Jemné dukátové buchtičky sú známou sladkou klasikou. Pripomeňte si návrat do detstva vďaka domácemu receptu na tento hlavný chod. Správny postup pri príprave cesta, ale i lahodného vanilkového krému zaručí, že sa bude „oblizovať“ celá rodina.
Ingrediencie
Cesto:
- 600g polohrubej múky
- 130g hladkej múky
- 20g čerstvého droždia
- 1,5PL soli
- 6 polievkových lyžíc kryštálového cukru
- 560ml mlieka
- 1 vajíčko
- 300g masla
- 1PL rumu (v prípade potreby je možné vynechať)
Vanilkový krém:
- 200ml mlieka
- 250ml smotany (33 %)
- 40g vanilkového cukru
- štipka mletej vanilky
- 5 žĺtkov
- 1PL rumu (v prípade potreby je možné vynechať)
* Z uvedeného množstva pripravíte približne 7 porcií.
* Odporúčame použiť plech s rozmermi 30 × 30 cm.
Postup:
- Najprv si pripravíme kvások. Do hlbšej misky vložíme droždie, 2 polievkové lyžice cukru, 300 ml vlažného mlieka a dôkladne premiešame. Následne prikryjeme čistou bavlnenou utierkou a necháme vykysnúť na teplom mieste zhruba 15 minút.
- Keď máme kvások vykysnutý, zmiešame ho s 200 ml vlažného mlieka, múkami, kryštálovým cukrom, soľou, vajíčkom a 190 g zmäknutého masla. Vypracujeme elastické cesto, ktoré sa nám oddeľuje od misy. Na teplom mieste necháme opäť prikryté vykysnúť po dobu 60 minút.
- Vykysnuté cesto si preložíme na drevenú, jemne pomúčenú dosku a z cesta šúľame približne 1,5 cm široké šúľance.
- Zo šúľancov následne nakrájame kúsky v rozmere 1,5 × 1,5 cm. Každý kúsok namočíme v rozpustenom masle (90 g) a ukladáme na plech tesne jeden vedľa druhého.
- Keď máme spracované celé cesto, buchtičky necháme ešte 20 minút podkysnúť.
- Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 °C približne 25 minút.
- Hneď po upečení potrieme buchtičky nálevom, ktorý vytvoríme zmiešaním zvyšného mlieka, rozpusteného masla a 1 lyžice rumu.
Medzitým, ako sa buchtičky pečú, si pripravíme krém:
- Do hrnca nalejeme mlieko, smotanu, vanilkový cukor a štipku mletej vanilky.
- Tesne pred zovretím odstavíme z ohňa a časť mliečnej zmesi zmiešame so žĺtkami, aby sa vyrovnali teploty.
- Následne žĺtkovú zmes vlejeme do zvyšnej mliečnej zmesi a varíme až do zhustnutia. Pravidelne miešame, aby sme predišli hrudkám.
- Precedíme cez husté sitko a premiešame s rumom.
- Buchtičky môžeme podávať.
Dobré rady na záver:
- Ak je cesto na buchtičky príliš riedke, môžete pridať trochu múky. Naopak, ak je príliš husté, stačí priliať kvapku mlieka.
- Na zvýraznenie chuti môžete do pripravovaného cesta pridať kúsok mletej vanilky a citrónovej kôry.
- Pre zistenie, či sú buchtičky upečené, do nich vpichnite špajdľu, na ktorú sa nesmie nalepiť cesto. Vtedy spoznáte, či sú hotové.
- Upečené buchtičky vždy prikryte čistou bavlnenou utierkou, aby nevyschli.