Odpaľované cesto: tajomstvo nadýchaných dezertov

Odpaľované cesto je jedinečná cukrárska technika typická pre veterníky, éclairs či profiteroles. Jeho príprava si vyžaduje precíznosť a znalosť procesov, no výsledok stojí za to.

Prívlastok odpaľované vychádza zo spôsobu jeho prípravy – najprv sa varí na sporáku, kde sa „odpáli“, teda zahreje do bodu, keď sa spojí tuk, voda, múka a soľ do hladkej hmoty. Následne sa doň vmiešajú vajcia, ktoré mu dodajú charakteristickú nadýchanosť. Dôležitým momentom je správne pečenie – vysoká teplota zabezpečí, že v ceste sa vytvorí dutina, ktorá je ideálna na plnenie krémami.

Ak sa chystáte pripraviť zákusky z odpaľovaného cesta, pozrite si, ako ho pripraviť krok za krokom, v našom videorecepte.

Ako dosiahneme dokonalé odpaľované cesto? (recept)

Pri odpaľovanom ceste je dôležitá presnosť, preto je nutné dodržiavať presný pomer surovín:

  • 60 ml vody
  • 60 ml mlieka
  • 70 g hladkej múky
  • 55 g studeného masla nakrájaného na kocky
  • 1 KL kryštálového cukru
  • ⅓ KL soli
  • 110 g vajec

Postup:

  • Do hrnca nalejeme vodu a mlieko izbovej teploty, pridáme maslo, soľ a cukor. Zohrievame, kým sa maslo nerozpustí. Nevaríme.
  • Hrniec zložíme zo sporáka a prisypeme múku. Poriadne premiešame a vrátime na sporák. Cesto odpaľujeme asi 1 minútu.
  • Cesto presunieme do misy a metličkovým nadstavcom ho zľahka miešame, kým trochu nevychladne. Prilievame rozšľahané vajcia, až kým nedosiahneme ideálnu konzistenciu – cesto steká do tvaru V.
  • Ak pripravujeme veterníky, s cestom môžeme okamžite pracovať. Ak chystáme éclairs, zakryjeme ho fóliou a necháme hodinu odstáť pri izbovej teplote.
  • Cesto presunieme do cukrárskeho vrecka s vrúbkovanou ozdobnou špičkou. Na plech s papierom na pečenie tvarujeme veterníky alebo tyčinky na éclairs. Pred pečením ich posypeme práškovým cukrom a postriekame olejom, aby nepopraskali a upiekli sa do zlatohneda.
  • Pečieme ich pri teplote 180 °C 40 minút. Veterníky pečieme pri teplote 200 °C. Po upečení rúru neotvárame, ale počkáme 2 minúty, až potom ju otvoríme na dva prsty a po 5 minútach môžeme plech vybrať.
  • Môžeme ich naplniť ľubovoľnými plnkami do éclairs alebo veterníkov. Ozdobíme ich napríklad čokoládovou polevou a sušeným ovocím.

Tipy na dokonalé odpaľované cesto

1. Správna konzistencia. Po pridaní vajec by malo byť cesto lesklé a mierne tekuté, ale nie riedke. Ak je príliš husté, pridajte trochu vody, ak je príliš riedke, pridajte trochu múky.

2. Neotvárajte rúru. Otvorenie rúry môže spôsobiť, že cesto klesne. Preto sa počas prvých 15 minút pečenia nesmie otvárať, aby cesto nestratilo objem.

3. Použite cukrárske vrecko. Ak chcete, aby malo vaše odpaľované cesto krásny tvar, použite cukrárske vrecko s hladkou alebo zúženou špičkou. Dosiahnete tak rovnomerné a pekné kúsky, ktoré pri pečení dobre narastú.

Zaujímavosti o odpaľovanom ceste

  • Prvý recept na odpaľované cesto pochádza už zo 16. storočia z Talianska.
  • Najznámejší francúzsky dezert z odpaľovaného cesta je Paris Brest, ktorý bol vytvorený na počesť cyklistických pretekov medzi Parížom a Brestom. Veľmi obľúbené sú aj venčeky, veterníky či éclairs, ktorých prípravu môžete vidieť aj v našom videu uvedenom vyššie.
  • Cesto sa používa aj v slaných variantoch, napríklad na syrové gougères.

Odpaľované cesto je síce majstrovská technika, no s našimi tipmi pomerne jednoduchá. Vyskúšate ju s nami?

Zdieľať

Vložiť komentár