Banánový koláč s mascarpone

Uložiť
Prihláste sa pre možnosť uloženia receptuClose

Nemáte účet? Zaregistrujte sa

Banánový koláč s mascarpone je jasným príkladom toho, že z jednoduchého receptu môžete vyčarovať výnimočný dezert. Banány a kyslé mlieko dodajú cestu vláčnosť a mascarpone navrchu pripomína lahodné zákusky. Vyskúšate ho s nami?

Ingrediencie

Cesto:

  • 80 g masla
  • 200 g hnedého cukru
  • 1 ½ banánu
  • 170 g hladkej múky
  • 130 g polohrubej múky
  • 1 ČL kypriaceho prášku
  • 1 ČL sódy bikarbóny
  • ½ ČL škorice
  • ¼ ČL soli
  • 3 vajcia
  • 70 ml oleja
  • 300 ml acidofilného mlieka

Krém:

  • 200 g mascarpone
  • 200 g krémového syra
  • 50 g roztierateľného tvarohu
  • 30 g práškového cukru

Z uvedeného množstva surovín pripravíte približne 15 20 rezov.

Postup:

  • Zmäknuté maslo vymiešajte v mixéri špachtľovým nadstavcom.
  • Po 1 minúte pridajte do masla hnedý cukor a miešajte, kým sa suroviny celkom nespoja.
  • K maslovej zmesi po jednom pridajte vajcia a potom roztlačené banány s olejom.
  • Suché suroviny – obe múky, kypriaci prášok, sódu bikarbónu, škoricu a soľ – zmiešajte a pridajte k banánovej zmesi. Pridávajte ich na striedačku s acidofilným mliekom.
  • Cesto vylejte na plech s rozmerom 20 × 30 cm a pečte na 180 °C 40 minút.
  • Koláč nechajte vychladnúť a počas toho pripravte krém z mascarpone.
  • Vymiešajte spolu všetky suroviny naraz.
  • Hotový krém rovnomerne naneste na vychladnutý koláč a nakrájajte na rezy.

Buchtová sladká dielňa radí:

Najlepšie sa pracuje so surovinami, ktoré majú izbovú teplotu.

Dobré tipy na záver:

  • Používajte čo najzrelšie banány – čím sú tmavšie a mäkšie, tým bude koláč sladší a vláčnejší.
  • Cesto môžete ozvláštniť orestovanými orechmi, kúskami čokolády, vanilkovým extraktom, štipkou škorice alebo muškátového orieška pre ešte intenzívnejšiu chuť.
  • Koláč by mal byť po upečení vláčny, preto ho pravidelne kontrolujte špajdľou. Ak vyjde s pár omrvinkami, je hotový. Ak je úplne suchá, koláč ste piekli pridlho.
  • Pred nanášaním krému sa uistite, že koláč je úplne vychladnutý. Inak sa mascarpone môže rozpustiť a stratiť konzistenciu.
  • Navrch sa skvele hodia karamelizované banány, kakao, drvené sušienky či čokoládová poleva.

Banánový koláč s mascarpone je univerzálny dezert, ktorý sa hodí nielen na raňajky, ale aj ku káve alebo ako sladká bodka po obede. Ak ho ešte nepoznáte, určite stojí za vyskúšanie. A ktovie, možno sa stane vaším novým obľúbeným receptom.

Zdieľať

Vložiť komentár