Citrónový loaf s čučoriedkami

Uložiť
Prihláste sa pre možnosť uloženia receptuClose

Nemáte účet? Zaregistrujte sa

Ak chcete pripraviť skutočne svieži dezert, ktorým sa zavďačíte najmä počas letných mesiacov, určite vyskúšajte náš jednoduchý a rýchly citrónový loaf s čučoriedkami mimoriadne lahodný bochník, ktorému citrón a čučoriedky dodajú kyslosť, vyvážia sladkosť a pritom dokonale zintenzívnia a zharmonizujú ostatné chute. Nachystajte si chuťové poháriky, verte, že sa zbláznia.

Ingrediencie

Cesto:

  • 2 vajcia 
  • 112 g masla izbovej teploty
  • 100 g kokosového oleja
  • 280 g kryštálového cukru
  • 380 g hladkej múky
  • 230 ml acidofilného mlieka 
  • 45 ml čerstvej citrónovej šťavy 
  • kôra z 1 citróna 
  • 1 KL vanilkovej pasty 
  • 1 ½ KL prášku do pečiva 
  • ½ KL sódy bikarbóny 
  • 300 g čerstvých čučoriedok 
  • 3 PL práškového cukru 
  • ⅓ KL soli 

*Z uvedeného množstva surovín pripravíte približne 10 až 12 kúskov.

Postup:

Príprava cesta:

  • Maslo spolu s kryštálovým cukrom a vanilkovou pastou vymiešame do svetlej a nadýchanej peny. 
  • Po jednom pridávame vajcia, kokosový olej, acidofilné mlieko, čerstvú citrónovú šťavu a citrónovú kôru z dobre umytého citróna.
  • Nakoniec pridáme všetky sypké suroviny. Dôkladne ich premiešame, aby sa pekne spojili, a veľmi zľahka primiešame čučoriedky (200 g).
  • Rúru predhrejeme na 180 stupňov Celzia.
  • Cesto vylejeme do chlebovej (ideálne hranatej) formy vystlanej papierom na pečenie a pečieme 50 až 60 minút.

Príprava polevy:

  • Kým sa pečie loaf, pripravíme polevu z krátko povarených čučoriedok (50 g), ktoré prepasírujeme a zmiešame s 1 KL citrónovej šťavy a práškovým cukrom.
  • Po upečení a úplnom vychladnutí loaf vyberieme z formy, polejeme ho pripravenou polevou a ozdobíme zvyšnými čerstvými čučoriedkami.

Buchtová sladká dielňa radí:

Čučoriedky obalíme v múke, aby počas pečenia neklesli.

Dobré rady na záver:

  • Ak nie ste fanúšikmi čučoriedok, pokojne ich vymeňte za iné drobné bobuľové ovocie, napríklad maliny alebo ríbezle.
  • To isté platí aj pri poleve – čučoriedkovú polevu jednoducho nahraďte lemon curdom, teda citrónovou polevou s hustejšou štruktúrou, pripomínajúcou puding.
  • Kyslosť citróna pomáha aktivovať prášok do pečiva alebo sóda bikarbóna, vďaka čomu bude cesto nadýchanejšie a dezert bude mať jemnejšiu textúru.
  • Atraktívnu farbu loafu dosiahnete tým, že počas prípravy primiešate do cesta 1 až 3 KL čaju matcha. Dezert získa nádherný zelenkavý nádych.

Citrónový loaf s čučoriedkami je ideálny na rôzne príležitosti – či už ako raňajkový koláčik podávaný s kávou, čajom, prípadne s pohárom mlieka, dezert po hlavnom jedle, alebo ako poobedný snack. Vďaka svojej štruktúre a jednoduchej príprave je výborný aj na pikniky či výlety. Stačí ho zabaliť a vziať so sebou ako osviežujúce a chutné občerstvenie, o ktoré sa určite s láskou podelíte s rodinou alebo priateľmi. Takýto dezert prispeje k príjemnej atmosfére a dá sladkú bodku za príjemným dňom.

Zdieľať

Vložiť komentár