10 slávnych svetových dezertov – poznáte pôvod týchto sladkých jedál?

Viete odkiaľ pochádzajú vaše obľúbené sladké jedlá? Vydajte sa s nami na výlet naprieč celým cukrárenským svetom a objavte tie najlepšie sladké pochúťky z celého sveta.

Taliansko

Tiramisu

Tiramisu právom patrí medzi najslávnejšie talianske dezerty. Nadýchaná kombinácia piškót, espressa, mascarpone, vaječného žĺtku, snehu a rumu ulahodí aj tomu najvyberanejšiemu jazýčku. Nie nadarmo názov „tiramisu“ môžeme voľne preložiť ako “Zlepši mi náladu”. Dezert, ako ho poznáme dnes, sa začal vyrábať okolo roku 1970 v talianskom meste Treviso.

„Zlepši mi náladu“ je pre koláč naozaj pekné meno (zdroj: www.pixabay.com)

Zlepšite náladu celej rodine a doprajte si doma taliansku pohodičku s naším čokoládovým tiramisu, ktorý je zaujímavým variantom talianskeho originálu.

Tiramisu môže mať viac variantov. My sme pripravili čokoládový (zdroj: AngieBakes)

Panna Cotta

Sladká špecialita, ktorej názov môžeme voľne preložiť ako varená smotana, pochádza z talianskej oblasti Piemont. Lahodná zmes smotany, želatíny, mlieka a cukru sa servíruje stuhnutá a doplnená rôznymi pochutinami, napríklad lesným ovocím. Pôvodný recept sa vyrábal z vysoko percentnej smotany a podával sa spolu s karamelovou omáčkou.

Ak máte chuť trošku experimentovať, vyskúšajte aj náš recept, ktorý poteší aspoň tak, ako originál.

Panna cotta chutí výborne hlavne s lesným ovocím (zdroj: AngieBakes)

Rakúsko

Sacherova torta

Jedna z najznámejších tort na svete pochádza z dielne rakúskeho cukrára Franza Sachera. Pôvodný recept následne vylepšil Franzov syn do podoby, v akej ho poznáme dnes. Odvtedy je táto čokoládová torta s marhuľovou marmeládou a čokoládovou polevou jedným z najslávnejších viedenských receptov. Tento recept má registrovaný viedenský hotel Sacher, preto, ak si chcete pochutnať na originálnom recepte, je to možné len tam.

Linecký koláč

Linecké koláčiky tvoria neodmysliteľnú súčasť našich Vianoc už niekoľko desaťročí. Málokto však vie, že tieto malé koláčiky nepatria medzi typické slovenské jedlá. Ako už názov napovedá, domovom lineckých koláčikov je rakúske mesto Linz. Prvé zmienky o lineckých koláčikoch pochádzajú z roku 1653, pričom originálny zachovaný recept na linecké koláčiky je starší ako 350 rokov. Zo svojho domova sa linecké koláčiky postupne rozšírili do celého sveta a dnes patria medzi jedny z najznámejších vianočných cukroviniek.

Pripraviť chutné linecké koláčiky vám pomôže naša Sladká babka. Nech sa páči, tu je jej recept na linecké koláčiky.

Na vianoce alebo len tak ku kávičke

Francúzsko – Makronky

História makroniek sa začala písať v 20. storočí vo francúzskom pekárstve Louis Ernest Ladurée. Dnes patria tieto pestrofarebné okrúhle koláčiky zlepené krémom alebo džemom medzi klasiku francúzskej cukrárenskej výroby. Ako už ich názov prezrádza (voľný preklad snehová pusinka) základ ich cesta tvorí sneh z vaječných bielkov. Francúzske makronky pozná celý svet a pripraviť si ich zvládnete aj doma. Recept tu.

Makronky svojou farebnosťou lákajú deti, ale aj dospelých (zdroj: AngieBakes)

Anglicko – Apple pie

Apple pie, ktorý uchvátil najmä americký kontinent, má svoje korene v Anglicku. Prvá zmienka o tomto koláči pochádza z roku 1381. Za názvom apple pie sa ukrýva okrúhly koláč s jablkami, ktorý má vrch pokrytý cestom s dierkami. V Amerike ho často podávajú spolu so zmrzlinou alebo šľahačkou.

Chutné recepty prežijú celé stáročia. Prvá zmienka o koláči apple pie je z roku 1381 (zdroj: www.needpix.com)

Turecko – Baklava

Baklava predstavuje sladký dezert, ktorého základ tvorí lístkové cesto v kombinácií s mletými orechmi. Podáva sa poliata medom alebo sladkým sirupom. Ide o jeden z najznámejších dezertov balkánskych krajín, ktorý má svoj pôvod v Osmanskej ríši – Turecku.

Baklava je typickým dezertom Balkánu (zdroj.www.needpix.com)

Maďarsko – Ťahaná štrúdľa

Pravá maďarská ťahaná štrúdľa je koláč z tenkého ťahaného cesta plnený rôznou plnkou. Hoci výrobu ťahanej štrúdle sa od 19. storočia učili v Maďarsku všetci zahraniční kuchári, predpokladá sa, že tento recept nemá svoje korene v Maďarsku, ale Turecku. Inšpiráciou pre vznik ťahanej štrúdle mal byť turecký koláč baklava.

Dnes je štrúdľa rozšírená po celom svete a ťahané štrúdľové cesto pripravovali aj naše babičky. No práve Maďarsko je považované za kráľa v príprave pravého štrúdľového cesta a dokonca sa tu každoročne organizuje aj niekoľko súťaží v jeho ťahaní.

Nový Zéland – Pavlovova torta

Pavlovova torta predstavuje tortu pripravenú z pečeného krému z našľahaných bielkov, zdobenú ovocím a šľahačkou. Vymyslel ju v roku 1926 šéfkuchár v hoteli vo Wellingtone na počesť ruskej baleríny Anny Pavlovovej.

Pripraviť si našľahaný dezert z bielkov, cukru a octu môžete aj doma, podľa tohto receptu.

Amerika – Cheesecake

Lahodný svetový koláč, na ktorý vám stačí len pár ingrediencií – sušienky, maslo, tvarohový syr a cukor, sa stal vo svete populárny vďaka Američanom. Kým v začiatku svojej kariéry bol cheesecake len pečeným dezertom, dnes poznáme aj jeho rôzne nepečené varianty. Originálny recept sa postupne rozširoval aj o rôzne nové suroviny a netradičné príchute. Skúšali ste už napríklad hruškový cheesecake?

Aj hruškový variant tohto koláča chutí výborne(zdroj: AngieBakes)

Každý kút sveta má svoje špecifické chute a typické dezerty. To, čo obľubujú obyvatelia jedného kútu, príde druhým často zvláštne a naopak. Napriek tomu sa mnohé známe sladké jedlá postupne rozšírili po celom svete a stali sa z nich celosvetovo obľúbené sladké dezerty. Niektoré zľudoveli až natoľko, že dnes už ani nevieme, ktorá krajina je ich domovom. Výborným príkladom je rýchly sladký dezert creme brulee, ktorého pôvod je dodnes nejasný. Či už však za jeho objavom stoja cukrári z Francúzska, Anglicka alebo Španielska, hlavné je, že nám všetkým chutí rovnako ako aj ďalšie sladké dobroty z celého sveta.

Zdieľať

Vložiť komentár