Chrumkavá oblátka, karamel a orechy tvoria spojenie, ktorému asi málokto odolá. Grilážky sú nenáročné na prípravu, no o to viac potešia maškrtné jazýčky – najmä tých, ktorí majú radi sladké karamelové zákusky. Sú jednoducho stávka na istotu a jedna dávka rozhodne stačiť nebude. Pripravte ich svojim blízkym – hoci aj ako darček či pozornosť ich môžete priniesť na návštevu počas sviatkov.
Ingrediencie
Suroviny:
- 4 tortové oblátky
- 270g kryštálového cukru
- 270g masla
- 1 konzerva kondenzovaného mlieka
- štipka soli
- 150g mletých orechov
* Z uvedeného množstva pripravíte približne 24 ks.
Postup:
- V hrnci rozpustíme cukor na karamel.
- Do karamelu pomaly, po kúskoch pridávame maslo.
- Potom pridáme kondenzované mlieko izbovej teploty, soľ a nakoniec orechy.
- Zmes necháme chvíľku odstáť, približne 3 minúty.
- Potom karamelovú zmes rovnomerne vrstvíme na tortové oblátky.
- Grilážky zaťažíme a dáme zachladiť cez noc do chladničky.
- Krájame ich pílkovým nožom.
Buchtová sladká dielňa radí: S karamelovou zmesou pracujeme opatrne, ale rýchlo, pretože počas roztierania na oblátku tuhne.
Dobré rady na záver:
- Oblátok môžete použiť aj viac, záleží na tom, či chcete mať plnku hrubšiu alebo tenšiu. Pri šiestich oblátkach grilážky chutia rovnako dobre.
- Pri príprave karamelu dajte pozor, aby ste ho nespálili, plnka by bola horká.
- Namiesto mletých orechov môžete použiť aj mleté mandle – grilážky budú mať jemnejšiu chuť. Tým, ktorí radi experimentujú, odporúčame použiť aj mletý kokos.
- Výraznejšiu chuť orechov zasa dosiahnete, ak ich vopred opražíte na panvici a následne pomeliete.
- Grilážky si nakrájajte podľa seba – na kocky alebo obdĺžniky. Môžete ich aj spolovice namočiť do čokolády a dozdobiť, budú vyzerať slávnostnejšie.
Sú aj u vás doma grilážky také obľúbené? Dajte nám vedieť v komentároch.
Zdieľať