„Crêpe cake“ alebo po francúzsky „Mille crêpe“ v preklade doslovne znamená „tisíc palaciniek“. Aj keď ich torta neobsahuje až toľko, po vyskúšaní nášho receptu sa ju možno rozhodnete robiť častejšie a k podobnému počtu sa skôr či neskôr dopracujete. V kombinácii s lahodným krémom, slaným karamelom a jabĺčkami so škoricou si na svoje prídu nielen milovníci klasických palaciniek. Trúfnete si ju vyskúšať s nami?
Ingrediencie
Suroviny na cesto:
- 4 vajcia
- 750ml mlieka
- 100g krupicového cukru
- 20g vanilkového cukru
- 300g hladkej múky
- 2PL oleja
- štipka soli
- strúhaná kôra z ½ citróna
Suroviny na krém:
- 1 plechovka karamelového salka
- 150ml smotany na šľahanie 33%
- 250g mascarpone
- 200g krémového syra (napríklad Philadelphia)
- 20g práškového cukru
Slaný karamel:
- 100g kryštálového cukru
- 100g smotany na šľahanie 33%
- soľ (podľa chuti)
Dusené jabĺčka so škoricou:
- 2 stredne veľké jablká
- 2PL trstinového cukru
- 100ml vody
- 2PL citrónovej šťavy
- 1PL rumu (pre detskú verziu môžete vynechať)
- štipka soli
- 1ČL zlatého klasu
Postup:
Palacinky:
- Všetky suroviny na cesto spolu dôkladne premiešame.
- Rozohrejeme panvicu, ktorú potrieme olejom.
- Následne na ňu dávkujeme cesto tak, aby nám vznikla rovnomerná okrúhla palacinka opečená z oboch strán. Takto pokračujeme, až kým neminieme celé cesto.
- Palacinky necháme vychladnúť a medzitým si pripravíme krém.
Krém:
- Všetky suroviny spolu vymiešame, až nám vznikne mierne hustý krém.
- Krém následne v tenkej vrstve rozotierame na palacinky, ktoré ukladáme na seba. Poslednú palacinku ním natrieme tiež.
- Necháme poriadne zachladiť aspoň na 3 hodiny.
- Ak sa nám palacinky posúvajú, môžeme si pomôcť špajdľou, ktorú pichneme do stredu torty. Takto nám palacinky udrží pokope.
Jabĺčka so škoricou:
- Jablká si očistíme od šupky a nakrájame na malé kocky.
- Presunieme ich do hrnca s vodou, citrónovou šťavou a cukrom a podusíme pod pokrievkou, kým nepustia šťavu.
- Potom pokrievku dáme bokom, pridáme rum a štipku soli a zahustíme zlatým klasom, ktorý sme si vopred rozmiešali v lyžičke vody.
Slaný karamel:
- Slaný karamel si pripravíme rozpustením cukru na karamel.
- Následne doň za stáleho miešania na miernom ohni prilejeme smotanu.
- Chvíľu povaríme, kým mierne zhustne, pridáme štipku soli a odstavíme. Potom ho prelejeme do misky a necháme vychladnúť.
Na vychladnutú palacinkovú tortu nanesieme dusené jabĺčka a polejeme slaným karamelom.
Dobré rady na záver:
- Počet palaciniek závisí od priemeru panvice a hrúbky cesta. Nech ich pripravíte akokoľvek, základ je, aby vyhovovali vašim predstavám.
- Pre dokonalý výsledok nezabudnite panvicu dôkladne rozohriať a ideálne použiť takú, ktorá má nepriľnavý povrch.
- Palacinky pečte cca 30 sekúnd z každej strany, alebo kým nebudú mať zlatistú farbu.
- Ak máte čas, tortu nechajte zachladiť aj dlhšie ako na 3 hodiny – bude sa ľahšie krájať a nebude sa „šmýkať“.
- Pri príprave slaného karamelu použite suroviny izbovej teploty a za stáleho miešania varte na miernom ohni. Docielite tým požadovanú tekutú konzistenciu. So soľou to tiež neprežeňte, stačí naozaj štipka. Základom je ochutnávať! 🙂
- Palacinkovú tortu odporúčame skladovať v chladničke.
Vyskúšali ste už recept na crepe cake? Ak áno, akú kombináciu krému a ozdobných surovín ste použili? Budeme radi, ak sa s nami podelíte o vaše skúsenosti. 🙂
Zdieľať