Jednoduchú limonádu či ovocný sirup zvládnete už za pár minút pripraviť aj v pohodlí domova. Vyskúšajte naše recepty na netradičné domáce limonády a sirupy a doprajte si tú pravú letnú pohodu pri posedení s rodinou a priateľmi aj vy.
Lahodné osvieženie už za pár minút
Pri príprave domácej limonády platí, že fantázií sa medze nekladú. Zmiešajte ovocie či zeleninu podľa chuti, doplňte bylinkami, minerálkou alebo vodou a lahodné osvieženie je razom na svete. Pre tých, čo obľubujú sladšiu chuť, limonádu oslaďte niekoľkými lyžičkami cukru. Niekedy, aj na prvý pohľad nespojiteľná kombinácia, môže priniesť očarujúcu chuť. O tom, že experimentovania a rôznych kombinácií sa netreba báť, vás presvedčia aj nasledujúce tipy na netradičné limonády:
Uhorková limonáda s mätou
Väčšiu šalátovú uhorku nakrájajte na menšie kúsky a spolu s lístkami mäty rozmixujte na kašu. Do zmesi nalejte 0,5 l minerálky a lúhujte približne 15 minút. Následne uhorkovú zmes sceďte do karafy, pridajte šťavu z dvoch limetiek, 4 lyžičky trstinového cukru a štipku soli. Miešajte až kým sa cukor úplne rozpustí. Do karafy dolejte 1 l minerálky a dajte vychladiť. Podávajte v pohári s ľadom a kúskom limetky.
Citrónovo – limetková limonáda
Na 1,5 litra budeme potrebovať, 5 limetiek, 9 citrónov, 50 g trstinového cukru, 1 liter sýtenej minerálnej vody, umyté listy čerstvej medovky (príp. vetvičky medovky) a kocky ľadu. Príprava je jednoduchá: Odšťavte 7 citrónov a 3 limetky. Šťavu nalejte do dostatočne veľkého džbánu. Primiešajte trstinový cukor. Zvyšné citróny a limetky nakrájajte na kolieska a vložte do džbánu. Zalejte vodou, pridajte kocky ľadu a lístky medovky. Príjemné osvieženie!
Melónová limonáda s rozmarínom
Nakrájajte na kúsky 250 g melóna a spolu s 1 vetvičkou rozmarínu ho rozbite na kašu. Pridajte ľad a 1,5 l minerálky. Dobre premiešajte a ochutnajte. Ak je limonáda málo sladká, pridajte trstinový cukor podľa chuti. Podávajte dobre vychladené.
Černicová limonáda so šalviou
1 šálku černíc, 4 lístky šalvie a 2 polievkové lyžice stevi cukru rozdrvte na kašu. Hotovú zmes vlejte cez sitko do karafy, pridajte šťavu z jedného citróna a 1,5 l minerálky. Limonádu dobre premiešajte, aby sa cukor rozpustil. Servírujte vychladené v pohári s ľadom a lístočkom šalvie.
Čučoriedkovo – levanduľová limonáda
Zmiešajte 300 g popučených čučoriedok, 3 polievkové lyžice trstinového cukru a pár kvetov levandule. Pripravenú zmes zmiešajte s 2 l vody a nechajte vychladiť. Podávajte v pohári s ľadom a kvietkami levandule.
Domáce sirupy – potešenie na leto aj na zimu
Príprava domácich sirupov, to je letná klasika spracovania ovocia, na ktorú nedali dopustiť už naše babičky. Malinovka z domáceho sirupu im následne robila spoločnosť počas celého roka a pripomínala im letné slnečné lúče aj počas pochmúrnych zimných dní.
Pripraviť domáci sirup je jednoduchšie, než by sa mohlo zdať. Podobne, ako pri príprave domácej limonády, ani pri sirupe sa nemusíte báť experimentovania. Vyskúšajte babičkin žihľavový sirup alebo niektorú z nasledujúcich sirupových inšpirácií:
Malinový sirup s bazou, mätou a medovkou
600 g malín, 300 g bazy, zopár lístkov mäty a medovky, šťavu zo 4 citrónov a 75 g kyseliny citrónovej zmiešajte s 4 l prevarenej vychladenej vody. Zmes zakryte, umiestnite na tmavé miesto a lúhujte 24 až 36 hodín. Hotovú zmes sceďte do väčšieho hrnca a na miernom plameni priveďte do varu. Keď sa sirup začne variť, postupne pridajte 3 kg kryštálového cukru. Varte za stáleho miešania až kým sa všetok cukor rozpustí.
Mrkvový sirup
4 kg varenej mrkvy a 2 kg varených jabĺk aj s spolu s vodou, v ktorej sa varili rozmixujete na hustú kašu. Vzniknutú zmes prepasírujte cez sitko a spolu s 3 l vody nechajte zovrieť. Do vriaceho sirupu pridajte 1 kg kryštálového cukru. Varte pokiaľ sa rozpustí všetok cukor a sirup ostane hladký.
Jablkovo – medovkový sirup
1,2 kg očistených nakrájaných jabĺk a pár lístkov medovky umiestnite do hrnca a zalejte vodou tak, aby boli do ¼ ponorené. Spoločne povarte, kým jablká zmäknú. Vychladenú zmes prepasírujte cez sitko a následne ešte prekvapkajte cez čistú látkovú utierku tak, aby vám ostala len čistá jablková šťava. Pripravenú jablkovú šťavu, ktorá vznikla z daného množstva 1,2 kg rozvarených jabĺk, odhadom je to cca 1 l šťavy zmiešajte s 250 ml vody, šťavou z 2 citrónov a priveďte do varu. Keď sa sirup začne variť, pridajte 1 kg kryštálového cukru. Varte až kým sa cukor úplne rozpustí. Počas varenia priebežne odstraňujte penu, ktorá sa tvorí na povrchu.
Levanduľovo – citrónový sirup
200 ks levanduľových hlavičiek a 1 nakrájaný citrón zalejte 1,5 l prevarenej vychladenej vody. Zmes zakryjete a nechajte lúhovať 24 hodín. Na druhý deň ju sceďte cez sitko, pridajte 2 kg trstinového cukru, 1 vrecúško kyseliny citrónovej a dobre premiešajte. Zmes za stáleho miešania priveďte do varu a varte, pokiaľ sirup nemá jemnú konzistenciu.
Ovocné limonády a malinovky s domácim sirupom nielenže podporujú letnú pohodu, ale zároveň pomáhajú dodržiavať pitný režim a dodávajú telu množstvo vitamínov. Navyše, majú ešte jednu veľkú výhodu. Vždy ich pripravíte presne podľa svojej chuti. Ovocie, zeleninu aj bylinky v jednotlivých receptoch možno meniť podľa aktuálnej nálady a zakaždým si tak pripraviť originálnu pochúťku.
Zdieľať