Lemon Curd

Uložiť
Prihláste sa pre možnosť uloženia receptuClose

Nemáte účet? Zaregistrujte sa

Citrónový tart, svieže mini tartaletky, kyselkavý cheesecake alebo citrónová torta pripomínajúca leto… Čo všetko sa v mysli vynorí vám, milí čitatelia, keď sa povie lemon curd? Citrónový krém, ktorý má dokonalú štruktúru, sviežu chuť a „slniečkovožltú“ farbu. Ak ste si ho ešte nepripravovali, pretože máte rešpekt, ste na správnej adrese. Prinášame vám všetky potrebné informácie o tejto pochúťke a v závere, samozrejme, aj samotný recept. Vyrobte si vlastnoručný lemon curd doma – jeho príprava nie je vôbec zložitá a výsledkom budete príjemne prekvapení!

Ingrediencie

Na domáci lemon curd budete potrebovať:

  • 4 chemicky neošetrené citróny – kôru aj šťavu
  • 200g krupicového cukru
  • 100g masla nakrájaného na kocky
  • 3 vajcia
  • 1 žĺtok

Kuchárske knihy z Anglicka či Austrálie spomínajú prvú výrobu curdu už v roku 1844, pričom v prvých receptoch citrónová šťava doslova skysľovala smotanu. Takto vytvorené hrudky sa potom scedili cez gázu. V mnohých starých zahraničných kuchárkach nájdete názov lemon curd pod názvom lemon cheese, ktorý sa používal na citrónové cheesecaky; podobne, ako sa teraz lemon curd používa na citrónové tarty. Vajcia z curdu technicky robia puding. Vzhľadom na to, že obsahuje vajcia aj maslo, nevydrží dlho – najlepšie je skonzumovať ho v krátkom čase (majte na pamäti mesiac, max. dva).

Vedeli ste, že? 

Curd je z hľadiska jazyka zaujímavé slovo: v angličtine sa ním označuje hrudkovitý tvaroh, ale aj typ nátierok a poliev s hustejšou štruktúrou pripomínajúcou puding. V kulinárskom svete ide o naozaj dôležitú súčasť pečenia, pretože ozvláštňuje každý koláč či sladký dezert. Samotný výraz je odvodený od slova curdling, čo je proces dôležitý pre výrobu tvarohu. Či už v sladkej, alebo slanej podobe, curd sa častokrát používa ako samotná náplň alebo poleva. Obsahuje rôzne formy tuku ako maslo či vajcia, ktoré sú jeho primárnym zložením, a jeho chuťové variácie sa dajú neustále obmieňať.

Môže sa použiť rôzne: na koláče, tarty, parené buchty, mafiny či ako náplň alebo poleva na lievance či palacinky. Dokážete ho vyrobiť z rôznych typov ovocia, najlepšie však funguje to kyselkavé. Každopádne to musí byť ovocie, z ktorého sa dá ľahko dostať šťava: v tomto prípade platí pomaranč, citrón, grapefruit, marakuja, ananás či limetka. Tradične sa na jeho prípravu používa biely cukor. Hnedý ovplyvní jeho výslednú farbu a dodá mu jemný karamelový nádych.

Postup:

  • Do ohňovzdornej misy pridajte šťavu a kôru zo všetkých citrónov, cukor a maslo. V hrnci nechajte zovrieť malé množstvo vody a misu naň postavte. Zmes miešajte, až kým sa maslo a cukor pomocou vodnej pary nerozpustí.
  • V ďalšej miske dobre premiešajte vajcia a žĺtok. Pomaly ich za stáleho miešania pridajte do maslovo-citrónovej zmesi a miešajte nad parou po dobu 10 – 13 minút, kým zmes nezhustne.
  • Misku odstavte z ohňa a nechajte vychladnúť. V tomto bode môžete curd precediť cez sitko. V prípade, že vám citrónová kôra neprekáža, ho cediť nemusíte. Po vychladnutí ho prelejte do sterilizovaných nádob. Uskladnite v chladničke po dobu cca jedného mesiaca a po otvorení skonzumujte do týždňa.
Zdieľať

Vložiť komentár