Medové rezy

Uložiť
Prihláste sa pre možnosť uloženia receptuClose

Nemáte účet? Zaregistrujte sa

Vianočné medové rezy sú symbolom vianočného pečenia a rodinných tradícií. Med, ktorý je základnou zložkou, totiž dodáva dezertu slávnostnú a zároveň nostalgickú atmosféru spojenú s najkrajším obdobím vroku, teda s Vianocami. Medové rezy sú ideálne na vianočné maškrtenie, pretože si vás získajú svojou jemnou medovou chuťou, ktorá k týmto sviatkom neodmysliteľne patrí. Vyskúšajte ich spolu s nami.

Ingrediencie

Cesto:

  • 50 g masla
  • 3 PL medu
  • 2 vajcia
  • 130 g práškového cukru
  • 1 KL sódy bikarbóny
  • 3 PL mlieka
  • 500 g hladkej múky

Plnka:

Pudingová:

  • 400 ml mlieka
  • 140 g kryštálového cukru
  • 4 PL polohrubej múky
  • 200 g masla

Slivková:

  • 250 g slivkového lekváru

Poleva:

  • 200 g kvalitnej čokolády (minimálne 50 % kakaa)
  • 100 g masla

Z uvedeného množstva surovín pripravíte približne 20 až 25 medových rezov.

Postup:

Príprava cesta (plátov):

  • Všetky suroviny na cesto okrem múky ohrejeme v hrnci, aby vznikla jednotná zmes.  
  • Túto zmes vlejeme do misy s múkou a vypracujeme cesto.  
  • Cesto bude trochu lepivé – je to úplne v poriadku.  
  • Rozdelíme ho na 4 rovnaké časti.  
  • Všetky časti vyvaľkáme na pláty s rozmermi 20 × 30 cm a na rovnom plechu ich postupne (nie naraz) pečieme približne 8 minút pri 180 °C.

TIP:

K Vianociam a sladkému pečeniu neodmysliteľne patria aj orechy. Vyskúšajte verziu medových rezov s orechovou grilážou. Na panvici opečte 180 g nasekaných orechov, 80 g práškového cukru, 120 g masla a 3 lyžice medu. Takto pripravenú griláž ešte teplú rozotrite na jeden z plátov, ktorý použijete ako vrchný, a upečte.

Príprava plnky:

  • Plnku pripravíme zmiešaním mlieka, cukru a múky. Uvaríme hustý puding. Ten po dovarení necháme vychladnúť
  • Vymiešame zmäknuté maslo a za stáleho mixovania pridávame po častiach vychladnutý puding.  
  • Na prvý plát natrieme pripravenú plnku. 
  • Naň položíme druhý plát, na ten nanesieme slivkový lekvár.  
  • Naň položíme tretí plát, ktorý opäť potrieme plnkou.  
  • Nakoniec položíme aj posledný, teda štvrtý plát, ktorý jemne zaťažíme, ideálne knihou, a dáme do chladničky – najlepšie na noc. 
  • Po stuhnutí koláč potrieme polevou z roztopenej čokolády s maslom.

Buchtová sladká dielňa radí:

Medové rezy sa najlepšie krájajú po 24 hodinách. Krásne nasiaknu krémom a stanú sa vláčnymi. Ak je slivkový lekvár veľmi hustý, stačí ho rozriediť troškou horúcej vody 

Dobré tipy na záver:

  • Použite kvalitný med. Čím kvalitnejší med, tým lepšiu chuť budú rezy mať. Ideálny je kvetový alebo lesný med
  • Ak chcete extra arómu, pridajte do pudingu lyžičku rumu alebo vanilkového extraktu
  • Čokoládovú polevu môžete posypať nasekanými vlašskými orechmi, mandľami, strúhaným kokosom alebo jemným jedlým práškom na ozdobu.

Medové rezy sa stali akýmsi symbolom hojnosti a prosperity a aj základom tradičných dezertov, bez ktorých si už nevieme predstaviť žiadnu špeciálnu udalosť. Preto veríme, že ich pečenie bude pre vás radosťou.

Zdieľať

Vložiť komentár