Vianočné medové rezy sú symbolom vianočného pečenia a rodinných tradícií. Med, ktorý je základnou zložkou, totiž dodáva dezertu slávnostnú a zároveň nostalgickú atmosféru spojenú s najkrajším obdobím v roku, teda s Vianocami. Medové rezy sú ideálne na vianočné maškrtenie, pretože si vás získajú svojou jemnou medovou chuťou, ktorá k týmto sviatkom neodmysliteľne patrí. Vyskúšajte ich spolu s nami.
Ingrediencie
Cesto:
- 50 g masla
- 3 PL medu
- 2 vajcia
- 130 g práškového cukru
- 1 KL sódy bikarbóny
- 3 PL mlieka
- 500 g hladkej múky
Plnka:
Pudingová:
- 400 ml mlieka
- 140 g kryštálového cukru
- 4 PL polohrubej múky
- 200 g masla
Slivková:
- 250 g slivkového lekváru
Poleva:
- 200 g kvalitnej čokolády (minimálne 50 % kakaa)
- 100 g masla
Z uvedeného množstva surovín pripravíte približne 20 až 25 medových rezov.
Postup:
Príprava cesta (plátov):
- Všetky suroviny na cesto okrem múky ohrejeme v hrnci, aby vznikla jednotná zmes.
- Túto zmes vlejeme do misy s múkou a vypracujeme cesto.
- Cesto bude trochu lepivé – je to úplne v poriadku.
- Rozdelíme ho na 4 rovnaké časti.
- Všetky časti vyvaľkáme na pláty s rozmermi 20 × 30 cm a na rovnom plechu ich postupne (nie naraz) pečieme približne 8 minút pri 180 °C.
TIP:
K Vianociam a sladkému pečeniu neodmysliteľne patria aj orechy. Vyskúšajte verziu medových rezov s orechovou grilážou. Na panvici opečte 180 g nasekaných orechov, 80 g práškového cukru, 120 g masla a 3 lyžice medu. Takto pripravenú griláž ešte teplú rozotrite na jeden z plátov, ktorý použijete ako vrchný, a upečte.
Príprava plnky:
- Plnku pripravíme zmiešaním mlieka, cukru a múky. Uvaríme hustý puding. Ten po dovarení necháme vychladnúť.
- Vymiešame zmäknuté maslo a za stáleho mixovania pridávame po častiach vychladnutý puding.
- Na prvý plát natrieme pripravenú plnku.
- Naň položíme druhý plát, na ten nanesieme slivkový lekvár.
- Naň položíme tretí plát, ktorý opäť potrieme plnkou.
- Nakoniec položíme aj posledný, teda štvrtý plát, ktorý jemne zaťažíme, ideálne knihou, a dáme do chladničky – najlepšie na noc.
- Po stuhnutí koláč potrieme polevou z roztopenej čokolády s maslom.
Buchtová sladká dielňa radí:
Medové rezy sa najlepšie krájajú po 24 hodinách. Krásne nasiaknu krémom a stanú sa vláčnymi. Ak je slivkový lekvár veľmi hustý, stačí ho rozriediť troškou horúcej vody.
Dobré tipy na záver:
- Použite kvalitný med. Čím kvalitnejší med, tým lepšiu chuť budú rezy mať. Ideálny je kvetový alebo lesný med.
- Ak chcete extra arómu, pridajte do pudingu lyžičku rumu alebo vanilkového extraktu.
- Čokoládovú polevu môžete posypať nasekanými vlašskými orechmi, mandľami, strúhaným kokosom alebo jemným jedlým práškom na ozdobu.
Medové rezy sa stali akýmsi symbolom hojnosti a prosperity a aj základom tradičných dezertov, bez ktorých si už nevieme predstaviť žiadnu špeciálnu udalosť. Preto veríme, že ich pečenie bude pre vás radosťou.
Zdieľať