Tradičné slovenské sladkosti a maškrty

Má niekto vo vašej blízkosti narodeniny alebo iný sviatok a vy si už dlhšie lámete hlavu nad originálnym darčekom? Kvety, kozmetika alebo šperky síce vyčaria úsmev na tvári, no už dávno ich nemožno považovať za originálny darček. Aj sladké dobroty sú rokmi overená klasika, no pri troche fantázie ich možno poňať o niečo originálnejšie a nezabudnuteľne. Stačí tradičnú bonboniéru vymeniť za tradičný slovenský múčnik, sladké jedlo alebo inú skvelú slovenskú maškrtu.

Typické slovenské sladkosti a recepty starých mám nám robia spoločnosť už mnoho generácií. Napriek ľahkej dostupnosti zahraničnej kuchyne a zahraničných cukroviniek, tieto skvelé maškrty nestrácajú na popularite. Skôr naopak. Stávajú sa opäť vyhľadávanými delikatesami a zdedené rodinné recepty hotovým pokladom. Zabudnite pri vymýšľaní darčeka pre svojho blízkeho na Mozartove gule či tiramisu. Inšpirujte sa radšej niektorým z našich tipov a stavte na slovenskú klasiku.

Slávnostné menu ala slovenské sladké jedlá

Slávnostnú večeru či obed možno zložiť aj netradičnejšie a spestriť ju sladkým hlavným jedlom. Pre inšpiráciu vôbec netreba chodiť ďaleko. Kuchyňa našich starých materí nezvykla variť mäsité jedlá každý deň, a preto ponuka sladkých jedál, ktoré možno konzumovať ako hlavné jedlo je bohatá.

Napadlo vám niekedy vyskladať základ slávnostného menu z jedál ako sú lekvárové perky, slivkové gule, trhance, opekance s orechami, dolgy či čeregy? Že nie? Najvyšší čas vyskúšať napríklad nasledujúci jednoduchý recept na lahodné slivkové gule:

Zmiešajte 1 kg varených nastrúhaných zemiakov, 300 g polohrubej múky, 1 vajíčko a štipku soli. Následne cesto vyvaľkajte a nakrájate na štvorčeky, na ktoré položte štvrtku slivky. Vytvarujte do tvaru guľky a varte vo vriacej vode. Podávajte pokvapkané roztopeným maslom a ochutené kryštálovým alebo práškovým cukrom zmiešaný s mletou škoricou prípadne strúhankou.

Slivkové gule sú tradičné chutné jedlo

Tradičný slovenský koláč

Sladkým darčekom nemusí byť len klasika v podobe torty. Potešiť oslávenca možno aj iným druhom dezertu. Tradičná slovenská štrúdľa môže predstavovať netradičný originálny darček najmä pre vyššie ročníky. Stačí ju upiecť v dĺžke či nakrájať na počet kúskov, ktoré budú predstavovať vek oslávenca. Tradičnému slovenskému koláču nesmie chýbať maková, tvarohová, jablková alebo slivková náplň. Žeby išlo o krok vedľa, sa rozhodne báť nemusíte. Tieto koláče sa v minulosti piekli pri rôznych slávnostných príležitostiach a dokonca nesmeli chýbať na žiadnej slovenskej svadbe.

Pravá ťahaná štrúdľa nie je žiadna veda, no napriek tomu príprava ťahaného cesta mnoho gazdiniek odrádza. Ak si ani vy na prípravu tejto klasiky netrúfate, pečenie si môžete zjednodušiť prípravou štrúdle z hotového štrúdľového alebo lístkového cesta.

Štrúdľa sa hodí ku káve, čaju, na raňajky aj poobede ako zákusok:)

Vlastnoručne vyrobená sladká dobrota

Hoci sa môže zdať, že výroba domácich sladkostí a bonbónov k našej minulosti nepatrí, nie je to úplne pravda. K príprave typických slovenských sladkostí síce našich predkov, na rozdiel napríklad od takých Francúzov, viedla najmä chudoba, napriek tomu majú domáce bonbóny svoje miesto hlboko v našej histórií.

Príprava čokoládových ozdôb rôznych tvarov zabalených v pestrofarebných pozlátkach či originálnych bonboniér ako darčekov pre deti k sviatku, bola neoddeliteľnou súčasťou chudobnejších domácnosti. Dnes už nemusíme robiť tento druh darčekov pre svojich blízkych preto, aby sme ušetrili. No vďaka ľahkej dostupnosti všakovakých strojovo vyrábaných sladkostí sú vlastnoručne vyrobené tradičné sladkosti ideálny spôsob, ako si uctiť oslávenca.

Na prípravu jednoduchých domácich praliniek úplne stačí kvalitná čokoláda, náplň (napríklad nugát) a forma na pralinky alebo iné formičky na pečenie.

Pekne zabalené domáce pralinky môžete dať pokojne ako darček svojim kamarátom napríklad k meninám

Okrem praliniek možno svojpomocne vyrobiť aj jedlú kytičku. Stačí na špajdle napichať rôzne druhy ovocia, ozdobiť čokoládou alebo inou cukrovou polevou a zviazať stuhou. Prípravu praliniek či sladkých kytičiek zvládnu s pomocou dospelých aj deti, takže ide o ideálny spôsob, ako vyrobiť darček napríklad pre mamu.

Sladká kytička má jednu nevýhodu. Bude vám ľúto ju zjesť, hoci je „prudko“ jedlá

Originálny odkaz zo slovenských sladkostí

Ak si netrúfate na prípravu vlastného jedla alebo sladkostí, môžete využiť sladkosti z obchodu a darovať ich originálnym spôsobom. Množstvo skvelých slovenských sladkostí má originálny názov, z ktorého hravo vyskladáte nejaké slovo či kombináciou viacerých sladkostí vytvoríte originálny odkaz. Nebojte sa popustiť uzdu fantázií a vyskladať svojmu najbližšiemu originálne jedlé blahoželanie. Nielen že tak potešíte jeho mlsný jazýček, ale zároveň ho potešíte vlastnoručne vyskladaným blahoželaním, ktoré to, čo máte na srdci, povie za vás.

Nebojte sa. Vyskladanie odkazu vôbec nie je tak náročné, ako by sa mohlo zdať. Paleta slovenských sladkostí, rovnako aj paleta slov nášho rodného jazyka, sú dostatočné pestré. Stačí sa tak len nechať unášať fantázoiu a tvoriť jedlé slová.

Sladké odkazy môžu mať rôzne podoby (Zdroj: https://www.funradio.sk/clanok/31100-najkrajsie-vyznanie-lasky-ake-si-kedy-videl/)

Slovenská kuchyňa a história ponúka množstvo inšpirácie na lahodné maškrty a sladkosti, a preto by bola škoda upriamovať sa pri vymýšľaní sladkého darčeka len na výmysly modernej zahraničnej gastronómie. Tieto dobroty sú nepochybne fantastické, no občas netreba zabúdať na to, čo máme rovno pod nosom. Tradičná slovenská maškrta môže byť často ešte lepšia ako vychytaná zahraničná novinka, ktorej názov neviete ani vysloviť. Navyše, aj tradície prinášajú moderné formy servírovania. A práve spojenie „starého“ so súčasnosťou sľubuje zaujímavú vlnu originálnosti.

Zdieľať

Vložiť komentár