Dukátové buchtičky

Uložiť
Prihláste sa pre možnosť uloženia receptuClose

Nemáte účet? Zaregistrujte sa

Jemné dukátové buchtičky sú známou sladkou klasikou. Pripomeňte si návrat do detstva vďaka domácemu receptu na tento hlavný chod. Správny postup pri príprave cesta, ale i lahodného vanilkového krému zaručí, že sa bude „oblizovať“ celá rodina.

Ingrediencie

Cesto:

  • 600g polohrubej múky
  • 130g hladkej múky
  • 20g čerstvého droždia
  • 1,5PL soli
  • 6 polievkových lyžíc kryštálového cukru
  • 560ml mlieka
  • 1 vajíčko
  • 300g masla
  • 1PL rumu (v prípade potreby je možné vynechať)

Vanilkový krém:

  • 200ml mlieka
  • 250ml smotany (33 %)
  • 40g vanilkového cukru
  • štipka mletej vanilky
  • 5 žĺtkov
  • 1PL rumu (v prípade potreby je možné vynechať)

* Z uvedeného množstva pripravíte približne 7 porcií.

* Odporúčame použiť plech s rozmermi 30 × 30 cm.

Postup:

  • Najprv si pripravíme kvások. Do hlbšej misky vložíme droždie, 2 polievkové lyžice cukru, 300 ml vlažného mlieka a dôkladne premiešame. Následne prikryjeme čistou bavlnenou utierkou a necháme vykysnúť na teplom mieste zhruba 15 minút.
  • Keď máme kvások vykysnutý, zmiešame ho s 200 ml vlažného mlieka, múkami, kryštálovým cukrom, soľou, vajíčkom a 190 g zmäknutého masla. Vypracujeme elastické cesto, ktoré sa nám oddeľuje od misy. Na teplom mieste necháme opäť prikryté vykysnúť po dobu 60 minút.
  • Vykysnuté cesto si preložíme na drevenú, jemne pomúčenú dosku a z cesta šúľame približne 1,5 cm široké šúľance.
  • Zo šúľancov následne nakrájame kúsky v rozmere 1,5 × 1,5 cm. Každý kúsok namočíme v rozpustenom masle (90 g) a ukladáme na plech tesne jeden vedľa druhého.
  • Keď máme spracované celé cesto, buchtičky necháme ešte 20 minút podkysnúť.
  • Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 °C približne 25 minút.
  • Hneď po upečení potrieme buchtičky nálevom, ktorý vytvoríme zmiešaním zvyšného mlieka, rozpusteného masla a 1 lyžice rumu.

Medzitým, ako sa buchtičky pečú, si pripravíme krém:

  • Do hrnca nalejeme mlieko, smotanu, vanilkový cukor a štipku mletej vanilky.
  • Tesne pred zovretím odstavíme z ohňa a časť mliečnej zmesi zmiešame so žĺtkami, aby sa vyrovnali teploty.
  • Následne žĺtkovú zmes vlejeme do zvyšnej mliečnej zmesi a varíme až do zhustnutia. Pravidelne miešame, aby sme predišli hrudkám.
  • Precedíme cez husté sitko a premiešame s rumom.
  • Buchtičky môžeme podávať.

Dobré rady na záver:

  • Ak je cesto na buchtičky príliš riedke, môžete pridať trochu múky. Naopak, ak je príliš husté, stačí priliať kvapku mlieka.
  • Na zvýraznenie chuti môžete do pripravovaného cesta pridať kúsok mletej vanilky a citrónovej kôry.
  • Pre zistenie, či sú buchtičky upečené, do nich vpichnite špajdľu, na ktorú sa nesmie nalepiť cesto. Vtedy spoznáte, či sú hotové.
  • Upečené buchtičky vždy prikryte čistou bavlnenou utierkou, aby nevyschli.
Zdieľať

Vložiť komentár