Likérové špice s Baileys

Uložiť
Prihláste sa pre možnosť uloženia receptuClose

Nemáte účet? Zaregistrujte sa

Na likérové špice slávny retro zákusok pre dospelých si väčšinou trúfnu iba skúsené cukrárky. S naším receptom a tipmi však moderné špice s likérom Baileys pripravíte pomerne jednoducho. Vyskúšajte ich s nami. 

Ingrediencie

Piškóty:

  • 25 g krupicového cukru
  • 35 g hladkej múky
  • 1 vajce
  • 10 ml oleja

Čokoládový krém:

  • 80 g krupicového cukru
  • 3 žĺtky
  • 20 g masla
  • 220 ml 33 % smotany
  • 150 g 80 % čokolády

Likérová plnka:

  • 100 ml vaječného likéru
  • 60 ml likéru Baileys
  • 1 plátok želatíny
  • 80 ml 33 % smotany

Čokoládová poleva:

  • 270 g 50 70 % čokolády 
  • 3 PL rastlinného oleja

Vrchná šľahačka:

  • 125 ml 33 % smotany
  • 1 PL vaječného likéru

*Z uvedeného množstva surovín pripravíte približne osem kúskov.

Postup:

Príprava piškót:

  • Oddeľte bielky od žĺtkov.
  • Bielky s krupicovým cukrom vyšľahajte do tuhej peny.
  • Zmiešajte žĺtky s olejom a pridajte ich k bielkovej pene. Zmesi poriadne zamiešajte, aby sa dobre spojili.
  • Pridajte hladkú múku a znova dobre premiešajte.
  • Cesto vložte do cukrárskeho vrecka a na plech vystlaný papierom na pečenie striekajte cez okrúhlu špičku piškóty s priemerom 6 cm. Pečte ich na 175 °C 15 minút.

Príprava čokoládového krému:

  • Žĺtky s krupicovým cukrom a so smotanou zohrejte na 85 °C.
  • Čokoládu v miske nalámte na menšie kúsky a zalejte žĺtkovou zmesou. 
  • Premiešajte ju a pridajte do nej maslo. Nechajte ho rozpustiť a opäť premiešajte. 
  • Pripravený čokoládový krém preneste do cukrárskeho vrecka a dávkujte do formy Wilton.  
  • Navrch poukladajte piškóty a jemne ich zatlačte, aby sa na ne prilepil krém. 
  • Špice dajte stuhnúť do mrazničky na 24 hodín.  
  • Opatrne ich vyberte z formy a namáčajte do čokoládovej polevy. Ukladajte ich na piškóty. 
  • Čokoládovú polevu pripravíte roztopením čokolády s rastlinným olejom.

Príprava likérovej plnky:

  • Želatínu namočte do vody a nechajte napučať.  
  • Smotanu na šľahanie zohrejte a rozpustite v nej želatínu.  
  • Prilejte oba likéry a poriadne premiešajte. 
  • Likérovou plnkou naplňte špice.

Príprava likérovej šľahačky:

  • Smotanu vyšľahajte s vaječným likérom do tuha a zmes preneste do cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou.  
  • Nastriekajte ju na špice.

Dobré tipy na záver:

  • Likérové špice musia byť poriadne stuhnuté, aby ich bolo možné vybrať z formy a namáčať do polevy. S prípravou preto začnite deň vopred.
  • Ideálne je skladovať ich v uzavretej nádobe. Vďaka alkoholu majú dlhšiu trvanlivosť a často chutia ešte lepšie na druhý deň.
  • Na likérové špice nepotrebujete dlhoročné cukrárske skúsenosti – stačia vám silikónové formy Wilton v tvare pohárika.

Likérové špice nie sú len dezertom – sú malým sviatkom pre zmysly. Baileys dodáva krému nečakaný, no luxusný šmrnc. Či už nimi pohostíte návštevu, alebo si ich doprajete len tak pre seba, jedno je isté – po týchto špicoch zostane minimum omrviniek a veľa spokojných úsmevov.

Zdieľať

Vložiť komentár