Hľadáte spôsob, ako sebe a svojim blízkym spestriť deň? Vyskúšajte náš recept na mäkučké a nadýchané dolky so sviežim jogurtom a ovocím. Skvele chutia na raňajky, desiatu alebo aj ako sladká bodka za obedom či večerou. Navyše recept je taký jednoduchý, že ho zvládnu aj školáci.
Ingrediencie
Cesto na dolky:
- 15 g čerstvého droždia
- 1 PL kryštálového cukru
- 500 ml mlieka
- 300 g hladkej múky
- 2 vajcia
- ⅓ KL soli
- kôra z ½ biocitróna
- olej
- biely jogurt
- ovocie
Postup:
- Zmiešajte droždie, cukor a vlažné mlieko. Zmes nechajte asi 15 minút odstáť, kým nevzíde kvások.
- Potom pridajte do misy hladkú múku, vajcia, soľ a citrónovú kôru. Všetko dobre premiešajte, aby cesto nebolo hrudkovité.
- Cesto nechajte ešte 30 minút oddychovať.
- Po polhodine rozpáľte panvicu s kvapkou oleja a naberačkou na cesto tvarujte dolky.
- Opekajte ich z oboch strán dozlatista.
- Podávajte s bielym jogurtom a čerstvým ovocím, napríklad s čučoriedkami, jahodami, malinami, banánmi či kivi.
Dobré tipy na záver:
- Aby bolo cesto nadýchané, nechajte ho odstáť maximálne hodinu.
- Ak sa vám zdá príliš husté, pridajte trochu mlieka.
- Ak chcete docieliť zaujímavú chuť, môžete pridať do cesta rozdrvené orechy, kúsky čokolády, trochu vanilkového extraktu, škorice alebo kakaa.
- Skúste poliať dolky javorovým sirupom, roztopenou čokoládou, medom alebo orieškovým maslom.
- Dolky najlepšie chutia čerstvé. Podávajte ich hneď po upečení, aby boli teplé a jemné. Ak pripravujete väčšie množstvo, môžete ich udržať teplé v rúre nastavenej na nízku teplotu (približne 80 °C).
Dolky vždy potešia chuťové poháriky aj dušu maškrtníkov po celom svete. Ich príprava je jednoduchá a výsledok neodolateľný, sladký a rýchly.
Zdieľať