Ak chcete pripraviť skutočne svieži dezert, ktorým sa zavďačíte najmä počas letných mesiacov, určite vyskúšajte náš jednoduchý a rýchly citrónový loaf s čučoriedkami – mimoriadne lahodný bochník, ktorému citrón a čučoriedky dodajú kyslosť, vyvážia sladkosť a pritom dokonale zintenzívnia a zharmonizujú ostatné chute. Nachystajte si chuťové poháriky, verte, že sa zbláznia.
Ingrediencie
Cesto:
- 2 vajcia
- 112 g masla izbovej teploty
- 100 g kokosového oleja
- 280 g kryštálového cukru
- 380 g hladkej múky
- 230 ml acidofilného mlieka
- 45 ml čerstvej citrónovej šťavy
- kôra z 1 citróna
- 1 KL vanilkovej pasty
- 1 ½ KL prášku do pečiva
- ½ KL sódy bikarbóny
- 300 g čerstvých čučoriedok
- 3 PL práškového cukru
- ⅓ KL soli
*Z uvedeného množstva surovín pripravíte približne 10 až 12 kúskov.
Postup:
Príprava cesta:
- Maslo spolu s kryštálovým cukrom a vanilkovou pastou vymiešame do svetlej a nadýchanej peny.
- Po jednom pridávame vajcia, kokosový olej, acidofilné mlieko, čerstvú citrónovú šťavu a citrónovú kôru z dobre umytého citróna.
- Nakoniec pridáme všetky sypké suroviny. Dôkladne ich premiešame, aby sa pekne spojili, a veľmi zľahka primiešame čučoriedky (200 g).
- Rúru predhrejeme na 180 stupňov Celzia.
- Cesto vylejeme do chlebovej (ideálne hranatej) formy vystlanej papierom na pečenie a pečieme 50 až 60 minút.
Príprava polevy:
- Kým sa pečie loaf, pripravíme polevu z krátko povarených čučoriedok (50 g), ktoré prepasírujeme a zmiešame s 1 KL citrónovej šťavy a práškovým cukrom.
- Po upečení a úplnom vychladnutí loaf vyberieme z formy, polejeme ho pripravenou polevou a ozdobíme zvyšnými čerstvými čučoriedkami.
Buchtová sladká dielňa radí:
Čučoriedky obalíme v múke, aby počas pečenia neklesli.
Dobré rady na záver:
- Ak nie ste fanúšikmi čučoriedok, pokojne ich vymeňte za iné drobné bobuľové ovocie, napríklad maliny alebo ríbezle.
- To isté platí aj pri poleve – čučoriedkovú polevu jednoducho nahraďte lemon curdom, teda citrónovou polevou s hustejšou štruktúrou, pripomínajúcou puding.
- Kyslosť citróna pomáha aktivovať prášok do pečiva alebo sóda bikarbóna, vďaka čomu bude cesto nadýchanejšie a dezert bude mať jemnejšiu textúru.
- Atraktívnu farbu loafu dosiahnete tým, že počas prípravy primiešate do cesta 1 až 3 KL čaju matcha. Dezert získa nádherný zelenkavý nádych.
Citrónový loaf s čučoriedkami je ideálny na rôzne príležitosti – či už ako raňajkový koláčik podávaný s kávou, čajom, prípadne s pohárom mlieka, dezert po hlavnom jedle, alebo ako poobedný snack. Vďaka svojej štruktúre a jednoduchej príprave je výborný aj na pikniky či výlety. Stačí ho zabaliť a vziať so sebou ako osviežujúce a chutné občerstvenie, o ktoré sa určite s láskou podelíte s rodinou alebo priateľmi. Takýto dezert prispeje k príjemnej atmosfére a dá sladkú bodku za príjemným dňom.
Zdieľať