Ingrediencie
-
štvorcová forma 26×26 cm (alebo okrúhla)
Plnka:
- 500g mletého maku
- 180g SweetFamily práškového cukru
- 250-300ml teplého mlieka
- 1ČL škorice
- 3PL medu
- 1 vanilkový cukor
- 3 bielka
Cesto:
- 525g špaldovej múky (alebo hladkej)
- 115g SweetFamily krupicového cukru
- 300ml kyslej smotany/jogurtu
- 1 kypriaci prášok
- 3 žĺtka
Postup
Na cesto zmiešame múku, cukor, kypriaci prášok, žĺtka (bielka odložíme do plnky) a kyslú smotanu. Smotanu pridávame postupne, podľa toho akej je konzistencie. Vypracujeme hladké cesto. Pokiaľ sa trošku lepí, pridáme múku, ak by bolo suché pridáme ešte 1 PL smotany alebo mlieka. Cesto necháme v chladničke oddýchnuť aspoň hodinku.
Na plnku zohrejeme mlieko, zmiešame dokopy mak, cukor, škoricu, postupne prilievame mlieko. Plnka by mala mať polotekutú konzistenciu. Nakoniec primiešame 3 PL medu a bielka – ak chcete, aby bola plnka viac nadýchaná, môžete z nich urobiť sneh, ale nie je to nutné.
Cesto si rozdelíme na 2/3 a 1/3. 2/3 cesta vyvaľkáme a vyložíme ním vymastenú a vysypanú formu (pre istotu, ale nemalo by sa prilepiť). Dobrou pomôckou je vyvaľkané cesto navinúť na valček a preniesť do formy tak, aby zakrývalo spodok a aj kraje formy. Plnku nalejeme na cesto.
Zvyšnú 1/3 môžeme vyvaľkať a prikryť ňou plnku a následne položiť aj kraje cesta na plnku, alebo tak ako som to urobila ja – po vyliati plnky na cesto, som kraje položila na plnku a zo zvyšnej 1/3 povykrajovala srdiečka, ktoré som vedľa seba poukladala a vytvorila tak pekný vzor na vrchu koláčika. Potrieme vajcom a pečieme na 175°C asi 20-25 minút, kým nie je koláčik zlatej farby. Ak sa bojíte, že bude zospodu surový, môžete ešte chvíľu piecť prikrytý alobalom. Hotovo !
Zdieľať