Zdobenie medovníkov na Vianoce

Vôňa medu, pomarančovej kôry, škorice, anízu a iných korenín sa šíri domovom, kde sa pri jednom stole stretáva celá rodina. Ruky detí i dospelých spoločne tvoria malé umelecké diela – medovníky, symbol Vianoc, lásky a spolupatričnosti. Zastavte sa v predvianočnom zhone a objavte radosť z pečenia a zo zdobenia medovníkov, ktoré nielen poteší chuťové poháriky, ale aj rozžiari oči vašich blízkych.

Opäť je tu čas, keď siahame po svojom obľúbenom a generáciami overenom recepte na voňavé medovníky. Radi ich premieňate na umelecké diela? Prinášame vám niekoľko tipov na pečenie a zdobenie medovníkov, ktoré zvládnu aj začiatočníci.

Tajomstvo dokonalých medovníkov

Úspech zaručí okrem správneho receptu aj výber kvalitných surovín. Ako dosiahnuť vyladenú chuť a konzistenciu medovníkov?

Suroviny, bez ktorých to nepôjde

  • Med. Vyberte si kvalitný, najlepšie priamo od včelára. Zaručí vám prirodzenú sladkosť, špecifickú chuť a vláčnosť medovníkov.
  • Múka. Najčastejšie sa používa hladká pšeničná múka, nič však nepokazíte ani kombináciou hladkej a špaldovej múky, ktorá dodá medovníčkom jemnú orieškovú chuť.
  • Práškový cukor. Mal by byť čo najjemnejší. Jemnosť je dôležitá nielen pri príprave cesta, ale aj samotnej polevy na zdobenie medovníkov.
  • Koreniny. Vianočné medovníky získavajú svoju nezameniteľnú arómu vďaka koreninám, ako sú škorica, klinčeky, muškátový oriešok, zázvor, aníz či badián. Okrem toho vyskúšajte pridať trochu citrónovej či pomarančovej kôry. Ideálne je namiešať si vlastné čerstvé korenie, no môžete použiť aj hotové zmesi. Oplatí sa siahnuť po kvalitnejších koreninách.  

TIP:

Celé koreniny tesne pred prípravou cesta rozdrvte. Vďaka tomu nestratia chuť a intenzívnu arómu.

Zvyšné suroviny tvoria vajcia, maslo, kypridlo – najčastejšie sóda bikarbóna alebo prášok do pečiva. Ak sa vo vašom overenom recepte na medovníky nachádza aj mlieko, zahrejte ho spolu s medom a pridajte k sypkým surovinám. Cesto môže byť trochu lepivé, no nezľaknite sa, odležaním v chlade stuhne.

Nezabudnite pripravené cesto zabaliť do potravinovej fólie a nechajte ho odležať minimálne 24 hodín. Čas odležania je potrebný na to, aby sa všetky suroviny a chute prepojili a cesto získalo ideálnu konzistenciu.

Vedeli ste?

Voňavé vianočné medovníky sú typickým symbolom vianočných sviatkov už od nepamäti – ich história siaha až do staroveku. Primitívne medovníkové vzory alebo obdoby medových pochúťok poznali už v antickom Grécku, ako obetu pri obradoch ich používali dokonca aj starí Slovania. S medovým pečivom, v našej oblasti rozšíreným vďaka križiackym výpravám, ktoré priniesli do Európy koreniny, ako sú škorica, klinčeky a zázvor, sa neskôr začína spájať aj samotné remeslo medovnikárstvo, ktoré sa najmä v Nemecku, ale i na našom území objavuje od 14. storočia.

Vaľkanie a pečenie

Ak máte úvodnú prípravu cesta za sebou, prichádza na rad vaľkanie cesta a vykrajovanie medovníčkov. Snažte sa, aby bolo cesto rozvaľkané rovnomerne – na plech ukladajte medovníky rovnakej hrúbky (ideálne približne 3 – 5 mm). Zabránite tak tomu, aby boli niektoré medovníky prepečené príliš a iné málo.

Pracovnú dosku jemne posypte múkou, aby sa cesto nelepilo, no nepreháňajte to. Do cesta by sa nemalo dostať veľa múky, aby medovníky neboli príliš tvrdé.

Pečenie je kritický, no veľmi dôležitý krok. Správne nastavená teplota a čas pečenia zaručia ideálnu mäkkosť medovníkov. Každá rúra môže piecť inak, no najčastejšie sa medovníky pečú pri 180 – 200 °C. Dĺžka pečenia je v rozmedzí 6 – 10 minút. Každá minúta sa ráta, preto ich neustále sledujte. Ak začnú jemne zlatnúť po okrajoch, je čas vytiahnuť ich. Príliš dlhé pečenie spôsobí, že budú tvrdé a suché.

Tip na mäkké a lesklé medovníky:

Medovníky je vhodné skladovať vo vzduchotesnej nádobe. Ak sa vám zdajú tvrdšie a chcete, aby rýchlo zmäkli, do nádoby pridajte kúsok jablka alebo sušené jabĺčka. Chcete, aby mali medovníky jemný lesk? Potrite ich ešte teplé celým vajíčkom alebo len bielkom, príp. žĺtkom.

Poleva na zdobenie medovníkov

Jej príprava nie je obzvlášť zložitá, no aj tak môže potrápiť. Aby boli vaše medovníčky čo najkrajšie, je dôležité poznať správne postupy a triky.

