Ingrediencie
Cesto:
- 280g hladkej múky
- 250g studeného masla
- 1ks vajce (+ 1 ks vajce na potretie)
- 1PL vanilkového cukru
- štipka vanilky
- ¼ČL soli
- ½ kôry z citróna
- 3PL ľadovej vody
Plnka:
- 500g čerstvých čerešní
- 150g kryštálového cukru
- 30g hnedého cukru (+ 2 PL na posypanie)
- 1 vanilkový cukor
- štipka vanilky
- štipka soli
- 3PL kukuričného škrobu
- ½ČL mletej škorice
- ¼ČL mletého badiánu
V mise rukami spracujeme múku, soľ, citrónovú kôru, vanilkový cukor, vanilku a studené kocky masla na mrveničku. Rýchlo pridáme ľadovú vodu, vajce a opäť spracujeme na hladké cesto. Cesto zabalíme do fólie a dáme vychladiť aspoň na 30 minút.
Medzitým si v miske zmiešame umyté a odkôstkované čerešne, škrob, cukor, škoricu a badián.
Vychladnuté cesto si rozdelíme na 6 rovnakých dielikov. Z každého vyvaľkáme okrúhlu placku. Placky si poukladáme na plech s papierom na pečenie. Opäť vložíme na 10 minút do chladničky. Následne na vyvaľkané cestá nanesieme čerešne tak, aby sme si nechali cca 2 cm čistý okraj, ktorý potom preklopíme smerom do stredu cesta, tak aby čerešňová plnka počas pečenia nevytiekla. Okraje potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme hnedým cukrom. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre pri 180°C do zlatista. Po dopečení necháme jemne vychladnúť a môžeme si vychutnať čerešňové galetky.
Zdieľať