Ak máte chuť na niečo špeciálne, vyskúšajte kardinálov rez. Tento lahodný dezert sa skladá z jemného piškótového a bielkového cesta, z krému s mascarpone a so šľahačkou a nechýba mu ani šťavnaté ovocie. Jednoduchá príprava a luxusný výsledok. Potešíte ním rodinu či priateľov, no pripraviť si ho môžete aj len tak pre radosť.
Ingrediencie
Piškótové cesto:
- 5 žĺtkov
- 2 celé vajcia
- 100g kryštálového cukru
- 130g polohrubej múky
- ½KL kypriaceho prášku
* Odporúčame použiť plech s rozmermi 40 × 30 cm.
Snehové cesto:
- 5 bielkov
- 100g krupicového cukru
- 1PL kukuričného škrobu
Krém:
- 500g mascarpone
- 300g 33% smotany
- 80g práškového cukru
Na dochutenie:
- 4PL malinového džemu
- 125g čučoriedok
- 125g malín
* Suroviny vystačia na približne 12 kúskov.
Postup
- Najskôr pripravíme piškótové cesto.
- Vyšľaháme 5 žĺtkov a 2 celé vajcia spolu s kryštálovým cukrom do svetlej peny.
- Prisypeme múku a kypriaci prášok.
- Pripravené cesto prelejeme do cukrárskeho vrecka s hladkou špičkou.
- Následne pripravíme snehové cesto.
- Vyšľaháme 5 bielkov do polotuha, potom po častiach prisypávame na miernych otáčkach krupicový cukor. Otáčky postupne pridávame a šľaháme do tuha, kým sa cukor nerozpustí.
- Keď je sneh vyšľahaný do tuhej peny, pridáme k nemu škrob a premiešame metličkou.
- Sneh presunieme do cukrárskeho vrecka.
- Pripravené piškótové cesto a snehové cesto nanášame na plech do tvaru pásikov striedavo – začneme piškótovým cestom a pokračujeme snehovým.
- Pečieme približne 20 minút pri 160 °C.
- Vychladnuté cesto vyklopíme a nakrájame na 3 rovnaké diely.
Príprava krému
Krém pripravíme vymiešaním mascarpone, smotany na šľahanie a práškového cukru.
Vrstvenie
- Na prvú vrstvu cesta nanesieme pripravený krém.
- Na krém následne pozdĺžne nanesieme džem a poukladáme čerstvé ovocie. Takto naplníme aj druhú vrstvu a nakoniec položíme tretiu vrstvu cesta.
- Necháme vychladnúť a podávame.
Buchtová sladká dielňa radí
So snehom pracujeme rýchlo, aby „nespadol“.
Dobré rady na záver
- Ako prvé vždy pripravujte piškótové cesto. Sneh z bielkov rýchlejšie stráca tvar.
- Cestá nanášajte na plech naraz a striedavo.
- Plech s papierom na pečenie môžete ešte vymazať maslom a vysypať múkou, aby sa hotové cesto lepšie odlepilo.
- Pri vrstvení sa snažte džem a ovocie dať viac do stredu, aby džem po okrajoch nevytekal a ovocie nepadalo.
- Hotový rez môžete dozdobiť čerstvým ovocím alebo posypať plátkami mandlí.