Maková štrúdľa s jablkami

Uložiť
Prihláste sa pre možnosť uloženia receptuClose

Nemáte účet? Zaregistrujte sa

Štrúdle a záviny patria k tradičným sladkým receptom, na ktoré nedáme dopustiť. Mnohých z nás vrátia myšlienkami do detstva a spomíname na to, ako tie najlepšie štrúdle pripravovali naše babičky a mamičky. Čaro sa v tomto prípade neskrýva v recepte, i keď ten správny hrá dôležitú úlohu. Inšpirujte sa tým naším. Ťahaná maková štrúdľa s jablkami sa hodí na každú príležitosť a poteší vás i vašich blízkych.

Ingrediencie

Cesto:

  • 500 g hladkej múky 
  • 1 vajce 
  • 1 PL bravčovej masti 
  • 1 ČL soli 
  • 250 ml teplej vody 
  • 100 ml oleja 

Plnka:

  • 700 g jabĺk 
  • 400 g mletého maku 
  • 200 g kryštálového cukru 
  • citrónová kôra z ½ citróna 

Cesto:

  • 500 g hladkej múky 
  • 1 vajce 
  • 1 PL bravčovej masti 
  • 1 ČL soli 
  • 250 ml teplej vody 
  • 100 ml oleja 

Plnka:

  • 700 g jabĺk 
  • 400 g mletého maku 
  • 200 g kryštálového cukru 
  • citrónová kôra z ½ citróna 

Postup:

  • Ešte pred prípravou cesta na štrúdľu ošúpeme a nastrúhame jablká. Pridáme k nim mletý mak, cukor a citrónovú kôru.
  • V teplej vode roztopíme soľ.
  • Na pracovnej doske zmiešame hladkú múku, vajíčko, masť a do zmesi pomaly pridávame teplú slanú vodu.
  • Zo zmesi vypracujeme hladké cesto. Miesime, kým sa v ňom nezačnú tvoriť jemné bublinky. Ideálne ručne.
  • Takto pripravené cesto prikryjeme utierkou a necháme v mise odpočinúť 30 minút.
  • Následne cesto preložíme na stôl, na ktorý sme rozprestreli pomúčený obrus s rozmermi 1 × 1,7 m.
  • Cesto opatrne naťahujeme po celej dĺžke a kraje zachytíme o rohy stola.
  • Natiahnuté cesto potrieme olejom a naplníme ⅔ pripravenej plnky.
  • Zrolujeme ho pomocou obrusa a nakrájame na 4 rovnaké diely.
  • Štrúdľu potrieme olejom a pečieme pri 180 °C približne 45 minút

Buchtová sladká dielňa radí:

Pri ťahaní cesta si pomáhame zovretím oboch dlaní v päsť, hánkami smerom nahor, uložením pod cesto a následným opatrným ťahaním do všetkých strán. Zovreté päste ťaháme od seba a tým cesto pomaly naťahujeme.

Dobré rady na záver: 

  • Namiesto bravčovej masti môžete do cesta použiť aj repkový, slnečnicový či kokosový olej. 
  • Na prípravu ťahanej štrúdle je najlepšia hladká múka s označením 00.  
  • Do plnky môžete namiesto jabĺk pridať višne. Tie sa k maku skvelo hodia. 

Aj vďaka tradičným receptom a chutiam si zachovávame spomienky na udalosti či ľudí, ktorí nám ich s láskou pripravili. Je to tak aj vo vašom prípade, milí čitatelia? Podeľte sa s nami o svoje skúsenosti. 

Zdieľať

Vložiť komentár