Ingrediencie
Na cesto:
- 500g hladkej múky
- 100g SweetFamily práškového cukru
- 50g masla
- 50ml rumu
- 2PL kyslej smotany
- 1 celé vajíčko
- 3 žĺtky
- štipka soli
Na vyprážanie:
- 500ml oleja
Na vanilkový dip:
- 30g SweetFamily kryštálového cukru
- 15g masla
- 500ml mlieka
- 2PL kukuričného škrobu
- 2 vajíčka
- 1 vanilkový lusk
Do väčšej misy preosejeme múku a práškový cukor a jemne rozmrvíme s maslom. Pridáme ostatné suroviny a spracujeme na pevné cesto. Prikryjeme ho utierkou a necháme pol hodinu odpočívať. Olej nalejeme do hlbšej panvice a zapneme na strednú teplotu. Cesto na pomúčenej doske vyvaľkáme na hrúbku cca pol centimetra a radielkom vykrajujeme ľubovoľné tvary. Tieto prenesieme do horúceho oleja a z každej strany opražíme do zlatohneda. Odkladáme na tanier s papierovou utierkou, kde zvyšný olej vsiakne. Pri podávaní posypeme práškovým cukrom.
Vanilkový dip
Vajíčka rozdelíme, bielka vyšľaháme so štipkou soli dotuha. Žĺtka v malej miske metličkou zmiešame so 100 ml mlieka a s kukuričným škrobom. Mlieko dáme variť spolu s cukrom a vydlabanými semienkami z vanilkového lusku. Keď už začína vrieť, prilejeme za stáleho miešania žĺtkový krém a varíme, až kým nezhustne. Primiešame maslo a odstavíme z ohňa. Napokon opatrne lopatkou primiešame aj tuhý sneh z bielkov.
Zdieľať