Káva dokáže rozprúdiť energiu, prehĺbiť rozhovory a spríjemniť aj tie najobyčajnejšie dni. A čo keď ju premeníme na dezert? Kávové rezy, slovenská klasika, sú dôkazom toho, že sa skvelo hodí i do zákuskov. Na tento dezert vám stačí korpus naplnený kávovým krémom a sviežim džemom. Ak ste milovníkmi kávy, verte, že ochutnáte malý kúsok kávového neba.
Ingrediencie
Korpus:
- 85 g krupicového cukru
- 85 g hladkej múky
- 3 vajcia
Krém:
- 150 ml mlieka
- 15 g Zlatého klasu
- 100 ml espressa
- 1 vanilkový cukor
- 60 g masla
- 40 g práškového cukru
- 1 PL amaretta (mandľového likéru)
Plnka a poleva:
- 100 g horkej čokolády
- 1 PL kokosového oleja
- 150 g ríbezľového džemu
*Z uvedeného množstva surovín pripravíte približne 10 kúskov.
Postup:
Príprava korpusu:
- Žĺtky vyšľahajte s polovicou cukru do svetlej peny.
- Pridajte preosiatu múku.
- Bielky vyšľahajte do tuhého snehu s druhou polovicou krupicového cukru.
- Pridajte do žĺtkovej zmesi.
- Cesto vylejte na plech vystlaný papierom na pečenie a pečte na 180 °C približne 15 minút.
- Vychladnuté cesto obráťte a stiahnite papier.
- Korpus pozdĺžne prekrojte na tri rovnaké časti.
Príprava krému:
- Mlieko zmiešajte so Zlatým klasom, s vanilkovým cukrom a espressom.
- Uvarte puding a prilejte k nemu amaretto.
- Puding nechajte vychladnúť na približne izbovú teplotu.
- Medzitým vyšľahajte zmäknuté maslo s práškovým cukrom, potom k nemu po častiach pridávajte puding.
- Na jednu časť korpusu naneste ⅔ pripraveného krému.
- Položte druhý plát korpusu a naneste ríbezľový džem.
- Nakoniec položte tretí plát korpusu a polejte ho čokoládovou polevou (pripravíte ju roztopením čokolády a kokosového oleja v mikrovlnke).
- Pripravený dezert dajte do chladničky aspoň na 6 hodín.
- Nakrájajte ho na rezy. Môžete ozdobiť zvyšným krémom (pomocou cukrárskeho vrecka) a posypať zrnkami kávy.
Dobré tipy na záver:
- Ak je korpus suchší v dôsledku dlhšieho pečenia, môžete ho pokropiť čistým vychladeným espressom – zákusku to dodá ešte výraznejšiu kávovú chuť.
- Uvarený puding prikryte potravinárskou fóliou, aby na ňom nevznikla koža.
- Ríbezľový džem môžete nahradiť napríklad jahodovým krémom.
- Kokosový olej v poleve je možné zameniť za akýkoľvek iný rastlinný olej.
Kávové rezy sú ako dobre pripravené espresso – jednoduché, no premyslené do najmenších detailov. Tento dezert vás presvedčí, že káva chutí rovnako dobre aj z taniera.
Zdieľať