Jahodovo-rebarborový koláč s posýpkou 

Uložiť
Prihláste sa pre možnosť uloženia receptuClose

Nemáte účet? Zaregistrujte sa

Sladká chuť jahôd a trpkokyslá chuť rebarbory. Znie to zvláštne? Práve naopak. Jahody a rebarbora sa k sebe skvelo hodia. Vytvárajú zaujímavú a obľúbenú kombináciu najmä pri príprave sladkých koláčov. Lahodný, rýchly a jednoduchý koláč s posýpkou doplnený o čerstvé ovocie poteší vaše chuťové bunky. Vyskúšajte si ho pripraviť aj vy. 

Ingrediencie

Cesto:

  • 2 vajcia 
  • 200 g hladkej múky 
  • 120 g krupicového cukru 
  • 120 g masla 
  • 2 PL bieleho jogurtu 
  • 20 g vanilkového cukru 
  • ½ balenia kypriaceho prášku 
  • ½ KL sódy bikarbóny 
  • kôra z ½ citróna 
  • ⅓ KL soli 
  • ½ KL škorice 
  • 250 g čerstvej rebarbory 
  • 300 g čerstvých jahôd

Posýpka:

  • 60 g masla 
  • 60 g polohrubej múky 
  • 60 g trstinového cukru

Postup:

  • Najskôr v miske zmiešame všetky sypké suroviny.
  • Potom pridáme celé vajcia, rozpustené maslo a jogurt.
  • Zo zmesi vymiešame cesto, ktoré prenesieme do okrúhlej formy s priemerom 23 cm a s nepriľnavým povrchom.
  • Poukladáme naň nakrájané jahody a očistenú rebarboru
  • Nakoniec cesto posypeme posýpkou, ktorú pripravíme zmiešaním masla, cukru a polohrubej múky.  
  • Pečieme pri 170 °C približne 25 – 30 minút

Buchtová sladká dielňa radí: 

Nakrájanú rebarboru môžeme jemne zasypať cukrom a tak poukladať na cesto.

 
Dobé rady na záver: 

  • Z rebarbory odrežte pár centimetrov od konca. Táto časť ani listy nie sú jedlé. 
  • Rebarboru konzumujte tepelne upravenú.  
  • Sezóna tejto rastliny pri niektorých odrodách siaha až do konca júna. Ak ju však nezoženiete, koláč si môžete pripraviť aj bez nej. 
  • Na posýpku môžete použiť aj klasický krupicový cukor. Trstinový cukor dodá koláču karamelovú chuť. 
  • Ak radi experimentujete a obľubujete arašidy, namiesto masla môžete do posýpky pridať arašidové maslo.  

Koláče s posýpkou – či už kysnuté, alebo nekysnuté – patria k tradičným letným receptom. Pripravujú sa so sezónnym ovocím, napríklad so slivkami, s marhuľami alebo čerešňami. Alebo stavte na náš recept s jahodami a rebarborou. Máte radi túto kombináciu? Dajte nám vedieť v komentároch. 

Zdieľať

Vložiť komentár