Sacherova torta

Uložiť
Prihláste sa pre možnosť uloženia receptuClose

Nemáte účet? Zaregistrujte sa

História slávnej Sacherovej torty sa datuje až do roku 1832, no originálny recept je chráneným tajomstvom Sacherovej cukrárne. Aj napriek tomu si s nami môžete vyskúšať jeho prípravu a presvedčiť sa o jednoduchosti a zároveň fantastickej chuti nadýchaného čokoládového cesta, marhuľového džemu a čokoládovej polevy. Inšpirujte sa a pripravte blízkym dezert ako na kráľovskom dvore. 

Ingrediencie

Suroviny na cesto:

  • 150g masla
  • 90g práškového cukru
  • 6 vajec
  • 120g čokolády 54 %
  • 130g hladkej múky
  • 10g kakaa
  • 100g krupicového cukru
  • 300g marhuľového džemu
  • štipka soli

Čokoládová poleva:

  • 150g čokolády 54 %
  • 100ml vody
  • 100g kryštálového cukru
  • 20g masla

* Z uvedeného množstva pripravíte približne 12 porcií.

Postup:

Cesto

  • Práškový cukor so zmäknutým maslom vyšľaháme do peny.
  • Potom po jednom zašľaháme žĺtky tak, aby nám vznikla pekná, kompaktná žĺtková masa. K mase primiešame roztopenú vychladnutú čokoládu.
  • Bielky vyšľaháme s krupicovým cukrom a štipkou soli do tuhého snehu.
  • Múku zmiešame s kakaom a zľahka zamiešavame do žĺtkovej zmesi na striedačku s bielkovým snehom.
  • Pripravené cesto preložíme do tortovej formy s priemerom 18 cm vystlanej papierom na pečenie a pečieme pri teplote 180 °C 50 – 60 minút.
  • Po upečení necháme korpus vychladnúť pri izbovej teplote vo forme. Potom ho rozdelíme na dva rovnaké diely.
  • Mierne zohriaty marhuľový džem natrieme na jednu vrstvu korpusu, na džemovú vrstvu uložíme druhý diel a celú tortu ešte obtrieme džemom. Necháme mierne zaschnúť, približne na 1 hodinu.

Čokoládová poleva

  • Čokoládovú polevu si pripravíme tak, že cukor s vodou prevaríme približne 3 minúty – vznikne nám sirup.
  • Ten zmiešame s roztopenou čokoládou a maslom, polevu opatrne rozotrieme po celej torte pár ťahmi a necháme vychladnúť, ideálne na pár hodín.

Dobré rady na záver:

  • Čas pečenia čokoládového korpusu závisí od veľkosti formy. Čím je forma menšia a cesto vyššie, tým dlhšie by ste ho mali piecť. Po uplynutí doby pečenia môžete urobiť klasický test špáradlom a zistiť, či je cesto suché, a teda dopečené. V prípade tohto receptu ale neodporúčame používať formy väčších rozmerov, pretože sa vám môže prihodiť, že piškót bude príliš tenký a nebudete ho vedieť rozdeliť na dve časti.
  • Marhuľového džemu sa nemusíte obávať – čím hrubšiu vrstvu natriete medzi pláty, tým bude cesto šťavnatejšie. Naopak, na vonkajšiu časť torty treba nanášať už len tenkú vrstvu džemu. Ak máte domáci marhuľový džem, vyhrali ste na plnej čiare, ale nič nepokazíte ani tým z obchodu.
  • Čokoládovú polevu nechajte chvíľu vychladnúť a následne ju na tortu nanášajte v približne rovnakej hrúbke. Ak si to poleva vyžaduje, môžete ju uhladiť cukrárskou špachtľou alebo silikónovou stierkou. Pokiaľ takéto pomôcky doma nemáte, postačí vám aj nožík na natieranie masla.
  • Sacherova torta sa zvykne podávať so šľahačkou – tú pravú si pripravíte vyšľahaním čerstvej smotany s cukrom a vanilkovým extraktom.

Veríme, že náš recept vyskúšate, prípadne sa podelíte o vaše skúsenosti s prípravou legendárnej Sacherovej torty. Budeme sa tešiť! 🙂

Zdieľať

Vložiť komentár