Kysnuté dolky s jogurtom a ovocím

Uložiť
Prihláste sa pre možnosť uloženia receptuClose

Nemáte účet? Zaregistrujte sa

Hľadáte spôsob, ako sebe a svojim blízkym spestriť deň? Vyskúšajte náš recept na mäkučké a nadýchané dolky so sviežim jogurtom a ovocím. Skvele chutia na raňajky, desiatu alebo aj ako sladká bodka za obedom či večerou. Navyše recept je taký jednoduchý, že ho zvládnu aj školáci.

Ingrediencie

Cesto na dolky:

  • 15 g čerstvého droždia
  • 1 PL kryštálového cukru
  • 500 ml mlieka
  • 300 g hladkej múky
  • 2 vajcia
  • KL soli
  • kôra z ½ biocitróna
  • olej
  • biely jogurt
  • ovocie

Postup:

  • Zmiešajte droždie, cukor a vlažné mlieko. Zmes nechajte asi 15 minút odstáť, kým nevzíde kvások.
  • Potom pridajte do misy hladkú múku, vajcia, soľ a citrónovú kôru. Všetko dobre premiešajte, aby cesto nebolo hrudkovité.
  • Cesto nechajte ešte 30 minút oddychovať.
  • Po polhodine rozpáľte panvicu s kvapkou oleja a naberačkou na cesto tvarujte dolky.
  • Opekajte ich z oboch strán dozlatista.
  • Podávajte s bielym jogurtom a čerstvým ovocím, napríklad s čučoriedkami, jahodami, malinami, banánmi či kivi.

Dobré tipy na záver:

  • Aby bolo cesto nadýchané, nechajte ho odstáť maximálne hodinu.
  • Ak sa vám zdá príliš husté, pridajte trochu mlieka.
  • Ak chcete docieliť zaujímavú chuť, môžete pridať do cesta rozdrvené orechy, kúsky čokolády, trochu vanilkového extraktu, škorice alebo kakaa.
  • Skúste poliať dolky javorovým sirupom, roztopenou čokoládou, medom alebo orieškovým maslom.
  • Dolky najlepšie chutia čerstvé. Podávajte ich hneď po upečení, aby boli teplé a jemné. Ak pripravujete väčšie množstvo, môžete ich udržať teplé v rúre nastavenej na nízku teplotu (približne 80 °C).

Dolky vždy potešia chuťové poháriky aj dušu maškrtníkov po celom svete. Ich príprava je jednoduchá a výsledok neodolateľný, sladký a rýchly.

Zdieľať

Vložiť komentár