Vôňa čerstvo upečených perníčkov, škorice či vanilky. To všetko je aróma sviatočného obdobia, ktoré sa už posledné týždne nesie domovom mnohých z nás. Cukroviniek a sladkých dobrôt však na sviatky nikdy nie je dosť! Aj preto sme sa rozhodli vytvoriť pre vás recept na cheesecake s nádychom vianočnej atmosféry.
Ingrediencie
Korpus:
- 200g perníčkov (upečené doma alebo kúpené hotové v obchode – podľa preferencií)
- 50g masla
Krémová – stredná vrstva:
- 500g mascarpone
- 400g krémového syra
- 250g roztierateľného tvarohu
- 50g práškového cukru
- 3 vajíčka
- 2PL kukuričného škrobu
- 80ml Baileys likéru
Poleva – vrchná vrstva:
- 150g bielej čokolády
- 50ml smotany na šľahanie (33 %)
- 2PL Baileys likéru
- perníčky na zdobenie
* Z uvedeného množstva pripravíte približne 14 porcií.
* Odporúčame použiť formu s priemerom 26 cm.
Postup:
- Perníčky si rozomelieme na jemno a zmiešame s roztopeným maslom.
- Zmes presunieme do formy s priemerom 26 cm, kde ju po celej ploche rozprestrieme a poriadne zatlačíme na dno, najlepšie vystlané papierom na pečenie. Korpus pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 °C 10 minút.
- Všetky suroviny krémovej strednej vrstvy si spolu vymiešame do hladkého krému a nanesieme na upečený korpus. Pečieme na 120 °C 50 minút. Následne necháme vychladnúť pri izbovej teplote (formu na tortu neotvárame, až kým nie je cheesecake úplne vychladnutý, inak hrozí, že sa rozleje).
- V hrnci si rozohrejeme smotanu a keď začne bublať, odstavíme ju. Do misky nalámeme bielu čokoládu, ktorú zalejeme horúcou smotanou. Chvíľu počkáme, aby sa čokoláda začala rozpúšťať, a následne ju ručne vymiešame do hladkej hmoty. Do nej primiešame Baileys. Ešte teplú zmes nanesieme na upečený cheesecake.
- Hotový ho necháme vychladnúť a následne odstáť v chladničke aspoň po dobu 5 hodín. Ideálne však cez noc.
- Na záver dozdobíme perníčkami podľa vlastnej fantázie.
Dobré rady na záver:
- Pri príprave korpusu si dajte záležať na tom, aby sa rozomleté perníčky s maslom dostatočne spojili a zmes držala pokope. Ideálne je zapracovať ju rukami alebo zapojiť aj deti, ktoré spoločné pečenie určite ocenia.
- Krémovú vrstvu môžete namiesto škrobu stužiť aj hladkou múkou, ktorá vytvorí hutnejšiu konzistenciu krému. Ak však do cheesecaku použijete škrob a napríklad aj bezlepkové perníčky ako základ, vytvoríte tak koláčik vhodný aj pre „bezlepkáčov“.
- Po upečení je vhodné nechať cheesecake ešte hodinu odpočívať v pootvorenej trúbe. Práve tento krok zabezpečí, aby nepopraskal.
- Ďalšou alternatívou pre docielenie perfektného výsledku je pečenie vo vodnom kúpeli. Najjednoduchší spôsob je umiestnenie plechu s vodou na dno rúry. Tento krok zaistí, že cheesecake nepopraská a nevysuší sa. Pri manipulácii s horúcou vodou si však dávajte obzvlášť pozor!
Ak ešte stále nemáte pripravených dostatok sladkých dobrôt, odporúčame vyskúšať náš recept. Rozhodne ulahodí aj náročnejším jazýčkom!
Milí čitatelia, želáme vám krásne a sladké prežitie sviatočných dní v kruhu najbližších. 🙂
Zdieľať