Najznámejším dezertom s mascarpone je nepochybne Tiramisu. No okrem slávneho talianskeho dezertu možno tento krémový syr využiť aj v mnohých ďalších zákuskoch, tortách či plnkách. Vybrali sme pre vás 7 najlepších receptov, v ktorých tvorí mascarpone jednu z hlavných ingrediencií.
Čo je to mascarpone
Tento jemný, krémový syr sa pripravuje zo smotany z kravského mlieka, ktorá sa pôsobením kyseliny vínnej zrazí. Takto pripravená zmes sa nechá odkvapkať a mascarpone je hotové. Originálne mascarpone je bielej farby, jemnej krémovej konzistencie so smotanovou vôňou. Chuť mascarpone je nevýrazná s jemným sladkastým nádychom. Syr prvýkrát uzrel svetlo sveta v 16. storočí v talianskej Lombardii, odkiaľ sa rýchlo rozšíril po celom území krajiny. Dnes ide nepochybne o jeden z najznámejších talianskych syrov. Okrem tradičného talianskeho dezertu – Tiramisu, sa nielen vo svojej domovskej krajine, ale čoraz viac aj u nás, používa do množstva receptov. A to aj takých, kde by ste to vôbec nečakali.
Torty s mascarpone
Či už sa chystáte robiť pečenú alebo nepečenú tortu, mascarpone vám z nej ľahko pomôže vyčarovať luxusný darček. Výborne sa bude kamarátiť s čokoládovou, vanilkovou, ale aj ovocnou kombináciou. Využiť ho môžete aj na klasickú nepečenú tortu s piškótami a ovocím alebo si pripraviť nepečenú tortu na spôsob cheesecake.
Malinovo – ríbezľovú nepečená torta
Na prípravu malinovo – ríbezľovej nepečenej torty vám bude stačiť mascarpone, ďalších 8 surovín a polhodina času. Pripraviť si ju môžete podľa tohto receptu.
Nepečená torta s mascarpone a jahodovým želé
Rovnako jednoduchá a minimálne rovnako dobrá, je aj nepečená torta s mascarpone a jahodovým želé. Na prípravu budete potrebovať mascarpone, detské piškóty, maslo, biely jogurt, kryštálový cukor, vanilkovú arómu, jahody a želatínu. Hoci ide o nepečenú tortu z piškót, nie je to klasika, akú poznáme z detstva. Príprava tejto torty je inšpirovaná slávnym cheescake-om, a tak korpus torty netvoria len poukladané piškóty, ale popučené piškóty s maslom. Celý recept nájdete tu.
Spojenie mascarpone a drobného ovocia môže priniesť aj takúto parádnu tortu (zdroj: AngieBakes)
Plnky a krémy z mascarpone
Mascarpone dobre poslúži ako základ do rôznych krémov a plniek, ktoré môžete využiť do rolád, muffinov alebo už spomínaných tort a tortičiek.
Tekvicová roláda s mascarpone krémom
Tekvicová roláda v sebe spája jemnú chuť mascarpone s výraznou chuťou slaného karamelu. Na prípravu cesta budete potrebovať hladkú múku, hnedý cukor, tekvicové pyré, mletú škoricu, vajíčka a štipku soli. Jednoduchý krém pripravíte zmiešaním mascarpone, masla a práškového cukru.
Najnáročnejšia z celého receptu je výroba slaného karamelu. A práve to je fáza, ktorou je potrebné celé pečenie začať – karamel bude potrebovať vychladnúť. Ak ste slaný karamel ešte neskúšali, jeho príprava vám môže dať trošku zabrať. Ale nie je to nič, čo by sa nedalo zvládnuť. Nielen prípravou karamelu, ale prípravou celej rolády, vás krok po kroku prevedie nasledujúci recept.
Jablkovo – mrkvové muffiny
Jablkovo – mrkvové muffiny je síce možné servírovať aj bez krému z mascarpone, no práve ten je to, čo im dodá to pravé čaro. Veď koho by neoslnila kombinácia jabĺk a mrkvy v ceste s kombináciou mascarpone a citrónovej kôry v jemnom kréme. Upiecť si ich môžete podľa tohto receptu od Angie Bakes.
Cviklové minitortičky
Cviklové minitortičky doplnené krémom z mascarpone, bielej čokolády a smotany na šľahanie si môžete upiecť podľa tohto receptu. Potrebovať budete kryštálový cukor, uvarenú cviklu, hladkú múku, biely jogurt, olej, kakao, kypriaci prášok, vajíčka, mascarpone, bielu čokoládu, smotanu na šľahanie, džem a maliny.
Kde okrem dezertov možno použiť mascarpone
Hoci jemne sladkastá chuť mascarpone predurčuje tento syr najmä na použitie do sladkých jedál, dezerty rozhodne nie sú jeho jediná parketa. Pridať ho môžete aj do polievok, rizota, omáčok na cestoviny či k mäsu. Výborne zjemní akúkoľvek krémovú polievku, dodá šmrnc zapekaným cestovinám alebo zemiakom a z vás razom spraví vychýrenú kuchárku.
Zdieľať