Bielková poleva je na zdobenie medovníkov ideálna. Jednoducho zmiešate bielky s práškovým cukrom. Ten má byť čo najjemnejší, no aj tak sa odporúča 1- až 2-krát ho preosiať. Polevu miešate, kým sa cukor neroztopí. Jej ideálnu konzistenciu spoznáte tak, že by mala tiecť, ale nie príliš.

Recept na bielkovú polevu:

  • 1 bielok 
  • 10 PL práškového cukru 
  • 1 KL škrobu 
  • 1 KL citrónovej šťavy

TIP:

Na zdobenie medovníkov si pripravte dve polevy – jednu hustejšiu a druhú redšiu. Hustejšia poleva sa používa na vytváranie okrajov, bodiek či iných detailov. Redšou polevou vytvarujete rôzne vzory a tenké línie. Hustejšiu polevu vytvoríte jednoducho pridaním väčšieho množstva cukru. Konzistencia hustej polevy má byť mierne odlišná, má sa viac „trhať“.

Polevu je najlepšie spotrebovať v deň, keď ste ju pripravili.

TIP:

Každý bielok má inú gramáž, preto sa snažte pri príprave polevy riadiť viac hustotou ako presnou gramážou. Správnu konzistenciu jednoducho vyskúšate na medovníkoch – ak sa poleva príliš rozlieva, je v nej málo cukru, ak sa vám horko-ťažko aplikuje, potrebuje zriediť kvapkou vody.

Zdobenie medovníkov: Vzory

Už viete všetko potrebné na prípravu chutných mäkkých medovníkov aj základnú bielkovú polevu. Čo však samotné zdobenie medovníkov?

  • Ak nemáte skúsenosti so zdobením, vyberajte si tvary, ktoré sa zdobia jednoducho, napríklad srdiečko, zvonček, stromček, kruh, postavičku, hviezdu a pod.
  • Na samotnú aplikáciu polevy použite cukrárske zdobiace vrecko či mikroténové vrecko.
  • Medovníky zdobte 2 – 3 dni po ich upečení. Skoré zdobenie a vlhkosť medovníkov by mohli spôsobiť, že poleva sa bude odlupovať.
  • Ak chcete farebné zdobenie, pridajte do polevy cukrárske farbivo alebo prášok z lyofilizovaného ovocia.

Aké vzory zdobenia medovníkov sú typické?

Jednoduché a minimalistické vzory, ktoré zvládnu aj začiatočníci:

  • Bodky a čiary. Stačí jemná poleva na vytváranie pravidelných bodiek, jednoduchých čiar alebo geometrických tvarov.
  • Jednofarebné výplne. Medovníčky sa ozdobia jednoliatou farbou polevy s jemným akcentom, napríklad bielym orámovaním. Môžete pridať rôzne cukrové guľôčky či perly.
  • Siluety. Obkreslenie tvaru medovníčka (napr. stromčeka alebo hviezdy) jednou farbou polevy na dosiahnutie čistého a moderného vzhľadu.
  • Jedlé zlato. Horúcim trendom v zdobení medovníkov je aj použitie jedlého zlata alebo perlete na zdobenie.

Tradičné zdobenie pre skúsenejších cukrárov:

  • Folklórne motívy. Inšpirované ľudovými ornamentmi typickými pre slovenské kroje alebo výšivky. Často zahŕňajú kvety, listy, srdiečka či geometrické vzory.
  • Vianočné symboly. Patria sem hviezdičky, snehové vločky, vianočné stromčeky, anjeli, zvončeky.
  • Kvetinové ornamenty. Jemné línie znázorňujúce kvety, vetvičky alebo jemné vinutia dodávajú medovníkom elegantný a romantický vzhľad.
  • Čipkované vzory. Prepracované vzory pripomínajúce jemnú čipku. Sú veľmi detailné a využívajú tenkú polevu na precízne kreslenie.

Zaujímavosti na záver:

  • Zdobenie medovníkov v začiatkoch neexistovalo, medovníky sa piekli bez akýchkoľvek ozdôb. „Medoví majstri“ však postupne začali vkladať do sladkých výtvorov svoje umelecké cítenie. No stále nešlo o zdobenie medovníkov marcipánom alebo bielkom, ako to poznáme v súčasnosti, ale o používanie umelecky vyrezávaných drevených foriem na pečenie.
  • Postupne sa do medovníkového cesta začal pridávať aj cukor. Medová hmota teda bola oveľa poddajnejšia, vďaka čomu sa mohli začať používať jednoduchšie spôsoby výroby. Cukor sa neskôr začal používať aj ako základ polevy, tak ako to poznáme dnes.
  • V súčasnosti sa vo veľkom využívajú nevšedné farebné kombinácie. Populárne je napríklad aj použitie štetca, čo dodáva medovníkom takmer maliarsky nádych.

Medovníky sú známe svojou dekoratívnosťou a vôňou dotvárajúcou sviatočnú atmosféru. Vďaka správnemu receptu, ich jednoduchosti, nostalgickému čaru a našim tipom na zdobenie si ich zamilujú aj začiatočníci v pečení. A ak sme vás čo i len trochu inšpirovali, budeme radi, keď sa s nami podelíte o svoje výtvory. Tešíme sa na ne.

Zdieľať

Vložiť komentár