Čierny princ

Uložiť
Prihláste sa pre možnosť uloženia receptuClose

Nemáte účet? Zaregistrujte sa

Čierny princ je legendárny dezert, ktorý si pamätajú aj mnohé generácie pred nami. V súčasnosti oprašuje svoju zašlú slávu a vracia sa na výslnie medzi sladké dobroty. S jemnou penou a lahodným piškótovým cestom vytvára dokonalý harmonický celok na výnimočné príležitosti aj romantické večery. Čierny princ je jasným dôkazom toho, že z jednoduchých surovín sa dá vytvor dezert, ktorý sa zapíše do pamäti každého, kto ho ochutná. Poďte to skúsiť s nami.

Ingrediencie

Piškótové cesto:

  • 2 vajcia
  • 20 ml oleja
  • 65 g hladkej múky
  • 50 g krupicového cukru
  • ⅓ kôry z biocitróna

Bielková pena:

  • 2 bielky
  • 55 ml vody
  • 65 g krupicového cukru + 100 g krupicového cukru

Poleva:

  • 200 g horkej čokolády
  • 1 PL kokosového oleja

Z uvedeného množstva surovín pripravíte približne 35 kúskov.

Postup:

Príprava piškótového cesta:

  • Oddelíme bielky od žĺtkov.
  • Žĺtky zmiešame s olejom, z bielkov vyšľaháme sneh.  
  • Metličkou premiešame, aby sa zmesi dobre spojili.  
  • Nakoniec pridáme múku a opäť premiešame.  
  • Cesto dáme do cukrárskeho vrecka s hladkou špičkou.  
  • Na plech vystlaný papierom na pečenie dávkujeme cesto v podobe piškót s priemerom približne 4 – 5 cm.  
  • Piškóty pečieme pri 180 °C 10 minút
  • Kým piškóty chladnú, pripravíme bielkovú penu.

Príprava bielkovej peny:

  • Bielky so 65 g krupicového cukru šľaháme na miernych otáčkach do tuhej peny.  
  • Medzitým zohrejeme 100 g krupicového cukru s vodou.  
  • Cukrovú zmes nemiešame, len meriame jej teplotu. 
  • Keď cukrový sirup dosiahne teplotu 120 °C, stiahneme ho z ohňa a prilievame k vyšľahaným bielkom na maximálnych otáčkach, kým nevznikne hladký lesklý sneh
  • Šľaháme ho až do vychladnutia.  
  • Bielkovú penu presunieme do cukrárskeho vrecka s hladkou špičkou a nanášame ju na piškóty.  
  • Necháme vychladiť 2 hodiny v chladničke.  
  • Penových princov namáčame v roztopenej čokoláde s kokosovým olejom.  
  • Pred podávaním dezert chladíme aspoň niekoľko hodín, aby sa chute prepojili a krém stuhol.

Buchtová sladká dielňa radí:

Po namočení do čokolády čiernych princov ukladáme na mriežku, aby prebytočná poleva pekne stiekla.

Dobré tipy na záver:

  • Ak chcete, aby bol čierny princ extra šťavnatý, jemne pokvapkajte upečené piškóty sirupom (zo zmesi vody, cukru a kvapky rumu, resp. kávy).
  • Polevu nemusíte pripraviť len z tmavej čokolády, pokojne použite bielu čokoládu či ruby.  
  • Dezert ešte pred stuhnutím ozdobte napríklad hoblinkami čokolády alebo jedlým zlatom na zvýraznenie jeho luxusného vzhľadu.

Hoci čierny princ pôsobí honosne, jeho príprava je pomerne jednoduchá. Vďaka tomu si ho môžete vychutnať aj ako sladkú bodku za bežným dňom. Tento dezert poteší skutočne každého, pretože je nielen chuťovým, ale aj vizuálnym zážitkom. Rozhodne odporúčame vyskúšať ho.

Zdieľať

Vložiť komentár