Hriešne dobré krémeše
Hádam ani neexistuje sviatočnejší zákusok, ako je krémeš. Spojenie vanilkového pudingu, sladkej šľahačky obohatenej kvapkou rumu alebo koňaku, to všetko zahalené v lahodnom a nadýchanom lístkovom ceste tvorí podstatu vynikajúceho a nadčasového zákusku. Jeho príprava je jednoduchá, a úspech zaručený.
Zrod tohto obľúbeného zákusku je diskutabilný. Traduje sa však, že ho vymyslel istý srbský cukrár Ištván Lukačevič, ktorý aj so svojou rodinou putoval za prácou do Slovinska. A v roku 1953 v slovinskom mestečku Bled, v hoteli Park, kde Ištván dostal ponuku šéfkuchára, vyhlásil dnes obľúbený zákusok “krémšnit” svoj slávny štart. Dnes už oslavuje viac ako 60 rokov, je čoraz obľúbenejší naprieč generáciami a Slovinci sa právom postarali o to, aby tento “bledský” zákusok získal miesto na zozname originálnych výrobkov v rámci Európy.
Francúzsky, domáci či medový?
Keď sa povie krémeš, v mnohých nás to vzbudzuje okamžitý pocit slasti, šteklenie na jazyku, nedeľnú pohodu, lenivé vysedávanie v cukrárni, keď je jednoducho všetko tak, ako má byť.
Existuje množstvo druhov krémešov. Stačí si len vybrať ten, na ktorý máte práve chuť. Ak ste zástancom tradícií, potom siahnite po francúzskom krémeši. Ide o spojenie vanilkového pudingu a šľahačky medzi dvomi plátmi lístkového cesta. Typickým znakom pre francúzsky krémeš je čokoládová poleva na vrchu. Je to tradičný dezert, ktorému nikto neodolá.
Medový krémeš sa od francúzskeho líši v ceste. Namiesto plátov z lístkového cesta sa použijú platy medové. Plnku tvorí vanilkový puding a šľahačka s kvapkou rumu. Ide o mimoriadne jemný, chutný a lahodný zákusok.
Máte radi experimentovanie? Nech sa páči, osloviť vás môžu aj iné druhy krémešov – maďarský orechový, ovocný alebo krémeš z BeBe keksov. Existuje tiež jogurtový krémeš, juhoslovanský krémeš, a ak nie ste fanúšikom lístkového cesta, urobte si ho z odpaľovaného. Variabilite sa medze nekladú, stačí len trochu fantázie.
Domáci krémeš
Chutný krémeš si môžete jednoducho pripraviť aj doma:
Ingrediencie:
150 g práškového cukru, 250 g masla, 2 PL hladkej múky, 1 vanilkový cukor, 2 Zlaté klasy, 800 ml mlieka, 2 žĺtky, 2 PL rumu, 1 balenie medových plátov, 2 šľahačkové smotany, 2 stužovače smotany
Postup:
Do mlieka vysypeme vanilkový cukor a 2 balenia Zlatého klasu. Následne pridáme žĺtky a hladkú múku. Zmes varíme na miernom ohni dokým úplne nezhustne. Po uvarení ho necháme vychladnúť. Pripravíme si ďalšiu misu, v ktorej si vymiešame zmäknuté maslo s rumom a práškovým cukrom. Obe vzniknuté hmoty spolu zmiešame a to tak, že vychladnutý puding primiešavame šľahačom do druhej zmesi dokým nevznikne krémová konzistencia.
Jeden medový plát potrieme krémom a následne naň pridáme šľahačku, tú vytvoríme vyšľahaním šľahačkovej smotany a stužovača. Na konci už len prikryjeme ďalším medovým plátom a pocukrujeme. Krémeš necháme 2 hodiny stuhnúť v chlade.
Ak by ste koláč chceli ozvláštniť, prinášame vám recept aj na orechový krémeš od Sladkej babky, ktorý nájdete tu: https://www.sweet-family.sk/recepty/vsetky/orechovy-kremes-recept-sladkej-babky
Niekoľko tipov pre ešte lepšiu chuť
Ak chcete svojmu zákusku dodať ešte lahodnejšiu chuť, pripravte si svoje lístkové cesto a vanilkový cukor doma.
Domáce lístkové cesto
Čo potrebujete:
Tukové cesto: 100 g hladká múka, 250 g maslo Vodové cesto: 200 g hladká múka, 1 ks vaječný žĺtok, 100 ml voda, soľ
Ako budete postupovať:
1. Zmiešajte zvlášť suroviny na tukové cesto a zvlášť na vodové cesto.
2. Vodové cesto na pomúčenej doske vyvaľkajte na väčší plát. Do neho potom naneste tukové cesto, ktoré zabalíte do vodového cesta prekladaním. Cesto mierne pomúčte a dajte na 20 minút do mrazničky.
3. Po 20 minútach cesto vyberte z mrazničky, vyvaľkajte a zopakujte znova postup prekladania. Opäť dajte na 20 minút do mrazničky. Tento postup zopakujte ešte raz.
4. Hotové cesto môžete ihneď použiť alebo uskladniť v chladničke.
Domáci vanilkový cukor
Čo potrebujete:
500 g jemný kryštálový cukor (môže byť trstinový, muscovado, melasový, kokosový a pod) 1 vanilkový struk
Ako budete postupovať:
Vanilkový struk pozdĺžne rozrežte. Pomocou ostrého noža stiahnite zrniečka vanilky a vložte do nádoby s cukrom. Následne pridajte aj struk. Vanilka krásne prevonia cukor za cca 2 týždne.
Prajeme dobrú chuť!
Zdieľať