Čo prinesie pečenie v roku 2024?

Nezvyčajné kombinácie surovín, nové príchute, ale aj návrat ku koreňom. Tak by sa dal v skratke opísať svet pečenia v roku 2024. Na čo sa môžeme tešiť a čo bude v cukrárskej sfére dominovať túto sezónu? Nahliadnite s nami pod pokrievku trendov a vneste inšpiráciu do svojich receptov.

1. Drobné dezerty

Do popredia sa dostávajú „malé luxusnosti“. Drobné dezerty, ktoré utíšia náš hlad po sladkom. Mini cheesecake v tvare štvorca, crème brûlée, dokonalá makrónka či iné drobné dezerty nahradia klasické čokoládové bonboniéry a vymedzia nám čas len pre seba. Malá luxusnosť, ktorá urobí všedný deň krajším a poteší naše chuťové poháriky.

Trend drobných koláčikov v dokonalej prezentácii bude presahovať zo súkromia jednotlivca aj ďalej. Dezertné tabule alebo dezertné bary na svadbách či oslavách budú pastvou nielen pre oči, ale aj pre chuťové bunky. Vďaka miniatúrnemu tvaru si budeme môcť bez výčitiek dopriať hneď viacero kúskov a vychutnať si pestrú paletu sladkých drobností. Obľúbené sú najmä mini cheesecake, mini tartaletky, mini bábovky, mini veterníčky či dezerty servírované v pohároch.

2. Hitom sú čajové večierky

Podľa vzoru seriálov z prostredia britskej aristokracie sa veľkej obľube tešia tzv. čajové večierky – posedenia s priateľmi pri čaji, na ktorých sa okrem teplého nápoja podáva aj výber drobných koláčikov. Výborná príležitosť, ako si dopriať sladkú ochutnávku cukrárskych „vychytávok“. Vychutnať si môžete napríklad orechové laskonky, čokoládové truffles či cookies s arašidovým maslom.

Užiť si sladký dezert, malý hlt a kúzlo daného okamihu, to už dávno nie je len o jedle. Tento fenomén presahuje do celkového životného štýlu, ktorý nás učí vedome vnímať každý aspekt nášho života a vedieť si ho vychutnať.

3. Estetickosť a ručná práca 

Jedlo je o komplexnom vneme a samotná konzumácia je v gastronómii už dávno na druhom mieste za zážitkom – zážitkom z chute, z vône, ale aj zo samotnej prezentácie jedla. Nie nadarmo sa hovorí, že aj oči by jedli. A tu sa dostávame k ďalšiemu trendu tohto roka v pečení. Nestačí len znamenitá chuť, cukrársky výtvor musí byť aj pastvou pre oči. Príkladom je Pavlovovej roláda s ovocím či ovocná šarlota.

Vedeli ste, že?

Rôzne prieskumy dokazujú, že ľudia pripisujú lepšie vyzerajúcim dezertom aj lepšiu chuť. Dokonalosť nie je prvoradá. Cení sa nápad, kreativita, celková estetika, ale najmä fakt, že na príprave dezertu si niekto dal záležať. Aj v tomto roku bude veľmi žiadaná remeselná príprava dezertov, ručná práca a dôraz na detail.

TIP:

Predpovede na tento rok sa prikláňajú k tomu, že umelá inteligencia ovplyvní aj trendy v pekárstve a cukrárstve. AI (artificial intelligence, teda umelá inteligencia) bude navrhovať tvary a dizajn dezertov aj vytvárať kombinácie nezvyčajných chutí a receptúr. Jedným z odporúčaní ChatGPT je napríklad mangovo-bazalkový sorbet či tiramisu s príchuťou škorice a chai, s jablkom a konfitovanou papričkou jalapeño. Pretavenie týchto generovaných odporúčaní do reality je na individuálnom zvážení. Ak si netrúfate využiť inteligentného pomocníka priamo pri pečení, určite vám dobre poradí pri tvorbe dizajnu obalov na zákusky, prípadne pri návrhu zaujímavých príspevkov na sociálne siete, ktoré sa týkajú pečenia. 

4. Nahé torty budú trendom aj naďalej

Fondán či iné hmoty na poťahovanie sa pomaly vytrácajú a do popredia sa dostávajú čisté tvary, torty v tvare kocky či kvádra. Čoraz viac sú žiadané tzv. nahé torty alebo torty potreté len vrstvou krému. No o to viac sa používajú rôzne doplnky na ich zdobenie. Budeme vídať prírodné motívy – rustikálne jedlé kvety na čistom podklade, drobné bobuľové ovocie, efekt dreva, kmeňa stromu, jemné bylinky či lístky.  

