Príprava ovocia a samotné varenie džemu je pre mnohých nostalgickou spomienkou na detstvo. Rozvoniavajúca kuchyňa, zaváraninové fľaše naplnené sladkou dobrotou. V mnohých prípadoch má však väčšina z nás pred prípravou džemu obrovský rešpekt a strach – pritom nemusí byť zložitou alchýmiou. Nechajte sa previesť týmto procesom, ktorý si určite zamilujete, predovšetkým v lete, keď to v záhradách hrá všetkými farbami.
Džem, ako i ostatné nami obľúbené nátierky, je taký starý, ako si ľudstvo pamätá, a potreba natrieť si obrovskú vrstvu sladkej manny na hrubý krajec chleba (či iného druhu pečiva) je synonymom ideálnych raňajok.
Varenie džemu si vyžaduje istú dávku trpezlivosti. Mnohí sa učia za pochodu, skúšajú, čo všetko vyhovuje ich schopnostiam. Je preto praktické zapamätať si zopár rád, ktorými sa pri varení džemov môžeme riadiť.
- Pri príprave džemu je dôležité držať sa receptu a nezdvojovať množstvo surovín, pretože to môže viesť k viacerým komplikáciám. Jednak sa džem nemusí zahustiť ako má – a v horšom prípade si môžete ľahšie pripáliť hrnce.
- Ak ide o cukor, na trhu už existujú rôzne druhy želírovacích, ktoré proces prípravy džemu urýchlia. V minulosti sa používal hlavne biely kryštálový cukor, keďže prispieval k želírovaniu a navyše bol výborným konzervantom. Cukor počas varenia džemu interaguje s pektínom v ovocí a napomáha tomu, aby sa v džeme vytvorila správna textúra.
- Okrem cukru sa v džeme musí vyskytovať aj kyslá zložka. Acidita sa volí rôzne podľa typu džemu, najčastejšie sa používa citrónová šťava, ktorá pomáha dorovnávať pH. Toto platí najmä v prípadoch kyslejšieho ovocia.
- Dôležité je použiť ovocie, ktoré je zrelé, pretože iba tak dosiahneme želané výsledky. Je potrebné vyhýbať sa nezrelému alebo prezretému ovociu, pred použitím by sa okrem toho malo poriadne vyumývať vodou. V niektorých prípadoch sa používa aj kôra, pretože sa v nej nachádza pektín a ten urýchľuje želírovací proces. V takomto prípade používame ideálne chemicky neošetrené ovocie.
- Ak ide o technickú stránku prípravy džemu, vždy používame hrnce s hrubým dnom. Ľahšie sa tak ustráži proces varenia a navyše sa hrnce tak rýchlo nepripaľujú.
- Zaváraninové fľaše, do ktorých sa džem uskladní, je potrebné vysterilizovať. Existujú dva spôsoby: Dôkladne umyjeme všetky zaváraninové fľaše v horúcej mydlovej vode. Niekoľkokrát ich prepláchneme. Ak ich chceme vysterilizovať v hrnci, zalejeme ich vrstvou horúcej vody a privedieme do mierneho varu po dobu 10 minút. Pokiaľ ich chceme sterilizovať v rúre, predhrejeme ju na 140 °C/120 °C teplovzdušných a prepláchnuté zaváraninové nádoby do nej umiestnime na rovnaký čas ako pri vyváraní.
Ak už si budeme istí, že si na tieto maličkosti dáme pozor, môžeme sa pustiť do prípravy samotných džemov. Čo by to však boli za džemy, keby neboli nejako ozvláštnené? Nasledujúce recepty ponúkajú tipy, v ktorých sa nachádza forma alkoholu. Alkohol má tendenciu podčiarknuť chuť džemu, pretože ide o atypický prídavok. Nečudo preto, že sa týmto džemom nadchnú najmä páni. Ich príprava nie je vôbec zložitá a zvládne ju naozaj každý.
Margarita džem
- Na tento jahodový džem budete potrebovať 1 kg jahôd. Do veľkého hrnca pridajte najskôr 200 g jahôd a mačkadlom na zemiaky ich rozpučte na kašu.
- Postupne pridávajte ďalšie, až kým všetky nerozmliaždite.
- Nastrúhajte si 1 ČL limetkovej kôry a odložte ju bokom.
- Do pripravenej zmesi vytlačte asi 150 ml limetkovej šťavy (približne z 3 limetiek), pridajte 125 ml tequily, 60 ml triple sec a postupne pridávajte 1 kg kryštálového cukru.
- Začnite variť na miernom, potom väčšom plameni, no nezabudnite džem neustále miešať.
- Keď začne zmes bublať, odstavte ju z plameňa, potom pridajte 1 pektín (Gelfix) a limetkovú kôru. Vráťte ju na plameň, kým znovu nezačne bublať, a varte jednu minútu. Kovovou lyžicou odstráňte penu, ktorá sa vytvára na povrchu.
- Horúci džem nalejte do vysterilizovaných nádob a nechajte vychladnúť, potom uskladnite.
Bloody Mary
Ak ste fanúšikom sladko-slaných kombinácií, džem Bloody Mary je tou správnou voľbou. Kto by to bol povedal, že obľúbený drink budete môcť pretransformovať na džem?
- Pri príprave tohto džemu použite 2 kg zrelých paradajok. Nakrájajte ich na menšie kocky a spolu so 600 g kryštálového cukru ich vhoďte do hrnca s hrubým dnom.
- Pridajte približne ½ hrnčeka najemno nakrájanej cibule, 125 ml citrónovej šťavy, 1 PL worcesterskej omáčky, 2 ČL chrenu, 1 ČL soli, ¼ ČL zelerových semienok (najčastejšie ich nájdete v BIO obchodoch alebo špecializovaných predajniach s potravinami), ¼ ČL pikantnej omáčky (môže byť napr. tabasco) a ¼ ČL čierneho korenia. Priveďte do varu a varte na miernom ohni približne 2 – 3 hodiny, občas zamiešajte.
- Zmes by mala byť rozvarená, ale nemala by sa rozpadať.
- Ku koncu varenia vlejte 60 ml vodky a džem naporciujte do vysterilizovaných nádob.
Sangria džem
Na záver tu máme džem, ktorý nám svojou kombináciou pripomína obľúbený drink letných dní: sangriu.
- Na sangria džem budeme potrebovať slnko v dlani: pomaranče. Pripravte si ich dva a rovno aj s dvomi limetkami.
- Nastrúhajte si 2 ČL pomarančovej kôry a vytlačte 120 ml šťavy.
- Rovnako nastrúhajte 1 ČL limetkovej kôry a vytlačte 60 ml šťavy.
- V hrnci s hrubým dnom skombinujte obe kôry a šťavy spolu s 1 fľašou suchého červeného vína (približne 750 ml).
- Pridajte 1 kg kryštálového cukru a priveďte do varu neustále miešajúc, aby sa cukor rozpustil.
- Pridajte jeden želírovací prípravok v pomere 1 : 1 a varte na vyššom ohni 1 minútu (až kým zmes nebuble).
- Odstavte z plameňa, odoberte penu a prilejte 2 PL brandy.
- Prelejte do čistých, vysterilizovaných zaváraninových nádob. A nezabudnite si oblízať prsty. 🙂
Milí čitatelia, kvôli obsahu alkoholu tieto džemy neodporúčame konzumovať deťom a mladistvým. Sú však skvelým ozvláštnením párty pre dospelých. Ak niektorý z našich receptov vyskúšate, neváhajte sa podeliť o svoje dojmy či vylepšenia.
Zdieľať