Ingrediencie
Krehké dno:
- 500g hladkej múky
- 250g studeného masla
- 200g práškového cukru
- 1ČL prášku do pečiva
- štipka soli
- 2PL kyslej smotany 18%
- 8 žĺtkov
- 1PL sladkej smotany
Jablková plnka:
- 4 kyslé jablká
- 125g krupicového cukru
- 1PL citrónovej šťavy alebo jablkového octu
- 3PL hladkej múky
- 1/2ČL mletej škorice
- 1/4ČL zmesi korenín (klinčeky, muškátový oriešok, zázvor)
- štipka vanilky
- 70ml Brandy
Krehké dno:
Múku a prášok do pečiva preosejeme, pridáme maslo nakrájané na kocky a spracujeme do mrveničky. Pridáme žĺtky, cukor, soľ, kyslú smotanu a rýchlo zamiesime (môžeme rozmixovať aj v kuchynskom robote). Cesto rozdelíme na dva rovnaké diely a spracujeme do gule. Zabalíme do fólie a dáme vychladiť na 30 – 60 minút.
Jablková plnka:
Jablká si očistíme od šupky a stredy vyrežeme. Nakrájame na plátky. Oblejeme ich octom a Brandy. Všetky sypké suroviny zmiešame a spojíme s jablkami.
Vychladené cestá si rozvaľkáme na približnú veľkosť okrúhlej formy s priemerom 24 cm.
Jeden diel vyvaľkaného cesta presunieme do formy tak, aby boli pokryté aj okraje. Nanesieme jablkovú plnku. Prikryjeme druhým dielom cesta. Cesto potrieme rozšľahaným vajíčkom so sladkou smotanou. Do cesta zvrchu spravíme pár tenkých rezov.
Pečieme pri teplote 190 °C prvých 20 minút. Potom znížime teplotu na 180 °C a pečieme ďalších 40 minút.
Zdieľať