Ľahučké cesto, lahodný čokoládový krém a chrumkavá vrstva karamelu navrchu. Je vám táto kombinácia povedomá? Reč je o tradičných dobošových rezoch, bez ktorých sa nezaobíde žiadna oslava či iná významná udalosť. Pripravte si s nami dobošové rezy podľa tohto receptu a potešte blízkych vynikajúcim zákuskom.
Ingrediencie
Suroviny na pláty:
- 6 vajec
- 55g práškového cukru
- štipka soli
- 55g krupicového cukru
- 30g masla
- 20g polohrubej múky
- 80g hladkej múky
Suroviny na plnku:
- 3 žĺtky
- 2 vajcia
- 250g krupicového cukru
- 250g horkej čokolády
- 350g masla
Karamelová ozdoba:
- 200g kryštálového cukru
Postup:
Pláty:
- Pláty si pripravíme tak, že žĺtky vyšľaháme s práškovým cukrom do peny, zľahka primiešame roztopené maslo, potom polohrubú a hladkú múku.
- Bielky vyšľaháme s krupicovým cukrom, štipkou soli a zľahka zmiešame so žĺtkovou zmesou.
- Takto pripravené cesto rozdelíme na 4 rovnaké časti a rozotrieme na plechy vystlané papierom na pečenie. Rozotreté cestá na plechoch by mali mať rozmer zhruba 20 cm × 30 cm. Môžeme využiť aj trik, že pláty neupečieme vnútri plechu, ale práve na jeho vonkajšej strane. Takto ľahšie docielime to, že cesto bude všade rovnomerné, a vyhneme sa tiež nesúmerným rohom či bokom.
- Pečieme pri 170 °C približne 8 minút. Okraje môžu byť jemne zlatisté, stred svetlý.
- Upečené pláty si obrátime papierom nahor a papier opatrne stiahneme.
- Každý plát pozdĺžne prekrojíme na polovicu a získame 8 rovnakých kusov.
Plnka:
- Plnku pripravíme zmiešaním 3 žĺtkov a 2 celých vajíčok s cukrom nad parou, kým nedosiahnu teplotu aspoň 70 °C. Pri tejto teplote sa vajíčka stabilizujú. Zmes necháme vychladnúť.
- Zmäknuté maslo vymiešame do svetlej peny a postupne primiešavame žĺtkovú zmes. Nakoniec primiešame roztopenú horkú čokoládu. Vznikne nám krásny čokoládový krém.
- Krém rovnomerne vrstvíme na jednotlivé pláty tak, aby sme dosiahli rovnakú šírku krému a plátu. Krém rozotrieme aj po okrajoch plátov, aby bol rez natrený z každej strany. Jeden alebo dva pláty si odložíme bokom, keďže tie neskôr použijeme na cukrovú ozdobu. Ak sa bojíte toho, že krém nerozotriete na všetky pláty rovnomerne, použite cukrárenské vrecko a špičku. Vďaka týmto pomocníkom sa vám krém podarí naniesť na plát cesta rovnomerne a následne ho stačí už len jemne prejsť napríklad nožíkom, aby zostal hladký.
- Necháme vychladnúť v chladničke aspoň 6 hodín. Tento krok určite nevynechávajte. Je veľmi dôležité, aby maslo v kréme poriadne stuhlo. Inak by hrozilo, že dobošku nebudete vedieť krájať a mohli by ste ju konzumovať možno len lyžičkou.
Karamelová ozdoba:
- Karamelovú ozdobu si pripravíme tak, že cukor rozpustíme v hrnci na karamel a polejeme ním jeden plát. Cukor rozpúšťajte pomaly, na nižšej teplote, aby ste sa vyhli horkej chuti karamelu. Jeho farba by mala byť skôr zlatistá ako tmavohnedá.
- Ešte za tepla krájame tento plát ostrým nožom namočeným v oleji. Mali by sme dostať aspoň 10 karamelových ozdôb, ktoré môžeme na rez poukladať hneď za sebou.
- Zvyšný plát slúži ako náhradný v prípade, že nám karamelová ozdoba nevyšla na prvý pokus. 🙂
- Nezúfajte, ak sa vám karamel nepodarí na prvýkrát. Ide o dobrého učiteľa, ktorý učí trpezlivosti. Doprajte si čas a pohodu v kuchyni a skúšajte to dovtedy, kým s výsledkom nebudete spokojní.
Dobré rady na záver:
- Upečené pláty prekrojte pozdĺžne ešte kým sú teplé a následne ich nechajte vychladnúť. Dbajte na to, aby mali približne rovnakú hrúbku.
- Pri plnke v dobošových rezoch sa stáva, že býva príliš maslová a ťažká, preto sa pri príprave krému držte odporúčaného pomeru použitých surovín, aby ste docielili lahodnú čokoládovú chuť.
- Cukor na karamelovú ozdobu roztopte za stáleho miešania tak, aby bol hladký a mal zlatistú farbu.
- Po rovnomernom rozotrení karamelu na plát ho ešte pred stuhnutím rozrežte, aby karamel neskôr nepopraskal. Ak s ním nebudete pracovať hneď, hrozí, že sa vám s ním kvôli stuhnutiu už nebude dať pracovať vôbec.
- Karamelový plát ukladajte na tortu v dostatočnom rozstupe (cca 2 cm).
- Ak sa bojíte karamelovej ozdoby a nezvládnutia jej prípravy, môžete dobošové rezy pripraviť aj bez nej. Na ich excelentnej chuti to nič nezmení.
Milí čitatelia, ak recept na dobošové rezy vyskúšate, neváhajte sa s nami podeliť o výsledok. A ak máte tajné tipy na vylepšenie, určite nám dajte vedieť. 🙂
Zdieľať