Sladká chuť jahôd a trpkokyslá chuť rebarbory. Znie to zvláštne? Práve naopak. Jahody a rebarbora sa k sebe skvelo hodia. Vytvárajú zaujímavú a obľúbenú kombináciu najmä pri príprave sladkých koláčov. Lahodný, rýchly a jednoduchý koláč s posýpkou doplnený o čerstvé ovocie poteší vaše chuťové bunky. Vyskúšajte si ho pripraviť aj vy.
Ingrediencie
Cesto:
- 2 vajcia
- 200 g hladkej múky
- 120 g krupicového cukru
- 120 g masla
- 2 PL bieleho jogurtu
- 20 g vanilkového cukru
- ½ balenia kypriaceho prášku
- ½ KL sódy bikarbóny
- kôra z ½ citróna
- ⅓ KL soli
- ½ KL škorice
- 250 g čerstvej rebarbory
- 300 g čerstvých jahôd
Posýpka:
- 60 g masla
- 60 g polohrubej múky
- 60 g trstinového cukru
Postup:
- Najskôr v miske zmiešame všetky sypké suroviny.
- Potom pridáme celé vajcia, rozpustené maslo a jogurt.
- Zo zmesi vymiešame cesto, ktoré prenesieme do okrúhlej formy s priemerom 23 cm a s nepriľnavým povrchom.
- Poukladáme naň nakrájané jahody a očistenú rebarboru.
- Nakoniec cesto posypeme posýpkou, ktorú pripravíme zmiešaním masla, cukru a polohrubej múky.
- Pečieme pri 170 °C približne 25 – 30 minút.
Buchtová sladká dielňa radí:
Nakrájanú rebarboru môžeme jemne zasypať cukrom a tak poukladať na cesto.
Dobé rady na záver:
- Z rebarbory odrežte pár centimetrov od konca. Táto časť ani listy nie sú jedlé.
- Rebarboru konzumujte tepelne upravenú.
- Sezóna tejto rastliny pri niektorých odrodách siaha až do konca júna. Ak ju však nezoženiete, koláč si môžete pripraviť aj bez nej.
- Na posýpku môžete použiť aj klasický krupicový cukor. Trstinový cukor dodá koláču karamelovú chuť.
- Ak radi experimentujete a obľubujete arašidy, namiesto masla môžete do posýpky pridať arašidové maslo.
Koláče s posýpkou – či už kysnuté, alebo nekysnuté – patria k tradičným letným receptom. Pripravujú sa so sezónnym ovocím, napríklad so slivkami, s marhuľami alebo čerešňami. Alebo stavte na náš recept s jahodami a rebarborou. Máte radi túto kombináciu? Dajte nám vedieť v komentároch.
Zdieľať