Recepty Fresshion
Ingrediencie
Na kysnuté cesto:
- veľký plech, do okrúhlej formy polovičnú dávku
- 450g hladkej múky
- 20g čerstvého droždia
- 250ml teplého mlieka
- 5PL SweetFamily krupicového cukru
- 1 vajce + na potretie
- štipka soli
Plnka:
- cca 400g čerstvých sliviek
- 40g masla
- 40g SweetFamily kryštálový cukor
- 60g hrubej múky
- 1ČL mletej škorice
- hrsť SweetFamily trstinového cukru
- štipka mletého zázvoru a klinčekov (ak chcete)
Pripravíme si cesto – najskôr urobíme kvások, ten pripravíme tak, že do teplého (nie horúceho) mlieka dáme 1 polievkovú lyžicu krupicového cukru a rozmrvíme droždie. Premiešame a necháme na teplom mieste pár minút kysnúť. Kvások je hotový, keď droždie “vypláva” na povrch mlieka. Za ten čas si pripravíme veľkú misu, do ktorej dáme múku, soľ, cukor a vajce. Keď je kvások pripravená, prilejeme ho do zmesi a miesime, kým nevznikne cesto, ktoré sa odlepuje od stien misy, cesto miesime okolo 5-10 minút. Ak sa lepí, pridáme trošku múky. Takto pripravené cesto prikryjeme utierkou a necháme kysnúť na teplom mieste asi 45 minút, alebo kým nezdvojnásobí svoj objem.
Predhrejeme si rúru na 175°C. Slivky umyjeme a nakrájame – buď na polovice alebo na štvrťky. Pripravíme si posýpku – zmäknuté maslo zmiešame s cukrom a múkou a v rukách spracujeme na posýpku, ak je príliš lepivá pridáme trochu cukru a múky. Nakoniec do nej zapracujeme aj koreniny – škoricu a ak máte chuť aj klinček a mletý zázvor – tie dodajú tú pravú jesennú chuť.
Vykysnuté cesto ešte pár krát premiesime v miske a vyklopíme na vymastený a múkou vysypaný plech. Cesto na plechu roztlačíme rukami tak, aby malo na celej ploche rovnakú hrúbku. Potom naň poukladáme nakrájané slivky a pokiaľ nie sú veľmi sladké, môžeme posypať hrsťou trstinového cukru. Nakoniec posypeme ešte posýpkou a kraje potrieme vajíčkom.
Pečieme asi 20 minút, kým nemajú okraje zlatú farbu.
Zdieľať