Trendy v zdobení: Ako pozdvihnúť pečenie na vyšší level? 

Tak ako v móde, aj v cukrárstve sa vracia to, čo tu už raz bolo. Je to kolobeh opakujúcich sa trendov. Zdobenie tort už dávno nie je o fondáne, marcipáne a iných poťahovacích hmotách. Aké trendy sú aktuálne? Jednoduchosť, minimalizmus, ale aj vzhľad ako od majstra maliara. Krásnu tortu, ktorou potešíte svojich milovaných, si pripravíte aj doma.

Rebríček ovláda minimalizmus

Je to tak už niekoľko rokov a nie je to len trend svadobných tort. Minimalizmus, resp. jednoduchosť je a bude obľúbená aj naďalej. Čím sa vyznačuje? Čistými líniami a jemným zdobením. Obľúbené sú torty potreté len minimom krému tak, že sú viditeľné aj tortové korpusy, hrubšou vrstvou krému alebo ganášou.

Krém na potieranie sa zväčša kombinuje s mascarpone so šľahačkou či s tvarohom a je čistobiely alebo zafarbený (napríklad aj ovocím, ovocnou šťavou či práškom z lyofilizovaného ovocia). Použiť môžete aj ganáš – tmavú, bielu či ruby.

Čím takéto torty zdobiť? Živými kvetmi, jedlými malými kvietkami či sezónnym ovocím. Ak chcete dodať torte jednoduchý, no netradičný vzhľad s nádychom luxusu, ozdobte ju drobnými zákuskami. Obľúbené je zdobenie makrónkami, pusinkami či mini tartaletkami a veterníkmi.

Hravý minimalizmus

Ak nechcete čisté a hladké línie torty, môžete sa pohrať s potieraním. Použite nôž, cukrárske štetce či špachtľu. Môžete naznačiť jednoduché vlnky – v tomto prípade sa hodí, ak vlastníte otočný stojan. Štetcom či nožom zasa môžete urobiť horizontálne čiary a na ich vrch pridajte jedlé kvety. Jedlé zlato – či už prášok, alebo plátky – vie výsledný efekt pozdvihnúť na vyšší level.

Na dokončenie môžete zvoliť aj tzv. zápich do torty podľa toho, o akú udalosť ide – narodeniny, jubileum, svadba alebo personalizovaný s niečím špecifickým pre oslávenca. Trendom je neumiestniť ho len do stredu na vrch torty, ale spredu. Vtedy by však torta mala byť dostatočne vysoká a mala by mať menší priemer, aby to vyzeralo naozaj dobre.

TIP:

Okrem zápichov je stále obľúbené zdobenie ovocím (jahody, čučoriedky, ríbezle, ale aj exotickejšie, napríklad physalis, marakuja či dračie ovocie). S ovocím to však nepreháňajte a voľte také, ktoré sa rýchlo nepokazí a ktoré veľmi nepúšťa šťavu, aby sa torta nezničila.

Retrozdobenie krémom

K marcipánu a fondánu sa zatiaľ nevraciame, ale klasické zdobenie krémom z cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou je späť. Retrozdobenie, ktoré upúta vašu pozornosť, no pritom je také jednoduché. Tortu potriete krémom podľa svojho gusta. Obľúbené sú najmä „dievčenské“ ružové tóny a tvar srdca, no extravagantným ľuďom môže lahodiť čierny krém a klasický okrúhly tvar. Tortu môžete posypať trblietkami a na rad už prichádza zdobenie špičkou. Požadovaný vintage vzhľad dosiahnete ozdobením torty po okrajoch – navrchu aj naspodku. Nebojte sa farieb, štýlu zdobenia špičky a celkovo torty, pridajte farebné cukrové guľôčky, „volány“ z krému a dosiahnete vzhľad ako z 90. rokov.

TIP:

Ak chcete niekoho naozaj prekvapiť, pohrajte sa s personalizovaným nápisom. K tomuto typu zdobenia sa veľmi hodí, ak do stredu torty napíšete krémom odkaz. Pridajte sviečky a torta ako z cukrárne je na svete.

