy s priemerom približne 24 cm.
- Mrveničku pripravíme zmiešaním všetkých surovín na sypkú zmes.
- Ovocnú zmes následne posypeme mrveničkou.
- Pečieme vo vyhriatej rúre pri 180 °C 30 minút.
Dobré rady na záver:
- Na prípravu mrveničky môžete použiť rôzne suroviny, ako napríklad oriešky, mak, kokos, kakao a mnohé iné. Zvoľte kombináciu, ktorá ulahodí vašej chuti.
- Mrveničku môžete pomrviť medzi prstami, prípadne dať pomlieť do mixéra.
- Pokiaľ vám časť mrveničky zvýši, môžete ju vložiť do uzatvárateľného vrecka alebo misky a dať zamraziť.
- Crumble je vynikajúci v kombinácii s rôznym ovocím, môžete použiť jahody, jablká, dokonca i figy. V tomto prípade zvoľte ovocie, ktoré máte najradšej.
- Crumble môžete podávať ešte teplý, ale i vychladený. Skvelo chutí v kombinácii so zmrzlinou či s vyšľahanou smotanou.
S čím najradšej pripravujete a kombinujete crumble? Máte obľúbené suroviny na mrveničku či ovocie? Inšpirujte nás, potešíme sa! 🙂
Zdieľať