Malé zákusky na Veľkú noc

V minulosti sa na výnimočné chvíle pieklo doslova vo veľkom. Dnes sa však trendom stávajú malé zákusky, ktoré vystihuje najmä jednoduchosť a nápaditosť.

Slávnostnej príležitosti dodajú eleganciu a sofistikovanosť mini dezerty alebo banketové zákusky – drobné pochúťky ideálne na oslavy či oficiálne udalosti. My sa spolu pozrieme na malé zákusky, ktoré sú vhodné na rodinné stretnutia napríklad počas Veľkej noci.

Tradičné barančeky, bábovky alebo rolády teda môžu byť na sviatočných stoloch príjemne doplnené o veľkonočné keksíky, osviežujúce poháre s ovocím, populárne mini cheesecaky, krehké fánky posypané cukrom, jablkovo-mrkvové muffiny či elegantné tartaletky z vaječného likéru.

Nezabudli sme ani na nesmrteľnú klasiku z lineckého a odpaľovaného cesta, dnes si však predstavíme ich menej tradičné verzie, ktoré si postupne našli obľubu aj u nás na Slovensku.

Tradičné variácie lineckého cesta

Linecké cesto pochádza zo susedného Rakúska a na Slovensku takmer každé dieťa zažilo lepkavé večery plné spájania týchto zákuskových puzzle s džemom. Už ste vyskúšali aj tieto atypické varianty?

  • Tradičné linecké koláčiky: Vykrajujú sa do rôznych tvarov – vajíčok, kvetov, sŕdc či hviezd – symbolizujúcich nový život a rodinné putá.
  • Ružové linecké koláčiky: Ak ste fanúšikmi netradičného vzhľadu, stačí pridať do cesta prírodný ružový extrakt alebo potravinárske farbivo, vďaka čomu získa pečivo jemne ružový odtieň.
  • Makové linecké koláčiky: Oslávte slovenský mak, ktorý im dodá zaujímavú textúru a bohatú chuť.
  • Orechové, citrónové či kokosové variácie: Experimentujte nielen s džemom, ale aj s tónom cesta, aby sa príjemne dopĺňali.

Každá verzia má jedinečný charakter, ktorý môžete prispôsobiť rôznym príležitostiam či rodinným tradíciám.

Odpaľované cesto a jeho pestré tvary

Koleso, paličky, venčeky či plný kruh – odpaľované cesto, známe aj ako „francúzske choux“, patrí medzi najuniverzálnejšie základy modernej cukrárskej tvorby. Jeho príprava vyžaduje určitú postupnosť, no výsledok je vždy iný, pretože z neho môžete urobiť množstvo variantov. Ak budete odvážni, dokonca aj na slano. Medzi najobľúbenejšie patria:

  • éclairs (z fr. éclair; elegantné dlhé tyčinky z odpaľovaného cesta zvyčajne plnené krémom a potiahnuté polevou),
  • venčeky (malé koláčiky v tvare venčekov plnené krémom, ovocím či šľahačkou),
  • veterníky (väčšie zákusky s bohatou krémovou náplňou, neraz s karamelizovaným povrchom),
  • Paris Brest (venčeková torta, ktorá síce nie je malý zákusok, no patrí do tejto kategórie odpaľovaných ciest; je pomenovaná podľa cyklistickej trasy medzi Parížom a Brestom a tradične sa plní lieskovoorieškovým krémom).

Exotické zákusky a medzinárodné inšpirácie

Ak patríte medzi tých, ktorí každoročne skúšajú aj niečo nové a radi prekvapia svojich hostí, skúste závan inšpirácie zo zahraničia.

  • Japonské mochi: Okrúhle ryžové koláčiky plnené sezamovou či ovocnou náplňou, príp. náplňou z čaju matcha. Nebojíte sa pravej exotiky? Vyskúšajte ich tradičný variant s fazuľovou náplňou.
  • Mini baklava: Dezert so sladkou medovou polevou a s vrstveným pistáciovým cestom. Vláčne cesto a na chuť bohaté pistácie sa priam rozplývajú na jazyku.
  • Fusion dezerty: Moderný trend spája tradičné francúzske techniky s tropickým ovocím alebo ázijskými príchuťami, napríklad éclairs s mangovým krémom či mini cheesecaky s kokosovým mliekom.

Či už sa pustíte do pečenia klasických lineckých koláčikov, originálnych veľkonočných receptov, zákuskov z odpaľovaného cesta, alebo moderných, resp. exotických fusion dezertov, každý z nich si na stole nájde svoje miesto. Malé zákusky budú nielen sladkou pochúťkou, ale aj výsledkom vašej kreativity a radosti z pečenia.

Oslávte sviatky v sladkom duchu a nechajte svoje dezerty zažiariť.

Zdieľať

Vložiť komentár