Vedeli ste, že?

Okrem miniatúrnych dezertov sú čoraz obľúbenejšie aj tzv. single-serve koláče a dezerty. Tento trend sa stáva populárnejším najmä v zahraničí na rodinných oslavách alebo svadbách. Ide o mini tortu, drobný koláč či dezert servírované každému samostatne 

5. Chute zahraničia u vás doma 

Pečenie nám umožňuje spoznať rôzne chute, ktoré sú špecifické pre určité krajiny. Prostredníctvom koláčov, dezertov, ale i jedla všeobecne okúsime doposiaľ nepoznané. Tento rok bude obzvlášť bohatý na prílev medzinárodných chutí v dezertoch.

Môžeme sa stretnúť s čiernym korením, kurkumou alebo kardamómom. Citrónový koláč s bazalkou či čokoládová torta s pastou miso, alebo tzv. swicey zákusky (sweet a spicy, čiže sladkopikantné). Najmä vďaka sociálnym sieťam nám budú predostreté nápady a recepty, ktoré v sebe kombinujú chute vzdialených regiónov. Nemusí však ísť nevyhnutne len o módne výstrelky.  

6. Overené recepty v novom šate 

Aj tradičné dezerty, poctivá domáca kuchyňa a nostalgia si ukroja veľký podiel pozornosti. Nielenže budeme mať možnosť ochutnávať rokmi overené dobroty iných kultúr (či už prostredníctvom cestovania, alebo cez zdieľané recepty a dobrú dostupnosť nových surovín), ale aj naša domáca klasika bude veľkým trendom.  

Sladké evergreeny nám okrem skvelého chuťového zážitku prinášajú aj kus útulnej nostalgie či zabudnuté rodinné príbehy, ktoré hrejú pri srdiečku. Oprášme teda staré receptáre po babkách a prababkách a dajme priestor klasike. Ani tento rok sa určite nezaobíde bez tradičných kysnutých sladkých jedál, bublanín či báboviek.  

Vedeli ste, že?

Aj keď ľudia radi skúšajú nové veci, nechcú ísť priďaleko zo svojej komfortnej zóny a za horizont poznaného. Preto sa v roku 2024 dostávajú do popredia klasické dezerty, ktorým je daný iný tvar, iná prezentácia, ale aj iný chuťový odtieň. Absolútnym hitom sa v tomto duchu stal napríklad croissant v  vare kocky, ktorý odprezentovali v londýnskej pekárni Le Deli Robuchon. Nehynúcou klasikou sú aj punčové rezy v modernom šate. 

Okrem tradičných dezertov ozvláštnených menej typickými surovinami budú dominovať aj lokálne suroviny – v  záhradách vypestované ovocie, domáce džemy, sirupy či mliečne produkty od lokálnych výrobcov. 

7. Bezlepkové, nemliečne či vegánske?

Alternatívne suroviny nie sú v pečení novinkou, minulý rok však zaznamenali obrovský nárast a  záujem o ne nebude poľavovať ani v tomto roku. Pečenie nebude už len o klasickej pšeničnej múke. Používanie alternatívnych druhov múk, ktoré vychádzajú v ústrety intoleranciám, ale sú aj príjemnou exkurziou za hranice poznaného, patrí medzi tohtoročné trendy.  

TIP:

Pseudoobilniny ako spomínaná pohánka alebo aj amarant, quinoa a pod. prinášajú nielen nové chuťové zážitky. Veľkou mierou prispievajú aj k novým konzistenciám a štruktúram ciest. Zvláčňujú ich, robia ich jemnejšími či šťavnatejšími. 

Aj naďalej budú v ponuke a v obľube dezerty zo surovín čisto rastlinného pôvodu. Vegánske dezerty sú spomedzi všetkých druhov dezertov celosvetovo najrýchlejšie rastúcim dezertným segmentom. V cukrárňach či podnikoch ich budeme vidieť viac a viac. 

Máme sa na čo tešiť. Svet dezertov sa vyvíja a absorbuje nové, nepoznané, zaujímavé trendy. Udržateľnosť, inklinácia k lokálnemu, remeselná výroba, ale aj dôraz na prezentáciu, na celkový chuťový zážitok a emócie, ktoré nám jedlo a obzvlášť dezerty prinášajú, sú len malým prierezom toho, čo nám tento rok prinesie.  

Zdieľať

Vložiť komentár