Na internete vznikol trend „burn away“ torty. Ide o tortu, pri ktorej na vrch pridáte jedlý papier, resp. dva. Vrchný papier po zapálení odhalí, čo sa skrýva pod ním. Perfektný nápad, čo poviete? Jedlé papiere použité na toto zdobenie sa skladajú z rôznych surovín. Práve tie zohrávajú dôležitú úlohu v tom, že jedlý papier sa zapáli. Vrchný papier – ten, ktorý sa zapáli – sa skladá primárne zo zemiakového škrobu, z vody a oleja. Papier, na ktorý sa vytlačí požadovaný obrázok alebo nápis a je umiestnený pod vrchným papierom, sa skladá hlavne z cukru (glukózy) a má pevnejšiu, hustejšiu konzistenciu.

TIP:

Venujte čas aj zabaleniu torty. Retroštýl sa skvelo hodí do krabice s priesvitným vrchom. Na vrch môžete dať aj mašľu.

Metalické akcenty alebo matný vzhľad?

Obľúbený je zlatý alebo strieborný prach či tekuté metalické farby, alebo spreje v rôznych odtieňoch s metalickým efektom. Aplikujú sa na celú tortu alebo len na niektoré časti. Takéto zdobenie sa hodí na rodinné oslavy či jubileá. Premýšľate, aký odtieň zvoliť? Odlesky zlatej, striebornej či bronzovej, nie typickej smaragdovozelenej a modrej, vytvoria neobyčajný vzhľad. Navyše ak torte prispôsobíte i drobné dezerty a samotnú výzdobu, ulahodíte nielen očiam, ale aj chuťovým bunkám.

Vedeli ste?

Tekuté farby sa zväčša aplikujú na fondán či inú hmotu, na zrkadlovú polevu a pod. Ak chcete dosiahnuť metalický efekt na torte potretej ganášou, potrebujete špeciálne tekuté farby, ktoré sú vhodné na aplikovanie na suroviny s kakaovým maslom. Sú ľahko dostupné v obchodoch s cukrárskymi pomôckami.

A čo tak matný vzhľad? Na prvý pohľad môže pôsobiť „mrazivo“, ale rozhodne upúta pozornosť. Dosiahnete ho pomocou spreja (tzv. velvet). Zložením ide o kakaové maslo v spreji. Čo ním ozdobiť? Zákusky či torty, typické pre toto zdobenie sú tzv. mousse cakes, resp. zákusky a torty, ktoré sa zmrazia a skladajú sa z korpusu, ovocného želé a ovocnej či krémovej peny. Rovnako ako v prípade polevy mirror glaze. Na studených či zamrazených dezertoch dosiahnete matný vzhľad najlepšie.

TIP:

V e-shope s cukrárskymi pomôckami nájdete aj airbrush, pištoľ, s ktorou vám takéto zdobenie pôjde ako po masle.

Geometrické tvary

Máte radi extravaganciu a štýl, ktorý pôsobí luxusne? Stavte na geometrické tvary – či už zvolíte tortu v tvare vysokého obdĺžnika, 3D, alebo ju ozdobíte inými geometrickými tvarmi. Dosiahnete to pomocou šablón alebo vytvorením ozdôb z fondánu, čokolády či izomaltu. Fantázii sa v tomto prípade medze nekladú. Dostupné sú aj rôzne formy na torty v geometrických tvaroch. Koniec koncov, v kombinácii s inými trendmi, napríklad s metalickým či matným zdobením, dosiahnete naozaj úžasný výsledok podobný umeleckému dielu.

Okrem už spomínaných trendov sú stále aktuálne aj:

  • stekance z čokolády – tmavej, bielej či ruby,
  • zdobenie ovocím, kvetmi a krémom vo väčšom množstve,
  • zdobenie fondánovými figúrkami, ktoré je obľúbené najmä medzi malými deťmi,
  • maľované torty – kvety z krému, motýliky, obrázky.

Už máte inšpiráciu na najbližšie zdobenie torty? Trendov je veľa a neustále sa menia – prichádzajú staré a odchádzajú nové. Niekedy stačí naozaj málo, aby sa dosiahol veľký efekt. Tak smelo do skúšania!

Zdieľať

Vložiť komentár