Torty nemusia byť len čokoládové či ovocné. Potešte niekoho zo svojich blízkych menej tradičnou verziou – hruškovou tortou s karamelom. Sladký karamel skvelo doplní chuť šťavnatých hrušiek. Hoci sa proces prípravy môže zdať zdĺhavý, nedajte sa odradiť. Príprava je jednoduchá. Pustite sa do nej s nami.
Ingrediencie
Korpus:
- 4 vajcia
- ⅓ČL mletej škorice
- 170g krupicového cukru
- 230g hladkej múky
- 100ml oleja
Krém:
- 500g mascarpone
- 100g jemného tvarohu
- 100g 33 % smotany na šľahanie
- 100g práškového cukru
- 1ČL vanilkového extraktu
Hrušková plnka:
- 2 hrušky
- 2PL citrónovej šťavy
- 1ČL Zlatého klasu
- štipka mletej škorice
- 50ml vody
- štipka soli
Karamel:
- 100g 33% smotany na šľahanie
- 100g kryštálového cukru
Hrušky v sirupe:
- 2 hrušky
- 300ml jablkovej šťavy
- 100ml bieleho vína
- 3PL trstinového cukru
Postup:
Príprava cesta:
- Bielky oddelíme od žĺtkov.
- Bielky s cukrom vyšľaháme do tuhej peny.
- Žĺtky s olejom zmiešame a pridáme k bielkovej pene. Poriadne zamiešame, aby sa zmesi spojili.
- Pridáme múku a škoricu.
- Cesto vylejeme do formy s priemerom 18 cm a pečieme pri 180 °C 40 minút. Po upečení korpus vyberieme z formy a necháme vychladnúť.
Hrušková plnka:
- Hrušky nakrájame na kocky, presunieme do hrnca, zasypeme cukrom a podlejeme 40 ml vody.
- Pridáme škoricu, citrónovú šťavu a soľ.
- Podusíme pod pokrievkou približne 3 minúty.
- Čajovú lyžičku Zlatého klasu zmiešame so zvyškom vody a prilejeme k hruškám.
- Varíme do zhustnutia.
- Zmes odstavíme a necháme vychladnúť.
Krém:
- Krém pripravíme spojením všetkých surovín.
Karamel:
- Cukor roztopíme (mal by mať jantárovú farbu). Postupne pridávame smotanu na šľahanie a miešame, kým sa karamel nerozpustí. Necháme vychladnúť.
Hrušky v sirupe:
- Hrušky ošúpeme. Do hrnca dáme všetky suroviny, a keď sa cukor rozpustí, vložíme doň hrušky. Varíme pod pokrievkou približne 15 minút. Hrušky vyberieme a necháme vychladnúť.
- Korpus prekrojíme na tri rovnaké časti. Na spodný korpus nanesieme krém, hruškovú plnku a karamel. Prekryjeme druhou časťou korpusu a opakujeme vrstvenie krému a plnky. Prekryjeme poslednou časťou korpusu. Krém nanesieme aj zvonku a dáme zachladiť. Ozdobíme pripravenými hruškami v sirupe.
Buchtová sladká dielňa radí: Pri plnení torty si môžeme pomôcť pevnou fóliou, ktorou obopneme celú tortu. Fólia nám pomôže tortu vystužiť pri jej chladení a bude tak pekne rovná.
Dobré rady na záver:
- Múku preosejte, aby ste dosiahli hladké a nadýchanejšie cesto.
- Hrušky do hruškovej plnky môžete zbaviť šupiek, aby vám v torte neprekážali.
- Smotanu na šľahanie môžete pred tým, ako ju nalejete do roztopeného cukru, zohriať. Karamel potom nebude priveľmi prskať a rýchlejšie sa rozpustí.