Cheesecake s perníčkovým základom a Baileys

Uložiť
Prihláste sa pre možnosť uloženia receptuClose

Nemáte účet? Zaregistrujte sa

Vôňa čerstvo upečených perníčkov, škorice či vanilky. To všetko je aróma sviatočného obdobia, ktoré sa už posledné týždne nesie domovom mnohých z nás. Cukroviniek a sladkých dobrôt však na sviatky nikdy nie je dosť! Aj preto sme sa rozhodli vytvoriť pre vás recept na cheesecake s nádychom vianočnej atmosféry.

Ingrediencie

Korpus:

  • 200g perníčkov (upečené doma alebo kúpené hotové v obchode – podľa preferencií)
  • 50g masla

Krémová – stredná vrstva:

  • 500g mascarpone
  • 400g krémového syra
  • 250g roztierateľného tvarohu
  • 50g práškového cukru
  • 3 vajíčka
  • 2PL kukuričného škrobu
  • 80ml Baileys likéru

Poleva – vrchná vrstva:

  • 150g bielej čokolády
  • 50ml smotany na šľahanie (33 %)
  • 2PL Baileys likéru
  • perníčky na zdobenie

* Z uvedeného množstva pripravíte približne 14 porcií.

* Odporúčame použiť formu s priemerom 26 cm.

Postup:

  • Perníčky si rozomelieme na jemno a zmiešame s roztopeným maslom.
  • Zmes presunieme do formy s priemerom 26 cm, kde ju po celej ploche rozprestrieme a poriadne zatlačíme na dno, najlepšie vystlané papierom na pečenie. Korpus pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 °C 10 minút.
  • Všetky suroviny krémovej strednej vrstvy si spolu vymiešame do hladkého krému a nanesieme na upečený korpus. Pečieme na 120 °C 50 minút. Následne necháme vychladnúť pri izbovej teplote (formu na tortu neotvárame, až kým nie je cheesecake úplne vychladnutý, inak hrozí, že sa rozleje).
  • V hrnci si rozohrejeme smotanu a keď začne bublať, odstavíme ju. Do misky nalámeme bielu čokoládu, ktorú zalejeme horúcou smotanou. Chvíľu počkáme, aby sa čokoláda začala rozpúšťať, a následne ju ručne vymiešame do hladkej hmoty. Do nej primiešame Baileys. Ešte teplú zmes nanesieme na upečený cheesecake.
  • Hotový ho necháme vychladnúť a následne odstáť v chladničke aspoň po dobu 5 hodín. Ideálne však cez noc.
  • Na záver dozdobíme perníčkami podľa vlastnej fantázie.

Dobré rady na záver:

  • Pri príprave korpusu si dajte záležať na tom, aby sa rozomleté perníčky s maslom dostatočne spojili a zmes držala pokope. Ideálne je zapracovať ju rukami alebo zapojiť aj deti, ktoré spoločné pečenie určite ocenia.
  • Krémovú vrstvu môžete namiesto škrobu stužiť aj hladkou múkou, ktorá vytvorí hutnejšiu konzistenciu krému. Ak však do cheesecaku použijete škrob a napríklad aj bezlepkové perníčky ako základ, vytvoríte tak koláčik vhodný aj pre „bezlepkáčov“.
  • Po upečení je vhodné nechať cheesecake ešte hodinu odpočívať v pootvorenej trúbe. Práve tento krok zabezpečí, aby nepopraskal.
  • Ďalšou alternatívou pre docielenie perfektného výsledku je pečenie vo vodnom kúpeli. Najjednoduchší spôsob je umiestnenie plechu s vodou na dno rúry. Tento krok zaistí, že cheesecake nepopraská a nevysuší sa. Pri manipulácii s horúcou vodou si však dávajte obzvlášť pozor!

Ak ešte stále nemáte pripravených dostatok sladkých dobrôt, odporúčame vyskúšať náš recept. Rozhodne ulahodí aj náročnejším jazýčkom!

Milí čitatelia, želáme vám krásne a sladké prežitie sviatočných dní v kruhu najbližších. 🙂

Zdieľať

Vložiť komentár