Madlenky

Uložiť
Prihláste sa pre možnosť uloženia receptuClose

Nemáte účet? Zaregistrujte sa

Toto mäkké a vláčne pečivo má korene vo Francúzsku. Francúzi dodnes zvyknú madlenky, ako ich nazývame my, podávať na raňajky. Obľúbené sa stali aj u nás a radi si ich pripravujeme najmä počas vianočných sviatkov. Vďaka jednoduchej príprave a dostupným surovinám ich zvládne naozaj každý. Inšpirujte sa naším receptom na madlenky, ktoré váš domov prevoňajú pomarančom.

Ingrediencie

Suroviny:

  • 3 vajcia
  • 130g hladkej múky
  • 30g masla
  • kôra z polovice biopomaranča
  • 140g kryštálového cukru
  • štipka vanilky
  • štipka soli
  • ½ČL kypriaceho prášku do pečiva

Poleva:

  • 150g tmavej čokolády
  • 150g ruby čokolády

* Z uvedeného množstva pripravíte približne 30 ks pri použití formičiek s rozmermi 7 x 4 x 1 cm.

Postup:

  • Vajcia s cukrom vymiešame do svetlej peny.
  • Pridáme preosiatu múku, soľ, kypriaci prášok, vanilku a kôru z pomaranča.
  • Zľahka dôkladne premiešame a nakoniec primiešame roztopené maslo.
  • Cesto nanášame na silikónový plech až po vrch formičky. Ak používame kovové formičky, každú vymastíme maslom a vysypeme múkou, až potom do nich dávkujeme cesto.
  • Pečieme pri 180 °C približne 20 minút.
  • Po dopečení madlenky necháme vychladnúť.
  • Vychladnuté ich vyklopíme z foriem a silikónový plech umyjeme.
  • Jednotlivo do silikónových formičiek nanesieme na dno roztopenú čokoládu a madlenky ukladáme tou istou stranou dole, ako keď sa piekli.
  • Takto pripravené madlenky dáme poriadne zachladiť a následne ich vyklopíme.

Buchtová sladká dielňa radí: Nadávkované cesto vo formičkách môžeme nechať 3 minúty pred pečením „oddýchnuť“. Pri pečení narastie ešte viac.

Dobré rady na záver:

  • Madlenky budú chutiť lepšie, ak cesto necháte cez noc odležať v chladničke.
  • Ak používate formičky a nie silikónovú formu, dbajte na naozaj dobré vymastenie maslom a vysypanie múkou, inak madlenky po upečení nevyklopíte alebo sa polámu.
  • Nenechávajte ich v rúre príliš dlho, môže sa stať, že ich prepečiete a budú vysušené. Madlenky by mali byť vláčne a mäkké.
  • Namiesto masla môžete použiť aj prepustené maslo ghee, ktoré im dodá trochu inú chuť.
  • Madlenky nemusíte namáčať do čokolády, postačí posypať ich práškovým cukrom. Budú chutiť rovnako skvelo.

Milí čitatelia, chystáte sa upiecť si madlenky počas vianočných sviatkov? Ako ich máte radi vy – s čokoládovou polevou či posypané cukrom?

Zdieľať

Vložiť komentár