Ako sa to robí: Snehové a kokosové pusinky

Základ snehových pusiniek tvorí iba cukor a bielky – jednoduché, no dokonale chutné spojenie. Práve tieto dve suroviny dali obľúbenej maškrte jej príznačný názov. Snehové pusinky si získali srdcia mnohých maškrtných jazýčkov, pričom ich prípravu zvládne každý, kto si osvojí niekoľko šikovných tipov.

S trochou kreativity môžete jednoducho pripraviť rôzne variácie, ako sú kokosové či orechové pusinky. A prečo ich nepoužiť aj na prípravu iných lahodných dezertov? Stačí len trochu inšpirácie. Ako na to?

Snehové pusinky: ako si ich pripraviť doma?

Hlavnými surovinami na prípravu snehových pusiniek sú cukor a bielky. Postup je celkom jednoduchý, no snehová hmota sa napriek tomu nemusí vždy podariť. Existuje však niekoľko tipov, ako dosiahnuť dokonalý výsledok, ktorý bude stáť za to.

Suroviny:

  • 4 bielky
  • 250 g krupicového cukru

Postup:

  • Bielky s cukrom zohrievame vo vodnom kúpeli, kým sa cukor nerozpustí.
  • Zmes šľaháme na stredne vysokých otáčkach do tuhej peny približne 7 minút.
  • Penu dáme do cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou.
  • Na plech vystlaný papierom na pečenie nanášame malé pusinky.
  • Pusinky sušíme pri 100 °C 1 hodinu. Potom ich necháme vychladnúť v mierne otvorenej rúre.

TIP:

Bielkovú penu po vyšľahaní hneď spracujeme, pretože po 10 minútach by začala klesať a zmenšovať svoj objem.

Kokosové pusinky

Okrem snehových pusiniek si doma môžete pripraviť aj kokosové. Postup je rovnaký ako pri snehových, avšak do peny primiešate aj kokos.

Suroviny:

  • 4 bielky
  • 120 g krupicového cukru
  • 120 g práškového cukru
  • 200 g strúhaného kokosu

Postup:

  • Bielky s cukrom vyšľaháme do tuhej peny.
  • Následne primiešame kokos.
  • Na plech vystlaný papierom na pečenie robíme kôpky pomocou dvoch čajových lyžičiek.
  • Pusinky sušíme v rúre pri 100 °C približne 60 – 70 minút.
  • Skontrolujeme, či sú na povrchu tvrdé. Ak treba, ešte ich dosušíme.

TIP:

Po pridaní kokosu nemiešame penu príliš dlho, aby sme z nej neodstránili bublinky.

Ako skladovať snehové pusinky?

Pri koláčoch s čokoládou, čokoládových roládach a pod. platí zásada uložiť ich do chladničky, pri pusinkách je to naopak. Do chladničky ich určite nedávajte. Najdlhšie vám vydržia, ak sú na chladnom a suchom mieste. Okrem toho nie sú pre pusinky to pravé orechové ani plastové či plechové nádoby. Na skladovanie tohto druhu pečiva sú ideálne papierové vrecká a krabice.

Orechové pusinky nenáročné na čas

Pre milovníkov orechov sú tu orechové pusinky.

Do vyšľahanej a vychladnutej bielkovej peny pridajte pomleté orechy. Na plech vystlaný papierom na pečenie lyžičkou ukladajte menšie kôpky rovnako ako pri kokosových pusinkách. Plech dajte do rúry, kde ich budete sušiť ako klasické pusinky, avšak pri orechových je proces sušenia podstatne kratší než pri snehových. Orechové pusinky sa sušia len 10 – 15 minút, aby ostali vnútri šťavnaté. Naraz môžete sušiť aj dva plechy, ušetríte si tak čas. Alebo si z cesta pripravte orechové laskonky.

Tak ako orechové, aj snehové a kokosové pusinky môžete skrášliť. Ozdobte ich pomletými či nasekanými orieškami, cukrárskymi perličkami alebo ich namočte do roztopenej čokolády.

TIP:

Vyskúšajte si pripraviť aj makrónky. Do vyšľahaného cukru s bielkami jednoducho pridáte mandľovú múku. Samotné pečenie makrónok je náročnejšie, no s naším postupom to určite zvládnete.

Linecké pečivo so snehom

Zo snehového cesta nevykúzlite len pusinky, vďaka snehu môžete krásne ozdobiť aj linecké pečivo. Postup je jednoduchý. Upečiete ho podľa receptu, zvlášť si pripravíte snehové kolieska podľa vyššie spomenutého receptu na snehové pusinky. Na hotové linecké pečivo dáte lekvár a spojíte ho s kolieskami z bielkov.

Parížske rožky

Snehové cesto je aj základom obľúbených parížskych rožkov. Pri tomto recepte bielky s cukrom šľaháte nad parou do tuhého snehu. Môže to trvať dlhšie, pričom pri šľahaní platí, že čím dlhšie, tým lepšie (minimálne 10 minút). Začínajte šľahať za studena, neskôr uberte teplo, primiešajte orechy a múku. Pripravenú hmotu preložte do ozdobného vrecka a na plech tvarujte (podľa vlastnej fantázie) rožky.

Následne pripravíte krém zo žĺtkov, z vajíčok a práškového cukru, ktoré šľaháte nad parou. Primiešajte kakao a hmotu nechajte vychladnúť. Nezabudnite pridať maslo. Zdobiacim vrecúškom nanášajte hotový krém na rožky. Nakoniec nalejte navrch roztopenú čokoládu.

Pusinky či pečivo zo snehového cesta mnohé gazdinky pripravujú najmä v situáciách, keď im po pečení ostanú bielky. Najbližšie ich teda môžete využiť aj vy. Netreba zúfať, treba sa vrhnúť do pečenia pusiniek.

Zdieľať

Vložiť komentár