Kávové rezy

Uložiť
Prihláste sa pre možnosť uloženia receptuClose

Nemáte účet? Zaregistrujte sa

Káva dokáže rozprúdiť energiu, prehĺbiť rozhovory a spríjemniť aj tie najobyčajnejšie dni. A čo keď ju premeníme na dezert? Kávové rezy, slovenská klasika, sú dôkazom toho, že sa skvelo hodí i do zákuskov. Na tento dezert vám stačí korpus naplnený kávovým krémom a sviežim džemom. Ak ste milovníkmi kávy, verte, že ochutnáte malý kúsok kávového neba.

Ingrediencie

Korpus:

  • 85 g krupicového cukru
  • 85 g hladkej múky
  • 3 vajcia

Krém:

  • 150 ml mlieka
  • 15 g Zlatého klasu
  • 100 ml espressa
  • 1 vanilkový cukor
  • 60 g masla
  • 40 g práškového cukru
  • 1 PL amaretta (mandľového likéru)

Plnka a poleva:

  • 100 g horkej čokolády
  • 1 PL kokosového oleja
  • 150 g ríbezľového džemu

*Z uvedeného množstva surovín pripravíte približne 10 kúskov.

Postup:

Príprava korpusu:

  • Žĺtky vyšľahajte s polovicou cukru do svetlej peny.
  • Pridajte preosiatu múku.
  • Bielky vyšľahajte do tuhého snehu s druhou polovicou krupicového cukru.
  • Pridajte do žĺtkovej zmesi.
  • Cesto vylejte na plech vystlaný papierom na pečenie a pečte na 180 °C približne 15 minút. 
  • Vychladnuté cesto obráťte a stiahnite papier.
  • Korpus pozdĺžne prekrojte na tri rovnaké časti.

Príprava krému:

  • Mlieko zmiešajte so Zlatým klasom, s vanilkovým cukrom a espressom.
  • Uvarte puding a prilejte k nemu amaretto.
  • Puding nechajte vychladnúť na približne izbovú teplotu.
  • Medzitým vyšľahajte zmäknuté maslo s práškovým cukrom, potom k nemu po častiach pridávajte puding.
  • Na jednu časť korpusu naneste ⅔ pripraveného krému.
  • Položte druhý plát korpusu a naneste ríbezľový džem.
  • Nakoniec položte tretí plát korpusu a polejte ho čokoládovou polevou (pripravíte ju roztopením čokolády a kokosového oleja v mikrovlnke).
  • Pripravený dezert dajte do chladničky aspoň na 6 hodín.
  • Nakrájajte ho na rezy. Môžete ozdobiť zvyšným krémom (pomocou cukrárskeho vrecka) a posypať zrnkami kávy.

Dobré tipy na záver:

  • Ak je korpus suchší v dôsledku dlhšieho pečenia, môžete ho pokropiť čistým vychladeným espressom – zákusku to dodá ešte výraznejšiu kávovú chuť.
  • Uvarený puding prikryte potravinárskou fóliou, aby na ňom nevznikla koža.
  • Ríbezľový džem môžete nahradiť napríklad jahodovým krémom.
  • Kokosový olej v poleve je možné zameniť za akýkoľvek iný rastlinný olej.

Kávové rezy sú ako dobre pripravené espresso – jednoduché, no premyslené do najmenších detailov. Tento dezert vás presvedčí, že káva chutí rovnako dobre aj z taniera. 

Zdieľať

Vložiť komentár