Štrúdle a záviny patria k tradičným sladkým receptom, na ktoré nedáme dopustiť. Mnohých z nás vrátia myšlienkami do detstva a spomíname na to, ako tie najlepšie štrúdle pripravovali naše babičky a mamičky. Čaro sa v tomto prípade neskrýva v recepte, i keď ten správny hrá dôležitú úlohu. Inšpirujte sa tým naším. Ťahaná maková štrúdľa s jablkami sa hodí na každú príležitosť a poteší vás i vašich blízkych.
Ingrediencie
Cesto:
- 500 g hladkej múky
- 1 vajce
- 1 PL bravčovej masti
- 1 ČL soli
- 250 ml teplej vody
- 100 ml oleja
Plnka:
- 700 g jabĺk
- 400 g mletého maku
- 200 g kryštálového cukru
- citrónová kôra z ½ citróna
Cesto:
- 500 g hladkej múky
- 1 vajce
- 1 PL bravčovej masti
- 1 ČL soli
- 250 ml teplej vody
- 100 ml oleja
Plnka:
- 700 g jabĺk
- 400 g mletého maku
- 200 g kryštálového cukru
- citrónová kôra z ½ citróna
Postup:
- Ešte pred prípravou cesta na štrúdľu ošúpeme a nastrúhame jablká. Pridáme k nim mletý mak, cukor a citrónovú kôru.
- V teplej vode roztopíme soľ.
- Na pracovnej doske zmiešame hladkú múku, vajíčko, masť a do zmesi pomaly pridávame teplú slanú vodu.
- Zo zmesi vypracujeme hladké cesto. Miesime, kým sa v ňom nezačnú tvoriť jemné bublinky. Ideálne ručne.
- Takto pripravené cesto prikryjeme utierkou a necháme v mise odpočinúť 30 minút.
- Následne cesto preložíme na stôl, na ktorý sme rozprestreli pomúčený obrus s rozmermi 1 × 1,7 m.
- Cesto opatrne naťahujeme po celej dĺžke a kraje zachytíme o rohy stola.
- Natiahnuté cesto potrieme olejom a naplníme ⅔ pripravenej plnky.
- Zrolujeme ho pomocou obrusa a nakrájame na 4 rovnaké diely.
- Štrúdľu potrieme olejom a pečieme pri 180 °C približne 45 minút.
Buchtová sladká dielňa radí:
Pri ťahaní cesta si pomáhame zovretím oboch dlaní v päsť, hánkami smerom nahor, uložením pod cesto a následným opatrným ťahaním do všetkých strán. Zovreté päste ťaháme od seba a tým cesto pomaly naťahujeme.
Dobré rady na záver:
- Namiesto bravčovej masti môžete do cesta použiť aj repkový, slnečnicový či kokosový olej.
- Na prípravu ťahanej štrúdle je najlepšia hladká múka s označením 00.
- Do plnky môžete namiesto jabĺk pridať višne. Tie sa k maku skvelo hodia.
Aj vďaka tradičným receptom a chutiam si zachovávame spomienky na udalosti či ľudí, ktorí nám ich s láskou pripravili. Je to tak aj vo vašom prípade, milí čitatelia? Podeľte sa s nami o svoje skúsenosti.
Zdieľať