Banánový koláč s mascarpone je jasným príkladom toho, že z jednoduchého receptu môžete vyčarovať výnimočný dezert. Banány a kyslé mlieko dodajú cestu vláčnosť a mascarpone navrchu pripomína lahodné zákusky. Vyskúšate ho s nami?
Ingrediencie
Cesto:
- 80 g masla
- 200 g hnedého cukru
- 1 ½ banánu
- 170 g hladkej múky
- 130 g polohrubej múky
- 1 ČL kypriaceho prášku
- 1 ČL sódy bikarbóny
- ½ ČL škorice
- ¼ ČL soli
- 3 vajcia
- 70 ml oleja
- 300 ml acidofilného mlieka
Krém:
- 200 g mascarpone
- 200 g krémového syra
- 50 g roztierateľného tvarohu
- 30 g práškového cukru
Z uvedeného množstva surovín pripravíte približne 15 až 20 rezov.
Postup:
- Zmäknuté maslo vymiešajte v mixéri špachtľovým nadstavcom.
- Po 1 minúte pridajte do masla hnedý cukor a miešajte, kým sa suroviny celkom nespoja.
- K maslovej zmesi po jednom pridajte vajcia a potom roztlačené banány s olejom.
- Suché suroviny – obe múky, kypriaci prášok, sódu bikarbónu, škoricu a soľ – zmiešajte a pridajte k banánovej zmesi. Pridávajte ich na striedačku s acidofilným mliekom.
- Cesto vylejte na plech s rozmerom 20 × 30 cm a pečte na 180 °C 40 minút.
- Koláč nechajte vychladnúť a počas toho pripravte krém z mascarpone.
- Vymiešajte spolu všetky suroviny naraz.
- Hotový krém rovnomerne naneste na vychladnutý koláč a nakrájajte na rezy.
Buchtová sladká dielňa radí:
Najlepšie sa pracuje so surovinami, ktoré majú izbovú teplotu.
Dobré tipy na záver:
- Používajte čo najzrelšie banány – čím sú tmavšie a mäkšie, tým bude koláč sladší a vláčnejší.
- Cesto môžete ozvláštniť orestovanými orechmi, kúskami čokolády, vanilkovým extraktom, štipkou škorice alebo muškátového orieška pre ešte intenzívnejšiu chuť.
- Koláč by mal byť po upečení vláčny, preto ho pravidelne kontrolujte špajdľou. Ak vyjde s pár omrvinkami, je hotový. Ak je úplne suchá, koláč ste piekli pridlho.
- Pred nanášaním krému sa uistite, že koláč je úplne vychladnutý. Inak sa mascarpone môže rozpustiť a stratiť konzistenciu.
- Navrch sa skvele hodia karamelizované banány, kakao, drvené sušienky či čokoládová poleva.
Banánový koláč s mascarpone je univerzálny dezert, ktorý sa hodí nielen na raňajky, ale aj ku káve alebo ako sladká bodka po obede. Ak ho ešte nepoznáte, určite stojí za vyskúšanie. A ktovie, možno sa stane vaším novým obľúbeným receptom.
Zdieľať