Krémeše – Všetko, čo ste chceli vedieť

Hriešne dobré krémeše

Hádam ani neexistuje sviatočnejší zákusok, ako je krémeš. Spojenie vanilkového pudingu, sladkej šľahačky obohatenej kvapkou rumu alebo koňaku, to všetko zahalené v lahodnom a nadýchanom lístkovom ceste tvorí podstatu vynikajúceho a nadčasového zákusku. Jeho príprava je jednoduchá, a úspech zaručený.

Zrod tohto obľúbeného zákusku je diskutabilný. Traduje sa však, že ho vymyslel istý srbský cukrár Ištván Lukačevič, ktorý aj so svojou rodinou putoval za prácou do Slovinska. A v roku 1953 v slovinskom mestečku Bled, v hoteli Park, kde Ištván dostal ponuku šéfkuchára, vyhlásil dnes obľúbený zákusok “krémšnit” svoj slávny štart. Dnes už oslavuje viac ako 60 rokov, je čoraz obľúbenejší naprieč generáciami a Slovinci sa právom postarali o to, aby tento “bledský” zákusok získal miesto na zozname originálnych výrobkov v rámci Európy.

Francúzsky, domáci či medový?

Keď sa povie krémeš, v mnohých nás to vzbudzuje okamžitý pocit slasti, šteklenie na jazyku, nedeľnú pohodu, lenivé vysedávanie v cukrárni, keď je jednoducho všetko tak, ako má byť.

Krémeš oslavuje viac ako 60 rokov a je čoraz  obľúbenejší naprieč generáciami. (zdroj: www.istock.com)

Existuje množstvo druhov krémešov. Stačí si len vybrať ten, na ktorý máte práve chuť. Ak ste zástancom tradícií, potom siahnite po francúzskom krémeši. Ide o spojenie vanilkového pudingu a šľahačky medzi dvomi plátmi lístkového cesta. Typickým znakom pre francúzsky krémeš je čokoládová poleva na vrchu. Je to tradičný dezert, ktorému nikto neodolá.

Medový krémeš sa od francúzskeho líši v ceste. Namiesto plátov z lístkového cesta sa použijú platy medové. Plnku tvorí vanilkový puding a šľahačka s kvapkou rumu. Ide o mimoriadne jemný, chutný a lahodný zákusok.

Máte radi experimentovanie? Nech sa páči, osloviť vás môžu aj iné druhy krémešov – maďarský orechový, ovocný alebo krémeš z BeBe keksov. Existuje tiež jogurtový krémeš, juhoslovanský krémeš, a ak nie ste fanúšikom lístkového cesta, urobte si ho z odpaľovaného. Variabilite sa medze nekladú, stačí len trochu fantázie.

Domáci krémeš

Orechový krémeš, recept Sladkej babky.

Chutný krémeš si môžete jednoducho pripraviť aj doma:

Ingrediencie:

150 g práškového cukru, 250 g masla, 2 PL hladkej múky, 1 vanilkový cukor, 2 Zlaté klasy, 800 ml mlieka, 2 žĺtky, 2 PL rumu, 1 balenie medových plátov, 2 šľahačkové smotany, 2 stužovače smotany

Postup:

Do mlieka vysypeme vanilkový cukor a 2 balenia Zlatého klasu. Následne pridáme žĺtky a hladkú múku. Zmes varíme na miernom ohni dokým úplne nezhustne. Po uvarení ho necháme vychladnúť. Pripravíme si ďalšiu misu, v ktorej si vymiešame zmäknuté maslo s rumom a práškovým cukrom. Obe vzniknuté hmoty spolu zmiešame a to tak, že vychladnutý puding primiešavame šľahačom do druhej zmesi dokým nevznikne krémová konzistencia.

Jeden medový plát potrieme krémom a následne naň pridáme šľahačku, tú vytvoríme vyšľahaním šľahačkovej smotany a stužovača. Na konci už len prikryjeme ďalším medovým plátom a pocukrujeme. Krémeš necháme 2 hodiny stuhnúť v chlade.

Ak by ste koláč chceli ozvláštniť, prinášame vám recept aj na orechový krémeš od Sladkej babky, ktorý nájdete tu: https://www.sweet-family.sk/recepty/vsetky/orechovy-kremes-recept-sladkej-babky

Niekoľko tipov pre ešte lepšiu chuť

Ak chcete svojmu zákusku dodať ešte lahodnejšiu chuť, pripravte si svoje lístkové cesto a vanilkový cukor doma.

Domáce lístkové cesto

Lístkové cesto si jednoducho pripravíte aj doma. (zdroj: www.istock.com)
 

Čo potrebujete:

Tukové cesto: 100 g hladká múka, 250 g maslo Vodové cesto: 200 g hladká múka, 1 ks vaječný žĺtok, 100 ml voda, soľ

Ako budete postupovať:

1. Zmiešajte zvlášť suroviny na tukové cesto a zvlášť na vodové cesto.

2. Vodové cesto na pomúčenej doske vyvaľkajte na väčší plát. Do neho potom naneste tukové cesto, ktoré zabalíte do vodového cesta prekladaním. Cesto mierne pomúčte a dajte na 20 minút do mrazničky.

3. Po 20 minútach cesto vyberte z mrazničky, vyvaľkajte a zopakujte znova postup prekladania. Opäť dajte na 20 minút do mrazničky. Tento postup zopakujte ešte raz.

4. Hotové cesto môžete ihneď použiť alebo uskladniť v chladničke.

Domáci vanilkový cukor

Čo potrebujete:

500 g jemný kryštálový cukor (môže byť trstinový, muscovado, melasový, kokosový a pod) 1 vanilkový struk

Ako budete postupovať:

Vanilkový struk pozdĺžne rozrežte. Pomocou ostrého noža stiahnite zrniečka vanilky a vložte do nádoby s cukrom. Následne pridajte aj struk. Vanilka krásne prevonia cukor za cca 2 týždne.

Prajeme dobrú chuť!

Zdieľať

Vložiť komentár