Aké tradičné fašiangové jedlá zdobia váš stôl?

Fašiangy boli a sú obdobím plným zábavy, plesov, maškarád a najmä dobrého jedla. Ide o obdobie od Troch kráľov, teda 6. januára, po Popolcovú stredu. Kedysi sa počas fašiangov dosýta hodovalo, pretože potom nasledoval pôst, ktorý sa v časoch minulých striktne dodržiaval. Aké dobroty sa počas fašiangov vyvárajú?

Obdobie fašiangov sa nám často spája s plesovou sezónou, obdobím maškarných plesov, bálov, veselíc a hudby. Aj v minulosti išlo o čas naplnený veselosťou, oslavami a hodovaním, išlo o obdobie medzi zimou a jarou, kedy mnohí už netrpezlivo čakali na príchod prvého zubatého slnka a začiatok prác na poli. Ľudia si čas po Vianociach a pred Veľkou nocou krátili fašiangovými sprievodmi a prevlekmi v maskách, aby vyhnali zlých duchov. Rovnako to bol čas svadieb, keďže roľníci mali viac času na oddych i zábavu ako po zvyšok roka.

Šišky ako fašiangová dobrota

Domáce fašiangové šišky sú tým najcharakteristickejším, čo fašiangy na prestretých stoloch odnepamäti poznajú. Šišky sa pripravujú z kysnutého cesta, ktoré sa po nakysnutí rozdelí na kolieska, do stredu sa urobí dierka a cesto sa vloží do rozpáleného oleja. Šišky sa opražia z oboch strán a po vytiahnutí z oleja sa nechajú odkvapkať na papieri na pečenie alebo servítke. Pri servírovaní sa do vopred vydarenej dierky pridá džem a každá šiška sa jemne posype práškovým cukrom. Šišky sú najlepšie čerstvé, ešte teplé. Pozvú k stolu celú rodinu a celkom určite si na nich pochutí každý jej člen.

Vyskúšajte tradičný recept na šišky. Recept je nastavený na prípravu 15 porcií. V prípade, že čakáte na fašiangy viacero hostí, množstvo ingrediencií primerane zvýšte, nech je šišiek pre každého dosť.

Chutné domáce šišky (Zdroj: Angie Bakes)

K šiškám patria i fánky

K fašiangom neodmysliteľne patria aj fánky, ktoré na Záhorí poznajú aj pod názvom „božie milosti“. Fánky sa rovnako pripravujú vyprážaním, cesto v obdĺžnikovom alebo trojuholníkovom tvare sa najprv rozvaľká, rozdelí špeciálnym valčekom a potom vypraží. Pri vyprážaní sa vytvorí nadýchaná dobrota, ktorú pred konzumovaním treba posypať práškovým alebo vanilkovým cukrom. V minulosti sa popri tradičných fánkach a šiškách piekli aj orechové či makové záviny, ktoré sa v mnohých domácnostiach pečú najmä počas Vianoc. Na stoloch nechýbali pampúšiky, guľky, fánky, chraple, grapne, kreple, fulanki, milostki či herouki, v každom regióne Slovenska mali dobroty svoj charakteristický názov.

Vyskúšajte klasický recept na fánky s vanilkovým dipom. Príprava aj s pečením a prípravou dipu vám zaberie len asi 1,5 hodiny a pre vašich blízkych pripravíte fašiangovú maškrtu podľa tradičného receptu.

Fánky s vanilkovým dipom

Takto nahradíte tradičný recept

Ak nie je váš žalúdok stavaný na koláče z kysnutého cesta, vyskúšajte napríklad nekysnuté tvarohové šišky. Na prípravu cesta postačí niekoľko základných potravín:2 vajcia, 50 g masla, 120 ml mlieka, jemný tvaroh, 200 g polohrubej múky, kypriaci prášok a tri polievkové lyžice rumu. Budete potrebovať aj práškový cukor na obaľovanie čerstvo vypražených, horúcich šišiek. Takáto nekysnutá náhrada tradičných fašiangových šišiek zaberie nanajvýš 30 minút. Stačí vyšľahať vajcia, pridať maslo, mlieko, tvaroh, múku a kypriaci prášok a na záver do cesta pridáte rum. Šišky vytvarované napríklad veľkou polievkovou lyžicou vložíte do rozpáleného oleja a vypražíte do zlatistej farby.

Ak preferujete slané chute pred sladkými, tradičné šišky si môžete pripraviť napríklad aj so šunkou a rozmarínom. Stačí nakrájať šunku, rozmarín a nastrúhať parmezán. Necháte zovrieť vodu s maslom, pridáte 150 g hladkej múkyštipku soli, keď sa cesto začína tvarovať, pridáte 4 vajcia a nakrájanú šunku, parmezán a 2 vetvičky rozmarínu. Cesto uložíte na plech vystlaný papierom na pečenie, najlepšie pomocou zdobičky alebo sáčku s dierkou na spodu vytvoríte šišky a vložíte do rúry. Pečiete na 180°C približne 15 minút.

Fašiangy neboli len o sladkom

Fašiangy kedysi predstavovali aj obdobie zabíjačiek. Konzumovali sa zabíjačkové špeciality, vo väčšom množstve vajíčka, hodovalo sa a pilo vskutku vo veľkom. Klobásky, slaninka, mäso, to všetko patrilo na fašiangový stôl a môže byť jeho súčasťou aj dnes. Pečené prasiatko, delikatesa ako bravčový chvostík či zavárané klobásky, tlačenka, jaternice, prípadne oškvarky, to je malý výpočet špecialít, ktorými nepohrdne žiadny “mäsožravec”. Veď aj švédske stoly na plesoch a zábavách sa predsa prehýbajú pod slanými a sladkými predjedlami, mäsovými špecialitami a výnimočnými zákuskami.

Bonusový recept

Castagnole (talianske šišky)

Zmeňte klasiku na niečo nové a vyskúšajte recept na talianske šišky castagnole, ktoré Taliani pripravujú počas sviatku Carnevale, ako volajú tamojšie fašiangy.

Pripravené talianske šišky castagnole (Zdroj: Angie Bakes)
Zdieľať

Vložiť komentár