Paris Brest

Uložiť
Prihláste sa pre možnosť uloženia receptuClose

Nemáte účet? Zaregistrujte sa

Získal pomenovanie podľa cyklistických pretekov medzi mestami Paríž a Brest. Ide v podstate o francúzsku verziu našich tradičných odpaľovaných venčekov. Nenechajte sa však zmiasť vzhľadom, príprava je v určitých krokoch odlišná. Čo ale majú tieto zákusky spoločné, je lahodné odpaľované cesto. V našom recepte nájdete podrobný postup, ako si ho pripraviť aj u vás doma. Inšpirujte sa! 

Ingrediencie

Suroviny na cesto:

  • 5 vajec
  • 260ml vody
  • 80g masla
  • 160g hladkej múky
  • štipka soli

Craquelin:

  • 100g zmäknutého masla
  • 100g krupicového cukru
  • 100g hladkej múky
  • 50g mandľových lupienkov

Lieskovoorieškové praliné:

  • 200g kryštálového cukru
  • 200g lieskových orieškov
  • 30ml slnečnicového oleja

Suroviny na krém:

  • 500ml mlieka
  • 1 žĺtok
  • 80g krupicového cukru
  • 20g vanilkového cukru
  • 40g zlatého klasu
  • 200g masla

* Z uvedeného množstva pripravíte v závislosti od veľkosti približne 15 kusov.

Postup:

Lieskovoorieškové praliné:

  • Lieskové oriešky najprv dáme do vyhriatej rúry na 15 minút mierne upiecť. Budú mať výraznejšiu chuť.
  • Cukor roztopíme na panvici na karamel a zasypeme ho upečenými orieškami. Zmes dobre premiešame a rýchlo presunieme na plech vystlaný papierom na pečenie. Necháme úplne vychladnúť.
  • Potom zmes rozmixujeme s olejom vo výkonnom mixéri na pastu.

Vanilkový krém:

  • V hrnci zohrejeme 400 ml mlieka s cukrami.
  • V miske zmiešame žĺtky, zlatý klas a zvyšok mlieka.
  • Keď nám mlieko zovrie, časť si prelejeme do žĺtkovej zmesi, aby sa vyrovnali teploty, a následne túto zmes prelejeme do hrnca k zvyšnému mlieku. Varíme, až kým zmes nezhustne.
  • Následne ju presunieme do misky a prikryjeme fóliou, aby sa nevytvorila koža. Necháme dobre vychladnúť.
  • Potom ju dôkladne premiešame metličkou a postupne pridávame k vyšľahanému zmäknutému maslu, až kým sa nevytvorí krém.
  • Nakoniec zľahka primiešame ⅔ pripraveného praliné. Presunieme do cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou a necháme v chlade. Týmto postupom z vanilkového krému pripravíme lieskovoorieškový.

Odpaľované cesto:

  • Vodu, maslo a soľ dáme do hrnca a maslo pomaly roztápame, až zmes privedieme k varu. Odstavíme a primiešame k nej hladkú múku.
  • Opäť vrátime na sporák a chvíľu, približne dve minúty, odpaľujeme cesto na strednej teplote. Neustále miešame.
  • Odpálené cesto presunieme do misy a pri pomalom premiešavaní chladíme.
  • Keď mierne vychladne, po jednom doň primiešame vajíčka. Zmes bude elastická. Presunieme ju do cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou a cesto nanášame na plech do tvaru kruhov s dostatočnými odstupmi.

Craquelin:

  • Craquelin pripravený zmiešaním všetkých surovín naraz vyvaľkáme medzi dvoma papiermi na pečenie na hrúbku 1 mm a dáme na 3 minúty schladiť do mrazničky.
  • Potom z neho vykrajujeme kruhy široké približne ako tie, ktoré sme si nastriekali na plech. Craquelin ukladáme navrch odpaľovaného cesta a posypeme lupienkami mandlí.
  • Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 200 °C približne 25 minút.
  • Rúru po dopečení neotvárame ďalšie 3 minúty. Potom ju mierne pootvoríme, necháme vypustiť paru a po chvíli môžeme paris bresty vybrať.

Finálne spojenie:

  • Vychladnuté paris bresty rovnomerne rozkrojíme po šírke a na spodný plát nanesieme vrstvu zvyšného praliné.
  • Ďalšou vrstvou bude pripravený lieskovoorieškový krém, ktorý nanesieme pomocou ozdobnej špičky. Prikryjeme druhým plátom cesta a poprášime práškovým cukrom.

Dobré rady na záver:

  • Príprava odpaľovaného cesta bude vyžadovať zvýšenú pozornosť – hlavne pri samotnom varení, kedy je dôležité zmes sledovať, aby sa nepripálila. Zároveň je kľúčový aj proces chladenia, ktorý rozhodne nepodceňte.
  • Náplň do cesta nanášajte cukrárenskou špičkou, vďaka ktorej docielite jemné vlnky po obvode, ktoré sú pre tento zákusok typické.
  • Pri tomto type zákuska si na plnenie vyberte stredne veľké cukrárenské špičky, aby vás neprekvapilo, že sa cez primalé cesto nedostane von.
  • Ak vám to čas dovolí, nechajte vanilkový krém odležať v chladničke po dobu 2 – 3 hodín. Nezabudnite ho prikryť potravinovou fóliou, aby ste zabránili vzniku nežiaducej kože na jeho povrchu.
  • Pri plnení cesta krémom rozhodne nešetrite – paris bresty sú špecifické bohatou plnkou.

Milý čitatelia, mali ste už možnosť vyskúšať prípravu paris brestov? Ak áno, čím ich zvyknete vylepšiť? Podeľte sa s nami o vaše tipy a rady. Tešíme sa na všetky postrehy!

Zdieľať

Vložiť komentár