Šišky plnené vanilkovým krémom 

Uložiť
Prihláste sa pre možnosť uloženia receptuClose

Nemáte účet? Zaregistrujte sa

Šišky s džemom pozná azda každý. No ste skúšali vymeniť džem za lahodný pudingový krém? Nadýchané domáce plnené šišky s vanilkovým krémom zapôsobia na všetky vaše chuťové bunky. perfektné ako sladká odmena aj ako obed. Pripravte si ich podľa nášho receptu 

Ingrediencie

Cesto:

  • 260 g hladkej múky 
  • 2 žĺtky 
  • 150 ml teplého mlieka 
  • 2 PL rumu 
  • 30 g zmäknutého masla 
  • 10 ml oleja 
  • 1 PL kryštálového cukru 
  • ½ čerstvého droždia 
  • ¼ ČL soli 

Vanilkový krém:

  • 2 žĺtky 
  • 180 ml mlieka 
  • 70 g kryštálového cukru  
  • 20 g Zlatého klasu 
  • 50 g zmäknutého masla 
  • vanilkový extrakt alebo štipka mletej vanilky 
  • 1 PL rumu 

Na dokončenie:

  • 700 ml slnečnicového oleja na vysmážanie 
  • 20 g vanilínového cukru 
  • 20 g krupicového cukru 

* Z uvedeného množstva pripravíme cca 22 šišiek. 

Postup

Vanilkový krém:

  • Do hrnca dáme 130 ml mlieka, cukor, rum a zohrievame, kým sa cukor nerozpustí.
  • V druhej miske zmiešame žĺtky, Zlatý klas, vanilkový extrakt a zvyšných 50 ml mlieka.
  • Zohriate mlieko po lyžičkách prilievame do žĺtkovej zmesi. Aby sme vyrovnali teploty, postačí pridať mlieko na dvakrát.
  • Nakoniec žĺtkovú zmes prelejeme k mliečnej a uvaríme hustý puding. Ešte do teplého pudingu pridáme zmäknuté maslo a premiešame.
  • Uvarený puding prelejeme do misky, zakryjeme potravinárskou fóliou a necháme vychladnúť.

Kysnuté cesto na šišky:

  • Z droždia, vlažného mlieka, cukru a jednej lyžice múky pripravíme kvások. Trvá to približne 20 minút.
  • Kvások zmiešame so všetkými ostatnými surovinami a vypracujeme elastické cesto.
  • Cesto necháme 60 minút kysnúť na teplom mieste.
  • Následne ho rozvaľkáme na hrúbku 1 cm a vykrajujeme z neho šišky. Potom ich necháme ešte ďalších 15 minút podkysnúť.
  • V hrnci zohrejeme olej na 180 °C a šišky vysmažíme.
  • Ešte teplé ich obalíme v zmesi krupicového a vanilínového cukru.
  • Pripravený a vychladený vanilkový krém premiešame a preložíme do cukrárskeho vrecka s hladkou špičkou.
  • Do šišiek spravíme malú dieru a naplníme ich krémom.

Buchtová sladká dielňa radí:

Vysmažené šišky poukladáme na papierovú utierku, aby do nej vsiakol prebytočný olej.

Dobré rady na záver:

  • Pri príprave kysnutého cesta na šišky pracujte so surovinami izbovej teploty.
  • Pri vysmážaní skutočne nešetrite olejom. Šišky by mali v tuku plávať. To, že sú správne vysmažené, zistíte tak, že po ich obvode sa vytvorí bledý pás.
  • Šišky môžete posypať kúskami lyofilizovaného ovocia, kokosom alebo napríklad mletými mandľami, ktoré ozvláštnia ich chuť aj vzhľad.
  • Najlepšie chutia čerstvé, podľa toho si prispôsobte aj dávku surovín.
Zdieľať

Vložiť komentár