Crepe cake

Uložiť
Prihláste sa pre možnosť uloženia receptuClose

Nemáte účet? Zaregistrujte sa

„Crêpe cake“ alebo po francúzsky „Mille crêpe“ v preklade doslovne znamená „tisíc palaciniek“. Aj keď ich torta neobsahuje až toľko, po vyskúšaní nášho receptu sa ju možno rozhodnete robiť častejšie a k podobnému počtu sa skôr či neskôr dopracujete. V kombinácii s lahodným krémom, slaným karamelom a jabĺčkami so škoricou si na svoje prídu nielen milovníci klasických palaciniek. Trúfnete si ju vyskúšať s nami?

Ingrediencie

Suroviny na cesto:

  • 4 vajcia
  • 750ml mlieka
  • 100g krupicového cukru
  • 20g vanilkového cukru
  • 300g hladkej múky
  • 2PL oleja
  • štipka soli
  • strúhaná kôra z ½ citróna

Suroviny na krém:

  • 1 plechovka karamelového salka
  • 150ml smotany na šľahanie 33%
  • 250g mascarpone
  • 200g krémového syra (napríklad Philadelphia)
  • 20g práškového cukru

Slaný karamel:

  • 100g kryštálového cukru
  • 100g smotany na šľahanie 33%
  • soľ (podľa chuti)

Dusené jabĺčka so škoricou:

  • 2 stredne veľké jablká
  • 2PL trstinového cukru
  • 100ml vody
  • 2PL citrónovej šťavy
  • 1PL rumu (pre detskú verziu môžete vynechať)
  • štipka soli
  • 1ČL zlatého klasu

Postup:

Palacinky:

  • Všetky suroviny na cesto spolu dôkladne premiešame.
  • Rozohrejeme panvicu, ktorú potrieme olejom.
  • Následne na ňu dávkujeme cesto tak, aby nám vznikla rovnomerná okrúhla palacinka opečená z oboch strán. Takto pokračujeme, až kým neminieme celé cesto.
  • Palacinky necháme vychladnúť a medzitým si pripravíme krém.

Krém:

  • Všetky suroviny spolu vymiešame, až nám vznikne mierne hustý krém.
  • Krém následne v tenkej vrstve rozotierame na palacinky, ktoré ukladáme na seba. Poslednú palacinku ním natrieme tiež.
  • Necháme poriadne zachladiť aspoň na 3 hodiny.
  • Ak sa nám palacinky posúvajú, môžeme si pomôcť špajdľou, ktorú pichneme do stredu torty. Takto nám palacinky udrží pokope.

Jabĺčka so škoricou:

  • Jablká si očistíme od šupky a nakrájame na malé kocky.
  • Presunieme ich do hrnca s vodou, citrónovou šťavou a cukrom a podusíme pod pokrievkou, kým nepustia šťavu.
  • Potom pokrievku dáme bokom, pridáme rum a štipku soli a zahustíme zlatým klasom, ktorý sme si vopred rozmiešali v lyžičke vody.

Slaný karamel:

  • Slaný karamel si pripravíme rozpustením cukru na karamel.
  • Následne doň za stáleho miešania na miernom ohni prilejeme smotanu.
  • Chvíľu povaríme, kým mierne zhustne, pridáme štipku soli a odstavíme. Potom ho prelejeme do misky a necháme vychladnúť.

Na vychladnutú palacinkovú tortu nanesieme dusené jabĺčka a polejeme slaným karamelom.

Dobré rady na záver:

  • Počet palaciniek závisí od priemeru panvice a hrúbky cesta. Nech ich pripravíte akokoľvek, základ je, aby vyhovovali vašim predstavám.
  • Pre dokonalý výsledok nezabudnite panvicu dôkladne rozohriať a ideálne použiť takú, ktorá má nepriľnavý povrch.
  • Palacinky pečte cca 30 sekúnd z každej strany, alebo kým nebudú mať zlatistú farbu.
  • Ak máte čas, tortu nechajte zachladiť aj dlhšie ako na 3 hodiny – bude sa ľahšie krájať a nebude sa „šmýkať“.
  • Pri príprave slaného karamelu použite suroviny izbovej teploty a za stáleho miešania varte na miernom ohni. Docielite tým požadovanú tekutú konzistenciu. So soľou to tiež neprežeňte, stačí naozaj štipka. Základom je ochutnávať! 🙂
  • Palacinkovú tortu odporúčame skladovať v chladničke.

Vyskúšali ste už recept na crepe cake? Ak áno, akú kombináciu krému a ozdobných surovín ste použili? Budeme radi, ak sa s nami podelíte o vaše skúsenosti. 🙂

Zdieľať

Vložiť komentár